Λιβανός: Η «Ελληνική Διατροφή» ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης
Όχι στο σύστημα αξιολόγησης των τροφίμων Nutriscore λέει το υπουργείο
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 18/1/2022
Για τη μοναδικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός σε ημερίδα που διοργάνωσε η Μονάδα Σταθερών Ισοτόπων του Δημόκριτου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λιβανός, «η χώρα μας έχει συνολικά 266 ΠΟΠ και ΠΓΕ γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα & οίνους» προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «η πρόσφατη υγειονομική κρίση, αλλά και η συνεχώς εντεινόμενη κλιματική κρίση ανέδειξαν την ανάγκη διασφάλισης βιωσιμότητας και ασφάλειας των συστημάτων τροφίμων.
Όχι στο Nutriscore λέει ο Λιβανός
Η Ελλάδα, όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, «έχει εκφράσει την άποψή της για τα σχήματα διατροφικής επισήμανσης τροφίμων εμπρόσθιου πεδίου (FOPNL) δηλώνοντας την προτίμησή της για ένα περιγραφικό και μονόχρωμο σχήμα και όχι ένα σχήμα συνολικής αξιολόγησης του τροφίμου, όπως το Nutriscore. Έχει ταχθεί υπέρ της εναρμόνισης των συστημάτων διατροφικής επισήμανσης τροφίμων εμπρόσθιου πεδίου (FOPNL) σε επίπεδο ΕΕ και έχει υποστηρίξει ότι το σχήμα που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι ουδέτερο και να περιορίζεται στη μεταφορά της πληροφορίας που αποτυπώνεται στον πίνακα διατροφικής δήλωσης που υπάρχει σε κάθε τρόφιμο. Για την επαναξιολόγηση της πρότασης της χώρας μας βάσει των συνεχών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την οριστικοποίησή της εργάζεται ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχουμε συστήσει στο υπουργείο, η οποία λαμβάνει υπόψη της όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και αναφορές, καθώς και τις τεκμηριωμένες απόψεις των εντεταλμένων φορέων. Η χώρα μας συστηματικά υπογραμμίζει την ανάγκη, οποιοδήποτε σύστημα FOPNL να αντικατοπτρίζει τη διατροφική αξία των παραδοσιακών περιφερειακών διατροφικών προτύπων & τροφίμων, όπως, για παράδειγμα, η μεσογειακή διατροφή και το ελαιόλαδο, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη προστιθέμενη αξία για την ανθρώπινη υγεία. Πάγιο αίτημα της χώρας μας είναι η εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής της διατροφικής επισήμανσης εμπρόσθιου πεδίου (FOPNL) των παραδοσιακών προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και των προϊόντων ενός συστατικού, όπως το ελαιόλαδο».
Ελληνική διατροφή
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Λιβανός τόνισε ότι απαιτείται ένα κοινό πλαίσιο κατεύθυνσης της παραγωγής και η διαμόρφωση μιας αναγνωρίσιμης ποιοτικής ταυτότητας για τα ελληνικά παραγόμενα προϊόντα που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του καταναλωτή. «Μια ταυτότητα για την «Ελληνική Διατροφή», που θα ενισχύσει και την περαιτέρω διεθνή καταξίωση των προϊόντων μας». Με αυτή τη σκέψη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να εκπονήσει ένα ολιστικό σχέδιο δράσης που θα δώσει κατεύθυνση σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελληνικής παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
Όπως εξήγησε «πρόκειται για ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας που θα δώσει προστιθέμενη αξία στον πρωτογενή τομέα και θα τον συνδέσει με τον δευτερογενή τομέα, την εστίαση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Το σχέδιο δράσης για την «Ελληνική Διατροφή» αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας αλλά πρωτίστως στους παραγωγούς και καταναλωτές, στη γαστρονομία, την έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση σε όλες τις βαθμίδες, την οικονομία, το κράτος».
Στην προσπάθεια αυτή, υπογράμμισε ο κ., Λιβανός, το υπουργείο προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας του με την Επιστημονική και Ερευνητική Κοινότητα για δημιουργία εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα καλύπτουν ελλείψεις του υπάρχοντος συστήματος και θα «γεφυρώνουν» την τεχνική με την εμπορική και επιχειρηματική γνώση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.