× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τι θα γίνει με την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιάννης Μπουρνούς ρωτά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2022

«Τι θα γίνει με την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία»

Ερώτηση στους Υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη και Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς.

Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νεκτάριος Σαντορινιός, η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Βουλευτής Ν. Χίου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Στην ερώτηση επισημαίνεται η κομβική σημασία του εισερχόμενου από την Τουρκία τουρισμού για την οικονομία και τις επιχειρήσεις του Ανατολικού Αιγαίου, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια, που μειώθηκαν οι αφίξεις Ευρωπαίων τουριστών λόγω των προσφυγικών ροών.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι τουρίστες από την Τουρκία, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, εισέρχονται στη χώρα είτε αεροπορικώς, είτε οδικώς από τον Έβρο με πιστοποίηση εμβολιασμού ή νόσησης και με υποχρέωση τεστ αντιγόνου ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι τους, αλλά και μετά την άφιξή τους, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα παραπάνω πιστοποιητικά.

Συνεπώς, εφαρμόζονται μέτρα απολύτως επαρκή για την αποτροπή εισαγωγής κρουσμάτων, ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των δύο χωρών, το επιδημιολογικό φορτίο στην Τουρκία είναι σήμερα χαμηλότερο από την Ελλάδα – βάσει κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού (στις 17/01/2022 ήταν 123.000 ανά εκατομμύριο για την Τουρκία, 160.000 ανά εκατομμύριο για την Ελλάδα).

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις, που εξυπηρετούν τον τουρισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν διακοπεί από την αρχή της πανδημίας, με πρόσφατη εξαίρεση μόνο τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από την Κωνσταντινούπολη και το Κουσάντασι, καθώς και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής (γιοτ) από τα τέλη Αυγούστου.

Πλήττονται ακόμα και κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την Τουρκία ή επιθυμούν να επισκεφθούν τους τόπους καταγωγής των προγόνων τους στα μικρασιατικά παράλια.

Με δεδομένη την ανάγκη έγκαιρου σχεδιασμού και προετοιμασίας τουριστικών πρακτόρων, ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών επιχειρήσεων που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τον τουριστική κίνηση από την Τουρκία εν όψει της επίσημης τουρκικής αργίας στις 2-4 Μαΐου 2022 (τέλος του Ραμαζανίου), στην ερώτηση ζητείται από την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει άμεσα τις προθέσεις της για την επανέναρξη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα λιμάνια της Τουρκίας.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κυρίους: Υπουργό Εξωτερικών
Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία

Όπως έχουμε θέσει σε προηγούμενη ερώτησή μας, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πλήττονται από κάθε διακοπή των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με την Τουρκία. Πριν την πανδημία, το 2019, ο εισερχόμενος από την Τουρκία τουρισμός για όλη τη χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο άτομα με μέση ημερήσια δαπάνη σχετικά υψηλότερη από τη μέση δαπάνη για το σύνολο των τουριστών, ενώ η Ελλάδα είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους Τούρκους. Για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των προσφυγικών ροών και είδαν μειώσεις αφίξεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών ήταν πολύτιμη πηγή εισοδήματος για τις τοπικές επιχειρήσεις.
Με τα σημερινά δεδομένα και τουλάχιστον μέχρι την 24η Ιανουαρίου 2022, οι τουρίστες από την Τουρκία, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα, υπόκεινται στην υποχρέωση τεστ αντιγόνου ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι τους και στην επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Κατά την άφιξή τους υποχρεούνται στην πραγματοποίηση τεστ αντιγόνου σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα παραπάνω πιστοποιητικά. Θυμίζουμε μάλιστα πως το επιδημιολογικό φορτίο στην Τουρκία δεν είναι υψηλότερο από την Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία των συνολικών κρουσμάτων (στις 17/01/2022 ήταν 123.000 ανά εκατομμύριο για την Τουρκία, 160.000 ανά εκατομμύριο για την Ελλάδα).
Είναι προφανές ότι τα παραπάνω μέτρα είναι απολύτως επαρκή για την αποτροπή εισαγωγής κρουσμάτων. Ωστόσο, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις που εξυπηρετούν τον τουρισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έχουν διακοπεί από την αρχή της πανδημίας, με πρόσφατη εξαίρεση μόνο τις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων από την Κωνσταντινούπολη και το Κουσάντασι, καθώς και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής από τα τέλη Αυγούστου.
Δεδομένης δε της ανάγκης έγκαιρου σχεδιασμού και προετοιμασίας των ταξιδιωτικών πρακτορείων, ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών επιχειρήσεων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό και ειδικότερα με την τουριστική κίνηση από την Τουρκία, εν όψει της επίσημης τουρκικής αργίας στις 2-4 Μαΐου 2022 (τέλος του Ραμαζανίου), η κυβέρνηση οφείλει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της άμεσα.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κάθε Υπουργός στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του:
Πότε προτίθενται –με την τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων– να επιτρέψουν την επανέναρξη όλων των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα λιμάνια της Τουρκίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μπουρνούς Ιωάννης

Μιχαηλίδης Ανδρέας
Νοτοπούλου Κατερίνα

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η προσφυγική μνήμη, πολύτιμη ιστορική κληρονομιά»

Μια πολύτιμη εκδήλωση στη Σκάλα Λουτρών από τους μαθητές και τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Λουκέτο σε 30 καταστήματα εστίασης στη Μυτιλήνη

Τι λέει ο πρόεδρος της «Ασπίδας», Νίκος Γιαννάκας για τα χρέη, το άγχος και τους αστυνομικούς ελέγχους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Ποιος είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Περιφέρειας;»

Αίτημα για ανοιχτή συζήτηση από την «Συμπαράταξη Πολιτών» προς την περιφερειακή αρχή των Μουτζούρη και Χριστόφα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

10 χρόνια μετά η απόφαση για το… Λαφτσί!

«Επιτελικό κράτος» για τις δεξαμενές καυσίμων- Ακυρώνεται η εγκατάστασή τους, δικαιώνεται ο αγώνας των κατοίκων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνδυνος απώλειας επιδοτήσεων για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Χρειάζεται νέα τεχνική λύση για να αποφευχθεί ο σκόπελος των διαχειριστικών σχεδίων τους βοσκοτόπους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η έλλειψη προσωπικού μόνιμος βραχνάς στη δυτική Λέσβο

Πυρετωδώς εργάζεται η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος της Δυτικής Λέσβου, όπως αναφέρει η Ασανούλα Κοκκινέλλη - Γιαννή για τον καθαρισμό των παραλιών
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πετρέλλης και Χοχλάκα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ

Πρώτος ο Αντρέας Σουρόπουλος- Στην πρώτη 10δα και ο «Παπανδρεϊκός» Μιχάλης Καρχιμάκης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Για την τεκμηρίωση της διαλέκτου της Λέσβου

Εκδήλωση από τη Λέσχη Πλωμαρίου
ΥΓΕΙΑ

«Μεγαλώνει» το νοσοκομείο Μυτιλήνης

Νέες ιατρικές ειδικότητες εντάσσονται στο οργανόγραμμα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αφήγηση παραμυθιών στην πλαζ Τσαμάκια

Μία διαδραστική μουσική αφήγηση για παιδιά κάθε ηλικίας από τη θεατρολόγο και ηθοποιό Νάσια Δαφιώτη με τη συνοδεία κιθάρας, την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα
ΥΓΕΙΑ

45 φιάλες αίματος στην αιμοδοσία της Αγιάσου

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου της περιοχής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έκθεση ζωγραφικής για την παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, μέσα από ποικίλες δράσεις