× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα πάνω και τα κάτω των τιμών του ελαιολάδου

Τι δείχνουν οι μακροχρόνιες τάσεις των χονδρικών τιμών του ελαιολάδου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/1/2022

Τα πάνω και τα κάτω των τιμών του ελαιολάδου

Την εξέλιξη των μέσων χονδρικών τιμών του ελαιολάδου σε βάθος δεκαετίας καταγράφει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (Δ.Σ.Ε), πρόκειται για μια συνοπτική ανάλυση που στηρίζεται στα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το Συμβούλιο. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία καθώς καταγράφουν τις μακροπρόθεσμες τάσεις των τιμών οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά.

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς θεωρεί πως οι αγορές του Μπάρι στην Ιταλία, της Χάεν στην Ισπανία και των Χανίων στην Ελλάδα είναι οι αντιπροσωπευτικότερες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτές διακινείται περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. «Οι τιμές σε αυτές τις τρεις χώρες, ιδίως στην Ισπανία, έχουν αντίκτυπο στις άλλες χώρες παραγωγής και κυρίως για ελαιόλαδα που προορίζονται για εξαγωγή» σημειώνει το ΔΣΕ.

 

Από την ελαιοκομική περίοδο 2011/2012 έως αυτή του 2020/2021, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Χάεν κόστιζε λιγότερο από 2,205 ευρώ ανά κιλό για το 25% της δεκαετίας που ανέλυσε τις τιμές του Δ.Σ.Ε. Επίσης στο 25% της περιόδου οι τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ξεπερνούσαν τα 3,249 ευρώ ανά κιλό. Η μέση τιμή  ήταν περίπου 2,773 ευρώ ανά κιλό. Η μέγιστη και η ελάχιστη τιμή ήταν 4,23 ευρώ και 1,743 ευρώ ανά κιλό αντίστοιχα.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΣΕ (Δεκέμβριος του 2021), η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανέρχεται σε 3,306 ευρώ ανά κιλό (+32,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους).Η τιμή χονδρικής του ραφιναρισμένου ελαιολάδου στην Χαέν ανήλθε σε 2,93 ευρώ ανά κιλό (+51,7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν).

 

Οι τιμές χονδρικής στο Μπάρι της Ιταλίας


Στο Μπάρι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κόστιζε λιγότερο από 3,21 ευρώ ανά κιλό για το 25% της δεκαετίας αναφοράς και το 25% του χρόνου ξεπερνούσε τα 5,09 ευρώ ανά κιλό. Η μέση τιμή κατά την περίοδο αυτή ήταν περίπου 4,196 ευρώ ανά κιλό. Η μέγιστη και η ελάχιστη τιμή ήταν 6,14 ευρώ και 2.21 ευρώ ανά κιλό αντίστοιχα.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Δ.Σ.Ε (Δεκέμβριος 2021), η χονδρική τιμή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώθηκε στα 3,90 ευρώ ανά κιλό (-18,8% σε σύγκριση με την ίδια χρονική στιγμή της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου).

 

Οι τιμές χονδρικής στα Χανιά

 

Στα Χανιά, η τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κόστιζε λιγότερο από 2,40 ευρώ ανά κιλό για το 25% του χρόνου και ξεπερνούσε τα 3,00 ευρώ για το 25% του χρόνου. Η μέση τιμή κατά δεκαετία αναφοράς ήταν περίπου 2,69 ευρώ ανά κιλό. Η μέγιστη και η ελάχιστη τιμή ήταν 3,88 ευρώ ανά κιλό ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Δεκέμβριος 2021) του Δ.Σ.Ε., η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα Χανιά διαμορφώθηκε στα 3,15 ευρώ ανά κιλό (+35,5% σε σύγκριση με πριν ένα χρόνο).

 

Οι άλλες αγορές


Τα τελευταία στοιχεία για την χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο Trás-os-montes της Πορτογαλία, την τοποθετούν στα 3,50 ευρώ ανά κιλό.


Η τιμή του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Τυνησία αρχίζει να πέφτει κατά την καλλιεργητική περίοδο 2019/2020, φτάνοντας στα 1,92 ευρώ ανά κιλό τον Σεπτέμβριο του 2020. H μέση τιμή της ελαιοκομικής σεζόν ήταν 2,29 ευρώ ανά κιλό. Η μέση τιμή για αυτό για την ελαιοκομικής σεζόν 2020/2021 ήταν 3,28 ευρώ ανά κιλό.

Τα τελευταία στοιχεία για την χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου την τοποθετούν στα 3,10 ανά κιλό τον Σεπτέμβριο του 2021.

 

Τα τελευταία στοιχεία για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Τουρκία το τοποθετούν την χονδρική τιμή του στα 2,64 ευρώ ανά κιλό το Δεκέμβριο του 2018.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θα το δούμε το «Τάλως»;;;

Το πλοίο της Creta Cargo Lines θα έπρεπε να μεταφέρει οχήματα και φορτηγά από και προς Χίο, Λέσβο και Λήμνο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτός στρατηγικού σχεδιασμού η νησιωτική αγροτική παραγωγή

Σιγή ασυρμάτου από αντιπολίτευση και τους τοπικούς φορείς των νησιών για την καταστροφική κυβερνητική επιλογή
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Οδηγός για Power Pass, Fuel Pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών

Χρήσιμες οδηγίες για την λήψη των οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται από την κυβέρνηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Να χρηματοδοτηθούν οι επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Βουλή φέρνει το θέμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ερώτηση που κατέθεσαν 30 βουλευτές του κόμματος μεταξύ των οποίων και ο κ. Μπουρνούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε περισσότερους κτηνοτρόφους η ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών

Εντάσσονται στο μέτρο και οι νεοεισερχόμενοι
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύσκολοι καιροί για το λιανεμπόριο στο Βόρειο Αιγαίο

Οριακή ανάκαμψη του τζίρου κατά 4% κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Θα αποδεχτούμε ως μοιραίοι και άβουλοι την κωματώδη κατάσταση στον τουρισμό;»

Κριτική σε κυβέρνηση και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Μπαρούτη για το μεταφορικό ισοδύναμο με αίτημα για διεύρυνση του μέτρου και για τους επισκέπτες των νησιών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προϊόν πολυτελείας το ελαιόλαδο για τους καταναλωτές

Σταθερή επιλογή οι φθηνές λιπαρές ουσίες για την βιομηχανία τροφίμων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με ούζο και χορούς η υποδοχή των Τούρκων στο Πλωμάρι

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί το πρώτο δρομολόγιο από τη Σμύρνη στη νεοσύστατη πύλη εισόδου της νότιας Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λέσβος: 27 Ιουνίου ο πρώτος ψεκασμός για τον δάκο

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να συνεργαστούν με τα συνεργεία της δακοκτονίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελαφρά άνοδος στις τιμές του ελαιολάδου

Από την Ισπανία ξεκινά και πάλι η ανοδική τάση των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Αυξήσεις φωτιά στα κόμιστρα των Ταξί

Στα 3,86 από 3,50 η χρέωση της βασικής διαδρομής για τη Λέσβο που είναι στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ