× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χειμωνιάτικες εξορμήσεις στους υγροτόπους της Λέσβου

Μεγάλη συμμετοχή παρατηρητών στις δραστηριότητες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/1/2022

Χειμωνιάτικες εξορμήσεις στους υγροτόπους της Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεχίζουν την προσπάθεια αναδειξης του φυσικού πλούτου της Λέσβου και διοργανώνουν εξορμήσεις ορνιθοπαρατηρησης με σκοπό την ευαισθητοποίηση και γνωριμία  των κατοίκων και των επισκεπτών για τους υγροτόπους και τους χειμερινούς φτερωτούς επισκέπτες της Λέσβου που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Κυριακή 16/01 πραγματοποιήθηκε εξόρμηση  με ηλιόλουστο καιρό στην Αλυκή της Καλλονής. Οι λίστες δήλωσης συμμετοχής ήταν υπερπλήρεις και η παρατήρηση πουλιών έγινε με δυό ομάδες με τη συμμετοχή 13 και 14 ατόμων αντίστοιχα.

Κατά την διάρκεια των εξορμήσεων οι παρατηρητές είχαν την ευκαιρία να δούν, εκτός από τα όμορφα Φλαμίνγκο επίσης Αργυροπελεκάνους, Κορμοράνους, Αβοκέτες, Χουλιαρομύτες, Αργυροτσικνιάδες, Τουρλίδες, Κοκκινοσκέληδες και από πάπιες (που ήταν ο στόχος!) Βαρβάρες, Καστανόπαπιες, Σφυριχτάρια, Πρασινοκέφαλες και Κιρκιρί! Ο καλός καιρός ήταν ιδανικός επίσης και αρπακτικά πουλιά και καταγράφηκε  Αετογερακίνα και Κοινή Γερακίνα, Καλαμόκιρκο και έναν εκπληκτικό αρσενικό Χειμωνόκιρκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εξορμήσεις θα επαναληφθούν το  μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο 29 κι 30 Ιανουαρίου καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το ΚΠΕΝ Καλλονής θα συμμετέχει στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών 2022.

Τα πουλιά στους υγροτόπους της Λέσβου αλλάζουν με τις εποχές. Αυτή την περίοδο είναι ιδανική για παρατήρηση  στα είδη του Χειμώνα που θα βρίσκονται εδώ μέχρι το Φεβρουάριο- πριν μεταναστεύσουν ξανά στις βορειότερες περιοχές από όπου προέρχονται. Παράλληλα γίνεται ξανά γνωριμία με  τον σημαντικότερο υγρότοπό του νησιού καθώς οι βροχοπτώσεις τον έχουν μεταμορφώσει επεκτείνοντας τις πλημμυρισμένες του εκτάσεις (σχηματισμός των μεσογειακών εποχικών τελμάτων).

Οι δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: [email protected].

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση