× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ρυθμιστής των εξελίξεων ο Παναγιώτης Χριστόφας

Ποσοστά, έδρες των δύο «μονομάχων» και οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 27/5/2019

Ρυθμιστής των εξελίξεων ο Παναγιώτης Χριστόφας

Μεγάλοι νικητές των Περιφερειακών Εκλογών στο Βόρειο Αιγαίο είναι η Χριστιάνα Καλογήρου και ο Κώστας Μουτζούρης, που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά και προκρίνονται στο Β’ Γύρο, ωστόσο αναμφίβολα εκείνος που κατέχει το ρόλο του ρυθμιστή των εκλογικών εξελίξεων δεν είναι άλλος από τον Παναγιώτη Χριστόφα, που αποσπά ένα ποσοστό κοντά στο 20%, ικανό να «κλειδώσει» πλειοψηφία για έναν από τους δύο συνδυασμούς που θα κερδίσουν εν τέλει την Περιφέρεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ενσωμάτωση αποτελεσμάτων σχεδόν 94% στο Βόρειο Αιγαίο, η Χριστιάνα Καλογήρου και ο συνδυασμός της «Εμείς για το Αιγαίο» συγκεντρώνουν 30,6%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 13 έδρες στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Ο δεύτερος συνδυασμός του Κώστα Μουτζούρη, «Άλμα Ανάπτυξης», με 24,39% κερδίζει 10 έδρες, ενώ ο Παναγιώτης Χριστόφας και το «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο» με ποσοστό 19,37% θα έχει 8 συμβούλους. Από 4 έδρες κερδίζουν ο Σταύρος Τάσσος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση στο Βόρειο Αιγαίο» (10,65%) και ο Γιάννης Σπιλάνης με τη «Συμπαράταξη Πολιτών για το Βόρειο Αιγαίο» (10,47%) και τέλος μία έδρα κατακτούν τόσο ο «Άλλος δρόμος» του Στράτου Γεωργούλα (2,90%) όσο και η «Ανταρσία στο Αιγαίο» του Νίκου Μανάβη (1,62%).

Οι έδρες

Τι θα συμβεί όμως την επόμενη μέρα, ενόψει της δεύτερης εκλογικής μάχης την προσεχή Κυριακή; Με μια απλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τα πράγματα δείχνουν ξεκάθαρα για τη Χριστιάνα Καλογήρου, που με τις 13 έδρες της αναζητά ακόμα 8 έδρες για να αποκτήσει την πλειοψηφία στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Και από τη στιγμή που τόσες διαθέτει ο Παναγιώτης Χριστόφας, πολλοί μπορούν να θεωρήσουν ότι μια μετεκλογική συνεργασία μεταξύ των δύο συνδυασμών θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, εφόσον την Κυριακή η νυν περιφερειάρχης ανανεώσει τη θητεία της, για να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση του προγράμματός της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν λοιπόν για την Χριστιάνα Καλογήρου η κατάσταση δείχνει να «ξεμπλέκει» στη βάση ενός τέτοιου σεναρίου, δε συμβαίνει το ίδιο με τον Κώστα Μουτζούρη που σίγουρα, με απλά μαθηματικά, δεν του αρκεί μια μετεκλογική συνεργασία με τον Παναγιώτη Χριστόφα για να αποκτήσει την πλειοψηφία και το «μαγικό» αριθμό των 21 εδρών. Για τον συνδυασμό «Άλμα Ανάπτυξης» η μάχη των συνεργασιών είναι πολύπλευρη, αφού ακόμα κι αν –θεωρητικά-συμπλεύσει με το «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο», θα χρειαστεί η ενίσχυση εδρών και από ακόμα έναν συνδυασμό για να επέλθει η πολυπόθητη πλειοψηφία. Δεδομένου ότι παραδοσιακά υπάρχουν πολιτικοί χώροι που δεν συνηθίζεται να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους «συνεργασίες», πολύ δύσκολα θα μπορεί να προσβλέπει ο ίδιος σε συμπόρευση με τους περιφερειακούς συμβούλους των συνδυασμών του Σταύρου Τάσσου, του Στράτου Γεωργούλα ή του Νίκου Μανάβη, οπότε η μόνη πιθανή εναλλακτική «δεξαμενή» συμβούλων είναι οι 4 έδρες που θα κατέχει ο Γιάννης Σπιλάνης και η «Συμπαράταξη Πολιτών». Πόσο πιθανό ή απίθανο είναι τέτοιο σενάριο θα φανεί πολύ σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γίνεται αντιληπτό λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα της περιφερειακής κάλπης, είναι ότι άπαντες εποφθαλμιούν το ο ποσοστό του Παναγιώτη Χριστόφα και τους περιφερειακούς του συμβούλους, που αναπόφευκτα θα ρυθμίσουν το τοπίο στην επόμενη μέρα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Και αν κάποιος προσπαθήσει να αναγνώσει πίσω από τις λέξεις της δημόσιας τοποθέτησής του πριν λίγες ώρες, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Η παρουσία μας θα είναι εποικοδομητική και ενεργητική με γνώμονα το συμφέρον αυτού που θα πρέπει όλοι μας να υπηρετούμε ως τελικό «νικητή», τον τόπο μας.», εικάζει ότι ο ίδιος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού του θα αποφασίσουν τελικώς όντως να συνεργαστούν, όμως στην παρούσα φάση κανείς δεν μπορεί να προδικάσει εξελίξεις για τον τρόπο που θα μπορεί να συμβεί αυτό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής