× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εντάχθηκε ο βιολογικός της νότιας πόλης

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» του Υπουργείου Εσωτερικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/5/2019

Εντάχθηκε ο βιολογικός της νότιας πόλης

Την ένταξη του έργου με τίτλο «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ OΙΚΙΣΜΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Δ.Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙΙ του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» αποφάσισε το Υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης δήλωσε σχετικά: «Με τον Σπύρο Γαληνό, τον απερχόμενο Δήμαρχο Λέσβου, δεν προερχόμαστε από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Όμως τα τελευταία 4 χρόνια, που ήταν δύσκολα και απαιτητικά, συνεργαστήκαμε στενά και τις περισσότερες φορές πολύ καλά, γιατί μοιραζόμαστε την αγάπη και την αγωνία για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Χαίρομαι λοιπόν πάρα πολύ που, ένα έργο πολύ σημαντικό για τη Μυτιλήνη, το οποίο ο Σπύρος κυνήγησε με πείσμα για χρόνια, πήρε τον δρόμο της υλοποίησης επί των ημερών του. Μόλις χθες υπογράφηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Alexis Charitsis - Αλέξης Χαρίτσης η ένταξη του βιολογικού καθαρισμού της Νότιας Πόλης στο πρόγραμμα "ΦιλόΔημος Ι", από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 5.000.000 ευρώ.

Σπύρο, εύχομαι απ' την καρδιά μου τα καλύτερα για την υγεία σου, να είσαι πάντα γερός για να καμαρώνεις τα έργα της πετυχημένης θητείας σου, και για να συμβάλλεις όπως μπορείς σε όσα ακόμα δεν προλάβαμε.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός είχε συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, φεύγοντας με τη δέσμευση χρηματοδότησης για την κατασκευή του βιολογικού της νότιας πόλης.

Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του Δικαιούχου (φορέας πρότασης) και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών.

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ
Τίτλος έργου
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Δ.Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Κύριος του έργου ΔΕΥΑ Λέσβου
Ποσό χρηματοδότησης
(ΟΜΑΔΑ Β)
5.000.000,00 €

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικό Αντικείμενο Έργου
Το έργο περιλαμβάνει την αποχέτευση και επεξεργασία των αστικών λυμάτων οικισμών της νότιας περιοχής Μυτιλήνης και ειδικότερα των οικισμών Βαρειάς, Ακρωτηρίου, Κουμκό, Νεάπολης, Πληγωνίου, Ταξιαρχών, Αγίας Μαρίνας, Αγριλιάς Κρατήγου και του τμήματος συνοικίας Ακλειδιού της
Δ.Ε. Μυτιλήνης.

Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΟΥ
Η διαδικασία χρηματοδότησης και πληρωμών πραγματοποιείται σύμφωνα με τους όρους της απόφασης ένταξης και τα οριζόμενα στην υπ. αριθμ. 30595/22.04.2019 (ΦΕΚ 1590 Β’) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών «Τροποποίηση και αντικατάσταση της υπ’ αριθμ. 13022/19-04-2018 (ΦΕΚ 1377 B) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 44173/24-08-2018 (ΦΕΚ 3656 Β) Απόφαση» και ειδικότερα στο άρθρο 8.

Επιπλέον ορίζεται ότι:
1. Η απόφαση ένταξης αποστέλλεται από τη Δ/νση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του η χορήγηση του δανείου και οι όροι συνομολόγησής του.
2. Η τελική έκθεση κλεισίματος του έργου αποστέλλεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και πλέον ο δικαιούχος αποδεσμεύεται από κάθε υποχρέωση αποπληρωμής του, η οποία βαρύνει το ΠΔΕ, με την επιφύλαξη της παρ. 7 του άρθρου 8 της υπ’ αρ. 30595/22.04.2019 (ΦΕΚ 1590 Β’) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
3. Ο Δικαιούχος του έργου οφείλει να τηρεί Βιβλίο Αναλυτικής Καταγραφής Χρηματοοικονομικών Ενεργειών του Έργου ή αντίγραφα από διπλογραφικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γ. ΤΗΡΗΣΗ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Ο Δικαιούχος του έργου οφείλει να τηρεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο κατά την υλοποίηση της πράξης και ιδίως όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, την αειφόρο ανάπτυξη, τις κρατικές ενισχύσεις, την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, τη μη διάκριση και την προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρίες.

Δ. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ
Ο Δικαιούχος για την υλοποίηση του έργου υποχρεούται να τηρεί τους όρους της Απόφασης Ένταξης και τα οριζόμενα στην υπ. αριθμ. 30595/22.04.2019 (ΦΕΚ 1590 Β’) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών «Τροποποίηση και αντικατάσταση της υπ’ αριθμ. 13022/19-04-
2018 (ΦΕΚ 1377 B) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 44173/24-08-2018 (ΦΕΚ 3656 Β) Απόφαση» και ειδικότερα στο άρθρο 7.
Επιπλέον:
1. Ο Δικαιούχος συμπληρώνει σε ετήσια βάση δελτίο παρακολούθησης έργου, βάσει τυποποιημένου υποδείγματος, για την καταγραφή της εξέλιξης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου και το αποστέλλει στην Δ/νση Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της ΜΟΔ Α.Ε. Το Δελτίο Παρακολούθησης έργου υποβάλλεται εντός δύο μηνών από την λήξη του οικονομικού έτους. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο Δικαιούχος προβαίνει σε ενέργειες κλεισίματος συντάσσοντας σχετική έκθεση, βάσει τυποποιημένου υποδείγματος και την υποβάλλει στη Δ/νση Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της ΜΟΔ Α.Ε.
2. Η Απόφαση Ένταξης δύναται να τροποποιηθεί, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, εφόσον επέρχονται ουσιώδεις μεταβολές του φυσικού ή/και οικονομικού αντικειμένου του έργου.

Ε. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΙΣ-ΕΛΕΓΧΟΙ
Τα στελέχη της Δ/νσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της ΜΟΔ Α.Ε δύναται να προβαίνουν σε δειγματοληπτικές επιτόπιες επιθεωρήσεις του έργου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των στοιχείων των δελτίων παρακολούθησης καθώς και η ορθή και σύννομη χρήση των ποσών που εκταμιεύονται προς το δικαιούχο.

ΣΤ. ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ
Ο δικαιούχος του έργου οφείλει:
• Να αποδέχεται τη συμπερίληψή του στο κατάλογο των πράξεων του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» που δημοσιοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών, με τα βασικά στοιχεία της πράξης.
• Να αναρτά προσωρινή πινακίδα (πρότυπο ΥΠΕΣ), σημαντικού μεγέθους, από την έναρξη του έργου και καθόλη την διάρκεια υλοποίησης, στο εργοτάξιο των έργων υποδομής ή κατασκευών σε ορατό σημείο από το κοινό, στην οποίο να αναγράφεται ότι το έργο υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
• Να τοποθετεί μόνιμη αναμνηστική πλάκα ή πινακίδα σημαντικού μεγέθους, σε σημείο εύκολα ορατό από το κοινό, εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση του έργου υποδομής ή κατασκευών ή αγοράς φυσικού (ενσώματου) αντικειμένου.
• Να λειτουργεί στο διαδικτυακό τόπο του, στοιχεία της πράξης, όπως σύντομη περιγραφή, ανάλογης με το επίπεδο της στήριξης, στόχοι και αποτελέσματα, επισημαίνοντας τη χρηματοδοτική στήριξη από το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».

Ζ. ΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ
Ο Δικαιούχος οφείλει να τηρεί φάκελο έργου με τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία αυτού και υποχρεούται να παρέχει στη Δ/νση Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της ΜΟΔ Α.Ε, οποιαδήποτε επιπρόσθετα στοιχεία, ή/και διευκρινίσεις, ή/και λοιπές πληροφορίες, σε οποιοδήποτε στάδιο εξέλιξης του έργου.
Ο Δικαιούχος οφείλει να έχει ξεχωριστή καταγραφή των δραστηριοτήτων που ασκεί, ώστε να παρακολουθείται η εν λόγω δράση για να αποδεικνύεται η ενίσχυση μόνο της δράσης και να αποτρέπεται η διεπιδότηση ήτοι από τον Π/Υ του έργου να μην επωφελούνται με οιονδήποτε τρόπο άλλες δραστηριότητες του Δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας της υποδομής. Στο φάκελο της πράξης να τηρούνται όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα σχετικά με τις δαπάνες και τους λογιστικούς ελέγχους για διάστημα τουλάχιστον τριών (3) ετών.

Η. ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
1. Ο Δικαιούχος εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία διακήρυξης του έργου, υποχρεούται να αποστείλει σε memory stick τα εγκεκριμένα τεύχη του διαγωνισμού και τα αποδεικτικά δημοσίευσης.
Ο Δικαιούχος οφείλει να κατασκευάσει παράλληλα με το κύριο έργο αποχέτευσης και τις ιδιωτικές συνδέσεις στους εξυπηρετούμενους οικισμούς, ώστε το έργο να καταστεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Κάνει λόγο για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Στην εταιρεία «Ακτωρ» και το φράγμα Τσικνιά

Σε ένα μήνα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Με εφτά θέματα στην ημερήσια διάταξη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ