× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι απάντησαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Μυτιλήνης

Το ιδιόμορφο έντυπο debate της ΠΛΑΤΕΙΑΣ, στέφθηκε χάρη στον πολιτικό πολιτισμό των υποψηφίων, με επιτυχία

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 24/5/2019

Τι απάντησαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Μυτιλήνης

Πολιτικός πολιτισμός είναι η γόνιμη αντιπαράθεση, είναι η έκθεση των απόψεων και των προγραμμάτων και βασικά, ο δημόσιος –χωρίς φόβο και πάθος- διάλογος. Η «Π» από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της, έδειξε και εν συνεχεία απέδειξε, πως ο στόχος της να φωτίσει ολόπλευρα πτυχές της αυτοδιοίκησης που σκοπίμως ή από «ωχαδερφισμό», δεν προβάλλονται και όλοι οι συντελεστές της, νιώθουν ευτυχείς για τη σημερινή της επιτυχία: να κατορθώσει να συγκεντρώσει απόψεις και θέσεις όλων των παρατάξεων που ζητούν την ψήφο μας στις 26 του Μάη για τους Δήμους Μυτιλήνης/Δυτικής Λέσβου και Περιφέρειας. Προσφέροντας σε εσάς τους αναγνώστες μας, έναν -θεωρούμε αξιόπιστο- «οδηγό» για τις επικείμενες εκλογές, μέσω του ιδιόμορφου «έντυπου debate» που εξασφάλισε, χάρη φυσικά και στη συνεργασία των υποψηφίων.

Ο δρόμος για την πραγματοποίηση αυτού του πρώτου και μοναδικού ουσιαστικού προεκλογικού διαλόγου/αντιλόγου, φυσικά και δεν ήταν εύκολος. Όταν κανόνας τα τελευταία χρόνια είναι οι «αγιογραφίες» πολιτικών προσώπων έως και οι «αβάντες», η εκ προοιμίου κριτική μας σε κάποιες προγραμματικές θέσεις υποψηφίων συνδυασμών, θεωρήθηκε από κάποιους αιρετική. Όμως το εγχείρημα, χάρη σε όλες τις παρατάξεις πλην εκείνης του υποψηφίου δημάρχου Παναγιώτη Ζαφειρίου που δεν κατάλαβε ίσως καλά τη στόχευσή μας, στέφθηκε με επιτυχία. Και βρεθήκαμε σήμερα, όλοι μαζί, πολίτες, υποψήφιοι και δημοσιογράφοι, να επιτελούμε τον ρόλο μας και να συζητάμε –έστω και δια αλληλογραφίας- πραγματικά για εκείνα που μας ενώνουν. Τους προβληματισμούς μας δηλαδή για μία καλύτερη επόμενη ημέρα, που προσδοκούμε άπαντες. Υποψήφιοι και ψηφοφόροι… Καλή σας ανάγνωση λοιπόν και καλή… ψήφο!

Κώστας Αστυρακάκης, Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Μυτιλήνης

 

Γίνεται πολύς λόγος για την ανάπτυξη και για τους συνδυασμούς που την υπόσχονται. Καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι την ψάχνουν ακόμα, να περνάει δίπλα τους στο δρόμο και να την αρπάξουν, ή να πέσει σαν το μάννα  εξ’ουρανού. Υπάρχουν βέβαια και οι τυχεροί πολίτες, της Καλαμάτας, της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης , -που έτυχε σε προηγούμενες θητείες, να έχουν εμπνευσμένους δημάρχους, – να δουν, να αισθανθούν και να βιώσουν τις αλλαγές και τις παρεμβάσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη και που μια γεύση θα έπαιρναν και εδώ στο Δήμο μας, αν δεν υπήρχε το προσφυγικό πρόβλημα. Η ανάπτυξη λοιπόν σε αυτόν τον τόπο, δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, αλλά κάτι χειροπιαστό, που συντελείται εφαρμόζοντας τη σωστή συνταγή και αλλάζοντας κάποια απ’ τα δεδομένα.

Να λύσουμε παραδείγματος χάρη το προσφυγικό ζήτημα, παλεύοντας όλοι μαζί τη θέση μας, για ισοκατανομή σε όλη τη Ελλάδα. Για ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, σε όσους μείνουν και μας αναλογούν, κάτι που θα εξαλείψει και την παραβατικότητα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Να κάνουμε θεσμικές αλλαγές (αλλαγή συντελεστών δόμησης, αλλαγή χρήσης υγειονομικού ενδιαφέροντος σε επιλεγμένες περιοχές κλπ) που θα δίνουν κίνητρα και θα δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για επενδύσεις, στους τομείς που έχουν σχέση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού (προϊόντα, ιαματικές πηγές, πολιτισμός κλπ) και στον τουρισμό.

Να επιδιώξουμε την βελτίωση των συγκοινωνιών, να επαναφέρουμε καταργημένες συνδέσεις όπως αυτή  του νησιού με τη Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσος σταθμός το νησί  στη σύνδεση Θεσσαλονίκης- Σμύρνης, να ολοκληρωθεί και ευοδωθεί η προσπάθεια σύνδεσης της πύλης εισόδου Πλωμαρίου με τη Σμύρνη, ώστε η εξωστρέφεια αυτή του νησιού, να διευρύνει τις δυνατότητες στο εμπόριο , στον τουρισμό, στην οικονομία γενικότερα.

Η διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα των χωριών μας , με σεβασμό στο περιβάλλον, οι αισθητικές παρεμβάσεις- αναβαθμίσεις και η προβολή του τεράστιου πολιτιστικού μας αποθέματος, θα κάνουν το Δήμο μας πιο ελκυστικό για τους κατοίκους του και για τους επισκέπτες.

Η επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων, το master plan του λιμανιού και οι αναπλάσεις που έχουν δρομολογηθεί από την Πλατεία Σαπφούς ως την Επάνω Σκάλα, θα κάνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και των επισκεπτών , καλύτερη και ομορφότερη.

Η «αιμοδοσία» - στη δύσκολη εποχή του προσφυγικού , του τουρισμού και της λεσβιακής οικονομίας, από την τούρκικη αγορά, ιδιαίτερα της Κωνσταντινούπολης, που ισοσταθμίζει τις απώλειες από την Ευρωπαϊκή αγορά , καλλιεργήθηκε και καρποφόρησε με πολύ δουλειά και μεράκι και πρέπει να συνεχιστεί.

Τα υπόλοιπα ερωτήματά σας, δυστυχώς θα απαντηθούν τηλεγραφικά λόγω του περιορισμού που έχουμε.

Α) Το κολυμβητήριο Μυτιλήνης είναι προτεραιότητα για εμάς και θα γίνει.

Β) Το έργο της Λαγκάδας επίσης και με τέτοιο τρόπο που να μην θίγονται τα συμφέροντα των εκατοντάδων συμπολιτών μας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Γ) Η διοίκηση των ΔΕΥΑΛ και ΔΕΔΑΠΑΛ οφείλει να είναι διαδημοτική, με ανάλογη των δυο Δήμων εκπροσώπηση.   Η ΔΕΔΑΠΑΛ πλην της ανακύκλωση έχει εντάξει στο καταστατικό της και αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα και επιμέλεια χώρων πρασίνου.

Έχει αγοράσει οικόπεδο κοντά στη χωματερή και έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΡΑ η μελέτη για το Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Επίσης έχει εγκριθεί η μελέτη κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων. Αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί.

Δ) Όσον αφορά την αποχέτευση στο ΚΥΤ Μόριας, θα πιέσουμε το Υπουργείο Άμυνας , ώστε να ενεργοποιηθεί η προγραμματική του σύμβαση με τη ΔΕΥΑΛ προκειμένου να οδηγηθούν οι αγωγοί αποχέτευσης στο βιολογικό καθαρισμό και να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής για τους κατοίκους της Μόριας, της Παναγιούδας και της ευρύτερης περιοχής

Στρατής Κύτελης, υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Μυτιλήνης

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 Σαφώς και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις ροές αλλά δεν μπούμε να μένουμε κι απαθείς.  Από την κυβέρνηση θα ασκήσουμε πίεση και θα διεκδικήσουμε:

1.- Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού

2.- Περιορισμός του ΚΥΤ Μόριας στη προβλεπόμενη δυναμικότητα του, ώστε να παύσει να αποτελεί Υγειονομική Βόμβα

3.- Άμεση ταυτοποίηση και διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών

4.- Τήρηση της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας για επαναπροώθηση των απορριφθέντων ασύλου

5.- Φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας

Εμείς από την πλευρά μας ως νέα Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κατατρεγμένους μετανάστες αλλά θα κάνουμε το παν για να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή της τοπικής κοινωνίας.

1.- Στενή συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές για την τήρηση της δημόσιας τάξης σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας

2.- Άμεση επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας προκειμένου τα όργανα της να ελέγχουν κεντρικούς δρόμους και χώρους

3.- Άμεση λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων που προβλέπεται από τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 

ΔΕΥΛΑ – ΔΕΔΑΠΑΛ Σύμφωνα με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ για την διάσπαση του Δήμου Λέσβου η διαδικασία

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

 Η έλλειψή του είναι τεράστιο κενό στην πόλη μας. Συνεχίζουμε το ήδη εγκεκριμένο έργο των προκατόχων μας επιδιώκοντας υλοποίηση κλειστού κολυμβητηρίου Ολυμπιακών διαστάσεων. Παράλληλα, δημιουργούμε τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία πισίνας εκμάθησης.

ΑΕΡ ΓΙΑΝΝΑΡΕΛΛΗ

 Το έργο πρέπει να εκτελεστεί για να μη θρηνήσουμε απώλειες ζώων και περιουσιών. Από εκεί και πέρα θέση μας είναι ότι η εκτέλεση του έργου θα πρέπει να γίνει με τον ιδανικότερο τρόπο, σεβόμενοι τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής

ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ.

Δρομολογούμε την

-Ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης της Προκυμαίας.

-Ανάδειξη των αρχιτεκτονημάτων και ιστορικών κτηρίων.

-Ανάπλαση της πλατείας Σαπφούς με βάση νέας αρχιτεκτονικής μελέτης.

-Ανάδειξη της γραφικής περιοχής «Λαδάδικα» και της Παλαιάς Πόλης.

ΝΟΤΙΑ ΠΟΛΗ

-Κυρίαρχο έργο η εκτέλεση του έργου  της Νότιας παράκαμψης.

- Δρομολόγηση έργου του Βιολογικού.

-Ολοκλήρωση διαδικασιών επέκτασης του Σχεδίου Πόλης στους οικισμούς Βαρειά, Νεάπολη, Χάλικα.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΥ

Με τον «έξυπνο Δήμο» θα εφαρμόσουμε τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών αξιοποιώντας το ανθρώπινο κεφάλαιο του Δήμου μας ώστε ν’  αναβαθμίσουμε τις υποδομές και υπηρεσίες του τόπου μας. Συγκεκριμένα:

-Με ανοιχτή ηλεκτρονική πύλη διαλόγου ο δημότης μπορεί να συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες λήψεων αποφάσεων του Δήμου. Με ανοιχτή ηλεκτρονική πύλη διαλόγου ενημερώνεται, κάνει προτάσεις αλλά και παράπονα.

-Δημιουργούμε Δημοτικό e-shop έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και οι δημότες να ψωνίζουν σε τιμές e-shop από την τοπική αγορά χωρίς μεταφορικά.

-Καινοτόμα συστήματα για ενημέρωση: α )Για ευκολότερη προσβάσιμη διαδρομή σε ΑΜΕΑ β) Για τον χρόνο αναμονής στην στάση γ) για ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ

 

Μιχάλης Μαμάκος, υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Μυτιλήνης

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η «Πλατεία», μας δίνει την ευκαιρία να καταθέσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας σε θέματα που αφορούν τους πολίτες της Λέσβου, συμμετέχοντας σ’ ένα γραπτό debate που θα δώσει τη δυνατότητα σύγκρισης σε όλους.

Το νέο κολυμβητήριο πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο τη στιγμή που έχει εξασφαλιστεί η συνολική χρηματοδότηση. Ωστόσο θα πρέπει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με το υπάρχον κολυμβητήριο με τα τεχνικά του προβλήματα και πως αυτό θα αξιοποιηθεί. Ο υγρός στίβος πρέπει να αποκτήσει στέγη πάση θυσία χωρίς άλλη καθυστέρηση. Για το έργο της Αερ. Γιανναρέλλη έχουμε ήδη τοποθετηθεί και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει άμεσα με την ίδια μελέτη, ενώ παράλληλα να στηριχθούν οικονομικά από την πολιτεία όλοι οι επαγγελματίες για όσο διάστημα γίνεται το έργο. Όσο μας αφορά ως δημοτική αρχή θα προσπαθήσουμε να δώσουμε οικονομικά κίνητρα ενώ είναι δεδομένο ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να τηρηθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την γρηγορότερη ολοκλήρωσή του.

Σχετικά με την αποχέτευση του ΚΥΤ Μόριας, όπως εξήγησα πρόσφατα και σε μια συγκέντρωση κατοίκων και φορέων για το θέμα αυτό, είναι σημαντικό να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί γρήγορα και σε κάθε περίπτωση οφείλει η τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο έργο να κάνουν την οφειλόμενη διαβούλευση που αυτή την στιγμή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην συνέχιση και ολοκλήρωση του έργο για τους ταλαιπωρημένους κατοίκους της Μόριας. Είναι ένα έργο το οποίο με ευθύνη του Υπουργείου καθυστέρησε να ξεκινήσει και θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών του ΚΥΤ. Προτεραιότητα όμως είναι πάντα η αποσυμφόρηση του Κέντρου και η φιλοξενία τόσων αιτούντων άσυλο όσων είναι η φέρουσα ικανότητα του ΚΥΤ. Αυτή θα είναι και η πάγια απαίτησή μας και από την κεντρική κυβέρνηση. Όσον αφορά το Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα συνεχίσει να υπάρχει μόνο όσο υπάρχει ανάγκη. Εφόσον πραγματοποιηθεί η αποσυμφόρηση και οι συνθήκες στο ΚΥΤ Μόριας βελτιωθούν το Κέντρο θα αλλάξει άμεσα χρήση.

Ο διαχωρισμός των δύο δήμων είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει με προσοχή και σύμφωνα με αυτά που προβλέπει ο νόμος. Θέση μας είναι ότι πρέπει, ειδικά το πρώτο διάστημα, να δουλέψουμε σε πνεύμα συνεργασίας έως ότου καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λύση που να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες. Δεν τραβάμε διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο Δήμο Μυτιλήνης και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Με βάση αυτό θα αναζητήσουμε πλαίσιο λειτουργίας όλων των Εταιριών και Νομικών Προσώπων του Δήμου. Προτεραιότητά μας στην καθαριότητα είναι η ανανέωση του στόλου απορριμματοφόρων και η ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες του νέου Δήμου. Υπάρχουν Ευρωπαϊκά Προγράμματα ώστε να εκσυγχρονιστεί η διαχείριση των απορριμμάτων και να ενισχυθεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης ώστε να μειώνεται το κόστος έναντι του δημότη και να προστατεύεται το περιβάλλον.  Η συνεργασία σε όλους τους τομείς μέσω σύμπραξης με ιδιωτικές πρωτοβουλίες είναι κάτι που μας βρίσκει θετικούς, εφόσον είναι στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης συμφερόντων του δημότη.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις που είναι δύσκολο να παρουσιαστούν στο σύνολό τους σε ένα μικρό κείμενο. Οι αρχές μας όμως είναι αυτές που θα καθορίσουν κάθε πολιτική είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας, η ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη, η βελτίωση της καθημερινότητας και πάνω από όλα η ορθολογική και με διαφάνεια διοίκηση. Έτσι μόνο πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε τελικά να αλλάξουμε πραγματικά τον τόπο μας. Ως Αυτοδιοικητικοί θέλουμε να ξεπεράσουμε τους εγωισμούς και τις μικροφιλοδοξίες, τις στείρες εμμονές και τις χωρίς λόγο πολιτικολογίες. Πρέπει να υπάρξει σταθερότητα, διαβούλευση και πάνω απ όλα ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για το εκάστοτε κόμμα εξουσίας και τις συντεχνίες που εξυπηρετούν τις παρέες και το πελατειακό κράτος.

Νίκη Τσιριγώτη, υποψήφια δήμαρχος Δήμου Μυτιλήνης

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όσο γίνεται πιο συνοπτικά στα ερωτήματα που τίθενται, αφού κάθε ένα θα μπορούσε από μόνο του να αποτελεί μια ολόκληρη «συνέντευξη». Δε χρειάζεται νομίζουμε να συστηθούμε, είμαστε η παράταξη που έδωσε όλα αυτά τα χρόνια τη μάχη της μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο σταθερά τιμώντας τη δέσμευσή της να υπερασπιζόμαστε τα λαϊκά συμφέροντα, έχοντας ουσιαστικά απαντήσει σε όλα σχεδόν αυτά που μας θέσατε.

Θεμελιώδης προτεραιότητα της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, σε αντιπαράθεση με την οδηγία της ΕΕ που κυνικά επιτάσσει «να προστατευθούν από πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία», αρχή που διαχρονικά υπηρέτησαν και όλες οι αστικές κυβερνήσεις -ανεξαρτήτου σύνθεσης- και τα στηρίγματά τους στην τοπική διοίκηση. Στην κατεύθυνση αυτή, δε θα μπορούσαμε φυσικά να εναντιωθούμε σε απαραίτητα έργα όπως αυτό της Λαγκάδας. Το ζήτημα που τίθεται και απασχολεί είναι να ολοκληρωθεί στο μικρότερο δυνατό χρόνο, με σωστή κυκλοφοριακή μελέτη που να λαμβάνει υπόψη της την ασφάλεια των πολιτών, με μια σειρά αντισταθμιστικά, μέτρα αποζημίωσης, επιδότησης, απαλλαγής από τέλη και χαράτσια των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και αντικειμενικά θα υποστούν οικονομική ζημιά από την εκτέλεση του έργου.

Φυσικά είμαστε θετικοί στην δημιουργία ενός ασφαλούς και σύγχρονου κολυμβητηρίου, με δωρεάν όμως πρόσβαση για όλους, στελεχωμένου πλήρως από εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση με δεδομένο πως το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, η διαχείρισή του επιβάλλεται να γίνεται από τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως επίσης η καθαριότητα, η ανακύκλωση, το πράσινο, τα σφαγεία, οι ιαματικές πηγές, δηλαδή μακριά και έξω από επιχειρηματικά συμφέροντα και κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση. Η διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού και επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης είναι αγώνας παράλληλος με όλα τα παραπάνω.

Τέλος, η πάγια θέση μας-διεκδίκηση για κλείσιμο των hotspots και για απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών από νησί και από τη χώρα μας κόντρα στις συνθήκες της ΕΕ και στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, δε θα μπορούσε ποτέ να εκληφθεί ως άλλοθι για τη μη πραγματοποίηση έργων όπως η αποχέτευση, αφού για όσο σύντομο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες και μετανάστες θα παραμένουν στο νησί μας πρέπει να ζουν σε ανθρώπινες αξιοπρεπείςσυνθήκες, που θα απαλλάξουν και τους περίοικους-ντόπιους από τις δυσάρεστες επιπτώσεις.

Τα προβλήματα του τόπου δεν τα «ανακαλύψαμε» τώρα, ούτε τώρα «θυμηθήκαμε» να τοποθετηθούμε. Τα ζούμε χρόνια και έχουμε πάρει θέση πάνω σε αυτά όχι μόνο με δηλώσεις-δελτία τύπου, αλλά κυρίως με αγώνες. Από αυτές τις εκλογές πρέπει να εκλεγούν αγωνιστές που θα δουλεύουν μαζί µε τον λαό του νησιού, θα τον κινητοποιούν, θα διεκδικούν. Για εμάς προτεραιότητά είναι οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Δεν έχουμε δύο ζωές να τους χαρίσουμε τη μία. Έχουμε όνειρα, έχουμε επιλέξει τον αγώνα για να τα κάνουμε πράξη. Και θα τα κάνουμε.

Εριφύλη Χιωτέλλη, υποψήφια Δήμαρχος Μυτιλήνης

Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι με τις ερωτήσεις σας, θέτετε κυρίως το θέμα της συνεργασίας των δύο νέων Δήμων του νησιού μας, μια και οι τρεις από τις τέσσερις έχουν να κάνουν με αυτό.

Εμείς, από την ιδρυτική μας κιόλας διακήρυξη, έχουμε σημειώσει ότι θέλουμε να έχουμε σχέσεις συνεργασίας με τον δήμο Δυτικής Λέσβου και αυτές τις θεωρούμε εκ των ουκ άνευ για την συνολική ανάπτυξη όλου του νησιού.

Πολύ μάλιστα περισσότερο, επειδή σε μια σειρά θέματα, από τον ίδιο τον νόμο, είμαστε υποχρεωμένοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, να προχωράμε μαζί, με κοινές υπηρεσίες, υποχρεωτικά κοινό σχεδιασμό κλπ.

Ετσι για παράδειγμα η ΔΕΥΑΛ, αλλά και η ΔΕΔΑΠΑΛ, το δημοτικό λιμενικό ταμείο αποκτούν αυτοδικαίως διαδημοτικό χαρακτήρα με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο του νησιού για τουλάχιστον δύο έτη.

Επιπλέον στην τροπολογία της διαίρεσης του Δήμου Λέσβου ορίζεται σαφώς, ότι όλα τα έργα τα οποία αυτή τη στιγμή υλοποιεί ο Δήμος Λέσβου, στην περιοχή του νέου Δήμου Δυτ. Λέσβου, αλλά και αυτά που θα ενταχθούν μέχρι και το τέλος Αυγούστου, θα συνεχίσουν να υλοποιούνται και μετά, από τον δήμο Μυτιλήνης.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για εμάς: Ότι αμέσως μετά την εκλογή μας, σε συνεργασία με την νέα δημοτική αρχή της Δυτ. Λέσβου, θα πρέπει να επεξεργαστούμε ένα κοινό σχέδιο λειτουργίας αυτών των οργανισμών προς όφελος των δημοτών μας. Αυτό το σχέδιο θα το συμφωνήσουμε και με την υφιστάμενη δημοτική αρχή του Δήμου Λέσβου, στο σκέλος των αποφάσεων που προφανώς την αφορά, έτσι ώστε από την 1η του Σεπτέμβρη, να μπορέσουν να ξεκινήσουν την λειτουργία τους και οι δύο δήμο, όσο το δυνατό πιο ομαλά.

Ειδικότερα και όσον αφορά το  φράγμα του Τσικνιά, αυτό, τώρα πια με την διαίρεση, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση έργου που αφορά και τους δύο δήμους, από την στιγμή που σε επίπεδο μελέτης, προβλέπεται η κατασκευή του φράγματος στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, αλλά τα αποτελέσματά του θα τα καρπωθεί κατά κάποιο τρόπο ο άλλος δήμος, μιας και ο προσανατολισμός του τώρα πια είναι η ύδρευση της πόλης της Μυτιλήνης.

Εμείς και προγραμματικά έχουμε πει, ότι μας ενδιαφέρει περισσότερο και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης της πόλης, κάτι που θα έχει θεαματικά αποτελέσματα και στην μείωση των διαρροών σε πολύ μεγάλα ποσοστά Ήδη, σας υπενθυμίζουμε ότι έχει εγκριθεί, από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, έργο αναβάθμισης του δικτύου και εγκατάστασης έξυπνου δικτύου στην ΔΕΥΑΛ, ύψους 1.416.610,34.

Επιπλέον, όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο του φράγματος, όπως είναι γνωστό υπάρχει έντονος αντίλογος και για τις επιπτώσεις που θα έχει στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα στον κόλπο, αλλά και την σκοπιμότητα του.

Εμείς συντασσόμαστε με όσους και όσες θεωρούν ότι είναι ένα έργο που δεν μας χρειάζεται.

Τέλος, όσον αφορά τον βιολογικό του ΚΥΤ της Μόριας, όπως γνωρίζετε αυτό έχει ήδη ξεκινήσει και σε πρόσφατη «αυτοψία» που κάναμε στην περιοχή, είδαμε ότι αυτό προχωράει με γρήγορους ρυθμούς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ