× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Λεπέτυμνος βρυχάται!

Γράφει ο ΡΑΦΑΗΛ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/5/2019

Ο Λεπέτυμνος βρυχάται!

Εκρηκτικές αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά, στο πρόγραμμα του συνδυασμού Συνεργασία Δυτικής Λέσβου,για την αξιοποίηση του Ηφαιστείου του Λεπέτυμνου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε τα χαρακτηριστικά της περιοχής:
Ο Λεπέτυμνος είναι το υψηλότερο βουνό της ν. Λέσβου (υψ. 968 μ.) και αποτελεί το μεγαλύτερο ηφαιστειακό κέντρο του νησιού.Οι κορυφές του, Βίγλα και Προφήτης Ηλίας, είναι ηφαιστειακοί δόμοι και έχουν αναγνωριστεί ως γεώτοποι (υπ. αριθμ. 23, 24) – όπως και οι στηλοειδείς λάβες του Υψηλομετώπου (υπ. αριθμ. 19) – , ενταγμένοι στο αναγνωρισμένο από την UNESCO Παγκόσμιο Γεωπάρκο Λέσβου.(Ζούρος, Μπεντάνα, Βαλιάκος, & Βασιλειάδου, χ.χ.).

Τροφοδοτεί, με την μεγαλύτερηλεκάνη απορροής των νησιών του Αιγαίου, τον ζωοδότη, για την ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Καλλονής,χείμαρρο του Τσικνιά.(http://wfdver.ypeka.gr, χ.χ.). Σημαντικό τμήμα του είναι ενταγμένο στο καθεστώς προστασίας Φύση 2000, (Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα(GR4110012), (http://www.ypeka.gr, χ.χ.). Επίσης, φιλοξενεί Καταφύγια Άγριας Ζωής,(http://files.ornithologiki.gr, χ.χ.)και περιοχές του είναι ενταγμένες στις Σημαντικές Περιοχές Πουλιών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας (http://www.ornithologiki.gr, χ.χ.).

Ο Λεπέτυμνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πλούσια μυθολογική μας ιστορία (γάμος του ομηρικού ήρωα Λεπέτυμνου με την Μήθυμνα, Αχιλλειοπηγάδα ως σημείο πρόσδεσης πλοίων του Αχιλλέα κ.α.,αναφορές υπάρχουν στον Θεόφραστο, τον Μύρσιλο κ.α.(https://el.wikipedia.org, χ.χ.) και συνολικά φέρει βαρύ πολιτισμικό φορτίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντός της Καλδέρας της Στύψης έχει εντοπιστεί το μεγαλύτερο γεωθερμικό πεδίο της Λέσβου(http://www.latomet.gr, χ.χ.), ενώ στη ευρύτερη περιοχή εμφανίζονται αρκετά υψηλές τιμές ηλιοφάνειας (http://climatlas.hnms.gr/sdi/, χ.χ.).

Υπάρχει σημαντικότατη παραγωγή αγροκτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, ενώ παράλληλαη περιοχή βρίσκεται ανάμεσα στους δύο κορυφαίους τουριστικούς πόλους του νησιού μας (Πέτρα – Μήθυμνα και Μανταμάδο).
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά λοιπόν, δεν είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες αλλά συγκριτικά πλεονεκτήματα με τα οποία μπορούμε να σχεδιάσουμε την ανάδειξη του τόπου μας.

Όμως, το σημαντικότερο στοιχείο περιοχής του Ηφαιστείου του Λεπέτυμνου είναι οι άνθρωποί του. Στις πλαγιές του βουνού υπάρχουν 10 οικισμοί. Ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε 2.931 κατοίκους και έχει μειωθεί κατά την εικοσαετία 1991-2011 κατά 24% (Απογραφές 1991, 2011) (www.statistics.gr/, χ.χ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι έχουν μάθει να ζουν, να δρουν και να πράττουν πέρα και πάνω από όλες τις δυσκολίες της περιοχής. Μπορεί να είναι στρυφνοί, απότομοι και ξεροκέφαλοι αλλά είναι άνθρωποι με κέφι, όρεξη και πάνω από όλα με μεράκι για οτιδήποτε καταπιάνονται. Άνθρωποι καθαροί και ντόμπροι. Αυτά λοιπόν τα χωριά και αυτοί οι άνθρωποι είναι ο στόχος μας!

Δεν χρειάζονται μελέτες και κατασπατάληση πόρων ούτε έξωθεν ή άνωθεν σωτήρες. Οι ιδέες, οι τρόποι ανάδειξης και αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων του τόπου μας θα προέλθει από εμάς τους ίδιους. Γι’ αυτό, σας προσκαλούμε στην ανοικτή συγκέντρωση – συζήτηση που διοργανώνουμε την Πέμπτη 23 Μαΐου στη Στύψη στις 8:30 μ.μ. με θέμα «Ο αναπτυξιακός ρόλος των κοινοτήτων στο Δήμο Δυτικής Λέσβου: Η περίπτωση Στύψης - Υψηλομετώπου».

Υ. Γ.Αν πραγματικά θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να φύγουμε μπροστά, καλό θα ήταν πρώτα να μάθουμε που πατάμε και που βρισκόμαστε!


Ραφαήλ Παλαιοπάνης
Στρατιωτικός
Τελειόφοιτος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Υποψήφιος Δημοτικούς Σύμβουλος Δυτικής Λέσβου
με τον συνδυασμό Συνεργασία Δυτικής Λέσβου του Στρατή Ζαφείρη

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας