× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Την Κυριακή 26 Μαΐου η Ευρώπη ανανεώνει το ραντεβού με την δημοκρατική ιστορία της

Γράφει ο ΠΑΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Δημοσίευση 23/5/2019

Την Κυριακή 26 Μαΐου η Ευρώπη ανανεώνει το ραντεβού με την δημοκρατική ιστορία της

Στις 26 Μαΐου διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημαντική στιγμή για την πολιτική Ευρώπη, δεδομένου το ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί το θεσμικό εκείνο όργανο που εκφράζει την δημοκρατικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί τον βασικότερο θεσμικό εκφραστή της άσκησης της νομοθετικής εξουσίας στο πλαίσιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σπουδαιότητα των ευρωεκλογών έχει  αρχίσει, σιγά-σιγά σε όλη την Ένωση αλλά και στη χώρα μας,  να γίνεται μεν αντιληπτή , αλλά αυτή αντίληψη καθυστερεί να προσχωρήσει απελπιστικά.

Πρέπει να πούμε ότι η  συγκρότηση των ψηφοδελτίων σχεδόν από όλα τα πολιτικά κόμματα δεν μας επιτρέπει να θεωρήσουμε ότι υπάρχει θετική εξέλιξη και έχει γίνει αντιληπτή σε βάθος η σημασία των ευρωεκλογών αλλά και του ρόλου που διαδραματίζει πλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν φαίνεται να κερδίζουν το ενδιαφέρον των ευρωπαίων πολιτών η αναγκαιότητα εκδημοκρατισμού του ευρωπαϊκού συστήματος λήψης αποφάσεων ή η ενίσχυση της υπερεθνικής διάστασης της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας. Έτσι -με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις-  οι περισσότερες υποψηφιότητες είναι ισχνές, χωρίς γνώση γύρω από την ενωμένη Ευρώπη, αποτελέσματα κομματικών συναλλαγών και εσωτερικών ισορροπιών. Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή να πούμε ότι είναι η χειρότερη στιγμή της σχέσης του ελληνικού πολιτικού συστήματος με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1981 οπότε και πρωτοεξέλεξαν οι έλληνες πολίτες ευρωβουλευτές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι  οι ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής  έχουν μεγάλη σημασία αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλέον το ισχυρό θεσμικό όργανο στην άσκηση της νομοθετικής εξουσίας στην Ε.Ε., συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι  το ενωσιακό δίκαιο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εθνικών δικαίων των κρατών μελών.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που μας πείθει για το ό,τι η  αισιοδοξία πρέπει να συναρτάται με την προσπάθεια, τον δυναμισμό και τον κόπο μας. Εφόσον καταλήξουμε με συνέπεια στο συμπέρασμα ότι η ζωή μας στο πλαίσιο της πολιτικής και οικονομικής-νομισματικής ολοκλήρωσης της Ένωσης διακρίνεται από αυτά  τα χαρακτηριστικά, μπορούμε να ατενίσουμε όχι απλώς  με αισιοδοξία αλλά  με βεβαιότητα για την επιτυχία μας το κοινό ενωσιακό μας μέλλον.


Αυτό το μέλλον μόνο στο πλαίσιο της Ε.Ε. μπορεί να είναι σίγουρο και επιτυχημένο. Άλλωστε μια τέτοια επιλογή αναδεικνύει  με σαφήνεια  τα οράματα  και τον πραγματισμό μας που τα συνοδεύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Από την άλλη το «διαζύγιο» ανάμεσα σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) τελικώς δεν ξέρουμε εάν υπάρξει. Οι ευρωεκλογές ίσως επηρεάσουν της εξελίξεις.  Οι Βρετανοί συμμετέχουν στις ευρωεκλογές κανονικά. Πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή την λύση του «γάμου» της  Βρετανίας με την  Ε.Ε.. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε να υποτιμούμε  ότι η Βρετανία σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας ήταν δυναμικά και ουσιαστικά παρούσα. Αυτοί οι δεσμοί δεν μπορούν να σβηστούν εύκολα.

Στην πορεία προς το ευρωπαϊκό μέλλον που ξεκινά στις 26 Μαΐου χρειαζόμαστε του νέους ανθρώπους. Δυστυχώς όμως οι νέοι άνθρωποι αποφεύγουν τη συζήτηση και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί κάποιος να γνωρίσει τις θέσεις τους.  Φοβούνται ή και αδιαφορούν να εκφραστούν. Αυτό είναι έλλειμμα δημοκρατίας και πρέπει να μας ανησυχήσει.

Η επόμενη Κυριακή ας είναι μια μέρα απαρχής δυναμικών εξελίξεων για ολόκληρο το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο άνθρωπος – πολίτης ας γίνει επιτέλους το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της δημοκρατικής Ευρώπης.  Μιας Ευρώπης, που πιστή στις ηθικές της αξίες και στον ανθρωποκεντρικό της πολιτισμό θα αποκλείσει δια παντός κάθε σκέψη περί παλινόρθωσης  απάνθρωπων ιδεολογικών καθεστώτων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ