× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο νέο ΕΣΠΑ παρεμβάσεις σε ιστορικούς οικισμούς και κτίρια

Την απογοήτευσή του εκφράζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον, για το γεγονός ότι το Πλωμάρι δεν έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος και έτσι αποκλείεται από μεγάλο μέρος των ευεργετημάτων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/1/2022

Στο νέο ΕΣΠΑ παρεμβάσεις σε ιστορικούς οικισμούς και κτίρια

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου ΤΤΜ_CH της καθ. Α. Μωροπούλου με τίτλο «Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the preservation of Cultural Heritage – Rebranding the World in Crisis through Culture»,  δημοσιοποιήθηκε η, προ πολλού γνωστή, πολιτική του  Υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία της υλικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ανακοίνωση του Γεν. Γραμματέα κ. Ευθυμίου Μπακογιάννη και των συνεργατών του, στο Συνέδριο αυτό.

Η ανακοίνωση αυτή, είχε τίτλο «Το πρόγραμμα «Διατηρώ» και η σχετική πολιτική του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Σε ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου το «Πόλιον» χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ιδιαίτερα συημαντική και πάράλληλα εκφράζει την απογοήτευσή του που το Πλωμάρι δεν έχει κηρυχθεί ακόμη  παραδοσιακός ή ιστορικός τόπος κι έτσι όπως σημειώνει,  αποκλείεται από μεγάλο μέρος των ευεργετημάτων του προγράμματος.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πόλλιον» αναφέρεται:

«Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το  πρόγραμμα «Διατηρώ» θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027 (κονδύλια της ΕΕ) και θα αφορά κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες κλάδων όπως σχεδιαστές, κατασκευαστές, κ.ά. και θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε κτίρια, που χαρακτηρίζονται:

α. ως διατηρητέα ή μνημεία, β. ιστορικά κτήρια που βρίσκονται εντός ιστορικών τόπων, ιστορικών κέντρων και παραδοσιακών οικισμών.

Οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες δράσεις: α) Καθαρισμό προσόψεων, β) Εργασίες στερέωσης για τη διατήρηση του κελύφους των κτηρίων γ) Αποκατάσταση κελύφους κτηρίων (προσόψεων και στέγης). Αποκατάσταση θεμελίων, τοιχοποιίας, στέγης επιστρώσεις, μπαλκόνια, πλαστική διακόσμηση, αντικατάσταση κουφωμάτων, επισκευή μεταλλικών στοιχείων κ.λπ. δ)  Αποκατάσταση του εσωτερικού των κτιρίων – αποκατάσταση ή ενίσχυση ξύλινων ορόφων, αποκατάσταση σκαλοπατιών, αλλαγές στο διαχωριστικό για λειτουργικούς λόγους.

Αναφέρεται, ακόμη, στην ανακοίνωση αυτή- που περιληπτικά αναφέρθηκε, παραπάνω-  και ο τρόπος υποβολής καθώς και το είδος των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Η πολυαναμενόμενη, λοιπόν, υλοποίηση του προγράμματος  «Διατηρώ» γίνεται πραγματικότητα. Η σπουδαιότητα και δυναμική της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στον πολιτισμό, τουρισμό, δημιουργική οικονομία, παιδεία και τα οφέλη που προκύπτουν από την προστασία, διατήρηση και ανάδειξή της είναι πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά και απαιτεί και την ανάλογη ανάληψη ευθύνης από τους πολίτες και το Κράτος.  Αναμφισβήτητα, οι χιλιάδες ιδιοκτήτες παραδοσιακών, ιστορικών ή και διατηρητέων κτηρίων σε όλη την Ελλάδα δυσκολεύονται -ειδικά μετά την οικονομική κρίση- να συντηρήσουν τα κτήριά τους.

Επομένως, η παρέμβαση του ΥΠΕΝ με την ένταξη του προγράμματος «Διατηρώ» στο ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτελεί μια πολύ ευχάριστη είδηση στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης και της διατήρησης της ταυτότητας του κάθε τόπου σε όλη την Ελλάδα!

Το πρόγραμμα αυτό υποστήριξαν  και στηρίζουν πολλοί ελληνικοί και διεθνείς πολιτιστικοί φορείς και μεταξύ αυτών ο Σύλλογος μας.

Ως “Προμηθείς” λοιπόν, νοιώθουμε αρχικά ότι δικαιωθήκαμε και χαιρόμαστε για την εφαρμογή του προγράμματος "Διατηρώ" και τα οφέλη που θα προκύψουν πανελλαδικά.  Παράλληλα όμως, η πικρία μας είναι μεγάλη για το Πλωμάρι -για το οποίο αγωνιστήκαμε 20 και πλέον χρόνια για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος-, με την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά (βιομηχανική και  αστική) και τούτο διότι ως μη κηρυγμένος παραδοσιακός ή ιστορικός τόπος αποκλείεται από μεγάλο μέρος των ευεργετημάτων και ωφελημάτων του προγράμματος “Διατηρώ” του ΥΠΕΝ με αρκετές, κατά συνέπεια, αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους ιδιοκτήτες των ιστορικών σπιτιών και βιομηχανικών κτηρίων, όσο τελικά και για το ίδιο το Πλωμάρι.  Χωρίς άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις είναι βέβαιο ότι ο αρχιτεκτονικός πλούτος και η ιστορική ταυτότητα του Πλωμαρίου θα χαθούν, με αποτέλεσμα, οι επερχόμενες γενιές να στερηθούν, ανεπιστρεπτί , ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Απαγορεύτηκε το κυνήγι στη διάρκεια του χιονιά

Με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών απαγορεύτηκε το κυνήγι σε περιόδους δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Νομό Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ερώτηση από την «Ανταρσία στο Αιγαίο»

Με θέμα τον προγραμματισμό έργων υποδομής στο πρωτογενή τομέα του βορείου Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα στη βασιλόπιτα των Αγιοπαρασκευωτών της Αθήνας

Με αναφορές στα αγροτικά κτηνοτροφικά προβλήματα, την ανεργία, τα ναύλα και τη Βάστρια
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Και επίσημα Γενικός Γραμματέας Δήμου Δυτικής Λέσβου ο Αρης

Με ευχαριστίες στον Ταξιάρχη Βέρρο και υπόσχεση για καλή συνέχεια και συνδρομή στη δημοτική αρχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Το έργο ολοκληρώνεται, τα δύσκολα πέρασαν...»

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Γιώργος Φλώρος και ο Διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών Παρασκευάς Φυντανής μιλάνε στο «Ν» για το μεγάλο έργο του αγωγού του ρέματος της Λαγκάδας και την ολοκλήρωση του μέσα στο 2022
ΑΓΟΡΑ

Χειροποίητο μπουζούκι με τέχνη και μεράκι

Στο Οργανοποιείο ΧΑΛΙΟΣ στη Μυτιλήνη, φτιάχνεις το δικό σου χειροποίητο μπουζούκι με τα καλύτερα υλικά και την τέχνη του Κώστα Χαλιού. Επισκευάζονται και έγχορδα μουσικά όργανα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο ποτέ δεν αποφάσισε υπέρ του φράγματος Τσικνιά»

Στις αναπτυξιακές προοπτικές του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο, στο μεταναστευτικό, το Φράγμα Τσικνιά και το δρόμο Καλλονής – Πέτρας αναφέρθηκε ο Γιάννης Σπιλάνης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τι θα γίνει με την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιάννης Μπουρνούς ρωτά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
ΧΩΡΙΑ

Χιονίζει στη Λέσβο, χιονόνερο στη Μυτιλήνη

Συνεργεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου από το πρωί στους δρόμους για να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«Δημοτική Αρχή και πολίτες έχουν κοινό συμφέρον να σωθεί η παραλία της Ερεσού»

Στη γνωστή υπόθεση Αφεντέλλι και στα νέα του καθήκοντα στην αντιδημαρχία Προγραμματισμού αναφέρθηκε ο Μιχάλης Ρούσσης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2.449 αφίξεις τουριστών κρουαζιέρας στη Μυτιλήνη

Έτος επανεκκίνησης του κλάδου το 2021 σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σε ετοιμότητα για το χιονιά

Σύσκεψη στην περιφέρεια για την επερχόμενη κακοκαιρία