× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πού «πέταξαν» τα πουλιά του Φασιανού από το Υπουργείο Αιγαίου;

Υπάρχουν ευθύνες για την προ 12ετίας εγκατάλειψη και τελικά την εξαφάνιση ενός σημαντικής αξίας έργου που είχε πληρωθεί από τον Ελληνικό λαό; «Να διερευνηθεί η υπόθεση» ζητά ο Νίκος Σηφουνάκης

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 18/1/2022

Πού «πέταξαν» τα πουλιά του Φασιανού από το Υπουργείο Αιγαίου;

Στο κτήριο του πάλαι ποτέ Υπουργείου Αιγαίου στην Αθήνα. Η φωτογραφία χτεσινή. Διακρίνονται τα σημάδια από το έργο του Αλέκου Φασιανού που έχει αφαιρεθεί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί η τύχη που επεφύλασσε το Ελληνικό κράτος σε ένα σημαντικό έργο τέχνης που πληρώθηκε από τον Ελληνικό λαό και το οποίο εγκαταλείφτηκε στην τύχη του με αποτέλεσμα όπως όλα δείχνουν να κλαπεί.

Ο λόγος για το έργο του πρόσφατα εκλιπόντα Αλέκου Φασιανού, σε εξωτερικό τοίχο του πάλαι ποτέ Υπουργείου Αιγαίου στην οδό Φιλελλήνων στην Αθήνα, το οποίο είχε φιλοτεχνηθεί το 2002. Επρόκειτο για ένα σμήνος 16 πουλιών, κατασκευασμένων από μέταλλο τα οποία και απογειώνονταν από τη γη προς τον ουρανό. «Ο Αλέκος Φασιανός δούλευε το έργο του αυτό επί τρεις μήνες στο εργαστήριο του στου Παπάγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και επί τρεις μέρες ανεβασμένος σε σκαλωσιά που είχε στηθεί εργάστηκε για την τοποθέτηση του» θυμάται ο Νίκος Σηφουνάκης, Υπουργός Αιγαίου και βουλευτής Λέσβου τότε. Εμπνευστής της ανακαίνισης των κτηρίων του Υπουργείου στη Μυτιλήνη και στην Αθήνα και στη μετατροπή τους σε χώρους αντάξιους της ιστορίας και του πολιτισμού του Αρχιπελάγους του οποίου η ανώτερη διοικητική αρχή θα στεγαζόταν. Έργο το οποίο και υλοποίησε.

Το κτήριο του Υπουργείου Αιγαίου στην Αθήνα έπαψε το 2010 να λειτουργεί ως τέτοιο μετά την «εμπνευσμένη» κατάργηση του και τη δημιουργία του Υπουργείου θαλάσσιων υποθέσεων, αλιείας και Αιγαίου και τη μεταφορά των λειτουργιών του στην Αθήνα, στον Πειραιά.

Το έργο του Φασιανού εγκαταλείφτηκε τότε χωρίς να ληφθεί το παραμικρό μέτρο προστασίας του αλλά και χωρίς να ζητηθεί καν από τον καλλιτέχνη η αποτοίχιση του και η μεταφορά του ίσως, στο ιστορικό κτήριο της Μυτιλήνης ή όπου αλλού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το έργο ήταν ιδιοκτησία του υπουργείου Αιγαίου, του Ελληνικού κράτους δηλαδή. Ποιος αποφάσισε να εγκαταλειφτεί; Οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου ή των όποιων διάδοχων του οργάνων δεν αναρωτήθηκαν ποτέ για το που βρισκόταν ένα εμβληματικό έργο που είχε πληρωθεί από τον Ελληνικό λαό και το οποίο παρέμενε στην ιδιοκτησία του θεσμού τον οποίο υπηρετούσαν;»

Σύμφωνα με το Νίκο Σηφουνάκη τα πουλιά του Αλέκου Φασιανού παρέμεναν στη θέση τους μέχρι και πριν από τρία χρόνια. Ουδείς είχε ασχοληθεί ποτέ με αυτό το έργο τέχνης. Ιδιοκτήτης του κτηρίου είναι το πάλαι ποτέ Εθνικό ίδρυμα Νεότητας και νυν ίδρυμα Νεότητας και δια βίου μάθησης του Υπουργείο Παιδείας που το έχει πλέον παραχωρήσει στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Μάλιστα στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου έληξε η κατάθεση προσφορών σε διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για την ανακαίνιση του, ύψους σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ο Αλέκος Φασιανός στη σκαλωσιά τοποθετεί το έργο του στο κτήριο του Υπουργείου Αιγαίου στην Αθήνα. Δίπλα του ο τότε Υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η σημερινή αρμόδια πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, ο Υπουργός κ. Πλακιωτάκης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κουτουλάκης, πρέπει να διερευνήσουν και να απονείμουν ευθύνες σε όσους συνέτειναν για την απώλεια ενός έργου τέχνης που είχε πληρωθεί από τον Ελληνικό λαό και ανήκε στην ιδιοκτησία του Υπουργείου στην ηγεσία του οποίου σήμερα βρίσκονται. Το έργο προφανώς και δεν εξαφανίστηκε, τα πουλιά του Φασιανού δεν ‘πέταξαν’. Είναι προφανές ότι κάποιος από αυτό το πλέον φρουρούμενο σημείο της Αθήνας τα αφαίρεσε. Και αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν να μην έγινε» υποστηρίζει ο κ. Σηφουνάκης.

Ας ελεγχθούν όλα τα έργα τέχνης
Σχεδόν 20 χρόνια μετά τη φιλοτέχνηση των έργων που στόλισαν τους τοίχους των κτηρίων του Υπουργείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και στην Αθήνα, έργα που φέρουν την υπογραφή μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, ας διερευνηθεί η τύχη όλων.

Οι μεταφορές και οι μετακινήσεις δημιουργούν ένα άριστο κλίμα ώστε κάποια από αυτά να έχουν «ξεμείνει» κάπου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής ας διερευνήσει την τύχη στο σύνολο της, της πολύτιμης αυτής κληρονομιάς της Λέσβου. Βρίσκεται στο σύνολο της στη Μυτιλήνη; Χρειάζεται ίσως συντήρηση; Και τέλος μπορεί να συνεχίσει να παραμένει απρόσιτη;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εντυπωσίασαν για ακόμα μια φορά τα σαντούρια της Αγιάσου

Συμμετοχή σε επετειακές εκδηλώσεις για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

10 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου!

9 με 19 Αυγούστου, και θεματική τη «Φιλία»