× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Με εκπλήξεις το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου!

Με θέμα την «Οδύσσεια» θα γεμίσει μουσικές ο Αύγουστος στη Λέσβο- Τι λέει στο «Ν» η ιδρύτρια του Φεστιβάλ, Δανάη Ντέρκεν

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 15/4/2022

Με εκπλήξεις το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου!
Eleonora Pouwels

Το φετινό θέμα του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) είναι αφιερωμένο στην «Οδύσσεια» και θα γίνει από τις 11 έως τις 19 Αυγούστου, όπως ανέφερε αποκλειστικά στο «Ν» η καλλιτεχνική διευθύντρια και συνιδρύτρια του Φεστιβάλ, καταξιωμένη πιανίστα, Δανάη Ντέρκεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γερμανοελληνίδα πιανίστα που ανήκει στην ελίτ των διεθνώς περιζήτητων καλλιτεχνών της νέας γενιάς, βρέθηκε για λίγες ημέρες στον Μόλυβο για διακοπές και μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».

«Το έπος του Ομήρου, με το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, διαπραγματεύεται θέματα  τόσο παλιά όσο και ο χρόνος. Η Οδύσσεια είναι μια ιστορία που περιγράφει το μεγαλείο της ανθρώπινης αντοχής, της δύναμης και της επινοητικότητας. Η στάση του Οδυσσέα που δεν εγκαταλείπει ποτέ, όχι μόνο δε σταματά μπροστά στις αντιξοότητες αλλά τις ξεπερνά, αποτελεί τη βάση αυτής της μυθικής ιστορίας, που κινείται παράλληλα με την ανθρώπινη ύπαρξη. Πρόκειται για την εξιστόρηση της ανθρώπινης περιπέτειας, που διαμορφώνεται από την πορεία μας, τις εμπειρίες που κερδίζουμε και που κτίζουν την ταυτότητα. Μιας περιπέτειας διαχρονικά επίκαιρης» εξηγεί η κ. Ντίρκεν.

Διακεκριμένοι μουσικοί από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου θα κατευθυνθούν από όλα τα σημεία της Ευρώπης στο Μόλυβο της Λέσβου, για να ερμηνεύσουν το πρόγραμμα, που έχει διαμορφωθεί κάτω από τις ενότητες Αναχώρηση, Περιπλανήσεις, Δοκιμασίες, Πηνελόπη, Ιθάκη. Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα γίνουν από τις 11 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο το Διεθνές Φεστιβάλ θα μπει και σε τρία σχολεία της Λέσβου τον προσεχή Μάιο, εξοικειώνοντας μαθητές και μαθήτριες με τη διοργάνωση μιας συναυλίας και θα παρουσιάσουν τη συναυλία τους αρχές του καλοκαιριού, αλλά και εντός του Φεστιβάλ.

Δύο μικρές εκπλήξεις μοιράστηκε μαζί μας η Δανάη Ντέρκεν για το επερχόμενο Φεστιβάλ. Η μία αφορά τη χρήση του φυσικού τοπίου για την αναπαράσταση της Οδύσσειας, και η άλλη ότι ένας καλλιτέχνης θα τελέσει τον γάμο του στον Μόλυβο!

Με τις Μουσικές Στιγμές (Molyvos Musical Moments) και τη Συναυλία για παιδιά και νέους να συμπληρώνουν το πρόγραμμα, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου θα γίνει και φέτος το σημείο συνάντησης των φίλων της κλασικής μουσικής που δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής  Μολύβου, αναγνωρίζοντάς το ως ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού σπούδασε με τους Karl-Heinz Kämmerling και Lars Vogt, η Δανάη Ντέρκεν έγινε σύντομα μια σολίστ με μεγάλη ζήτηση. Η νεαρή πιανίστρια έχει εμφανιστεί με πολλές κορυφαίες ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου, η Royal Northern Sinfonia και η Συμφωνική Ορχήστρα του Ντίσελντορφ, και έχει δώσει συναυλίες στο Wigmore Hall του Λονδίνου, στο Konzerthaus Wien, στο Gasteig του Μονάχου και στη Φιλαρμονική της Κολωνίας, μεταξύ άλλων. Συμμετέχει τακτικά σε μεγάλα φεστιβάλ, όπως το Schleswig-Holstein Musik Festival, το Dresdner Musikfestspiele και το Φεστιβάλ Mecklenburg-Vorpommern.

Τη σεζόν 2021/22 εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων, στο Brucknerhaus Linz, στη Φιλαρμονική του Παρισιού, στο Konzerthaus του Βερολίνου, στο Meistersingerhalle Νυρεμβέργης και στη Φιλαρμονική της Κολωνίας. Τα επόμενα ρεσιτάλ της θα την οδηγήσουν στη Λετονία και στο Μέγαρο Μουσικής Μουσικής Αθηνών, μεταξύ άλλων. Στον τομέα της μουσικής δωματίου, συνεχίζει τη στενή συνεργασία της με τον τσελίστα Benedict Kloeckner και συμμετέχει σε δύο CD με τον βιολοντσελίστα Adrien La Marca και τον ομποίστα Philippe Tondre. Με την αδελφή της και συνάδελφό της πιανίστα Kiveli Dörken, η Δανάη διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Το κοινό τους podcast “the sister trill” είναι διαθέσιμο σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες streaming.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου