× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πασχαλινές βιβλιοπροτάσεις για όλες τις ηλικίες!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 23/4/2022

Πασχαλινές βιβλιοπροτάσεις για όλες τις ηλικίες!

Τα δώρα που μένουν είναι τα βιβλία, που ξαναδιαβάζονται, μοιράζονται, δανείζονται, εμπνέουν και πάει λέγοντας! Ξεχώρισα λοιπόν και φέτος κάποια για τους φίλους του βιβλίου όλων των ηλικιών.

Τα Πασχαλινά διηγήματα, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, έχουν αγαπηθεί από γενιές και γενιές και θα αγαπηθούν και στο μέλλον, αφού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής λογοτεχνίας. Τα μηνύματα του Α. Παπαδιαμάντη, είναι πανανθρώπινα και διαχρονικά. Ασχολείται μεταξύ άλλων με την φύση, αλλά και με την φύση των ανθρώπων, με τα ήθη και τα έθιμα μας. Έτσι έχουμε και σύγχρονες εκδόσεις όπως αυτή των εκδόσεων Μίνωας, στην σειρά Γαλάζια Βιβλιοθήκη. Και πραγματικά τούτο είναι ένα βιβλίο που έχει θέση στην βιβλιοθήκη των παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε τι αναφέρεται συνοπτικά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μας χαρίζει ιστορίες και αναμνήσεις μιας αλλοτινής εποχής με φόντο την πιο λαμπρή γιορτή, το Πάσχα.Μεγάλοι και παιδιά είναι οι ήρωες στα κλασικά πια διηγήματά του, που δημιουργούν στο νου εικόνες πλημμυρισμένες από ανοιξιάτικες μυρωδιές, πίστη, έθιμα και παραδόσεις, νοσταλγία και ελπίδα.Τα πιο αγαπημένα διηγήματα για το Πάσχα, με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, διασκευασμένα για παιδιά σε ένα μοναδικό γιορτινό βιβλίο.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, η αγαπημένη ιστορία του, από την έκδοση με τον ομώνυμο τίτλο, έρχεται μέσα από το βιβλίο για παιδιά από 5 ετών, σύντομα και περιεκτικά, να τους γνωρίσει την πιο όμορφη ιστορία. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ας δούμε τι γράφει σχετικά το οπισθόφυλλο του: Μάθετε την ιστορία του θαύματος της Ανάστασης του Χριστού και γιατί γιορτάζουμε το Πάσχα. Μια απλή και παραστατική αναδιήγηση της αγαπημένης ιστορίας της Παλαιάς Διαθήκης, με υπέροχη εικονογράφηση, που θα λατρέψουν οι μικροί αναγνώστες.

Μια εξαιρετική σειρά με βιβλία για το Πάσχα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έαρ. Μας ταξιδεύει και σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, μέσα από τις ματιές των συγγραφέων, στα έθιμα κάθε τόπου, όπως στο «Αι- Γιώργης Σφουγγατάς Λαμπρή στη Σαντορίνη!», της Σταυρούλας Ζώρζου, σε εικονογράφηση της Εύας Καραντινού. (8-12 ετών).

«Το ομορφότερο Πάσχα του Αναστάση», του π. Γεωργίου Χριστοδούλου, σε εικονογράφηση της Πέγκυ Φούρκα, μας περιγράφει όλη τη μυσταγωγική περίοδο μέχρι την Ανάσταση, με λόγο απλό για παιδιά από 6 ετών.
«Μια κουφή καμπάνα την… Ανάσταση!» της Ιωάννας Σκαρλάτου, σε εικονογράφηση της Πέγκυ Φούρκα, (για παιδιά από 6 ετών), μας ταξιδεύει στην Ζάκυνθο! Αχ, αυτή η καμπανούλα η ολοκαίνουργη με τα παθήματα της και το ‘’σολφέζ’’ της, πώς να μην σας μιλήσω γι αυτήν, που τόσο αγαπώ, τις μελωδικές φωνές και τον ήχο της καμπάνας! Μα και αυτούς που δεν το βάζουν κάτω, σαν την καμπανούλα την ξεχωριστή! Να τι γράφει στο οπισθόφυλλο: Κλείστε τα μάτια σας και ελάτε να ταξιδέψουμε μέχρι τη γραφική Ζάκυνθο!
Ακούτε κάτι; Για ακούστε καλύτερα! Ναι… ναι, αυτή τη νεογέννητη μελωδική φωνούλα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις γεννήθηκε μία καμπάνα! Μία πανέμορφη καμπάνα με κρυστάλλινη φωνούλα!Και ξέρετε, δε γεννήθηκε οποιαδήποτε μέρα, αλλά λίγες ώρες πριν υποδεχτούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα! Όλοι την επαινούσαν για την υπέροχη φωνή της, και εκείνη περνούσε ώρες ατελείωτες μπροστά στον καθρέφτη να πλάθει όνειρα για τη μεγάλη στιγμή! Τη στιγμή, που ενώ θα προσκαλεί τα παιδιά στην Εκκλησία, όλοι θα την καμαρώνουν!
Και εκεί που περίμενε πώς και πώς, ξαφνικά, η καμπανούλα μας έπαθε ωτίτιδα και έμεινε κουφή! Γιατί έμεινε κουφή; Δεν έχετε ξανακούσει κουφή καμπάνα;Τι θα γίνει τώρα; Πάρτε θέσεις, η ιστορία μας ξεκινάει!
Τι λέτε, θα προλάβει η καμπανούλα να γίνει καλά μέχρι την Ανάσταση του Χριστού;


ΕΝΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΠΑΣΧΑ από την σειρά Πίκο και Λόλα, για παιδάκια από 2 ετών, σε κείμενα της Λίνας Σωτηροπούλου, και σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, των εκδόσεων Μεταίχμιο, ψυχαγωγεί τους εκκολαπτόμενους βιβλιόφιλους με τις περιπέτειες των δύο φίλων και τις παρέας τους. Σε αυτό το βιβλίο το θέμα δεν είναι άλλο από την πασχαλινή γιορτή και την οργάνωσή της! Με τα ευτράπελα της η γιορτή είναι ξεχωριστή και θα τους μείνει αξέχαστη!

Η ιστορία είναι πραγματικά πολύ διασκεδαστική! Ας δούμε το οπισθόφυλλο: Μια σειρά με διασκεδαστικές ιστορίες γραμμένες σε απλά και λιτά στιχάκια, μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνεται ένας χρωματιστός, μαγικός κόσμος. Πρωταγωνιστές του ο Πίκο και η Λόλα, δύο διαφορετικοί αλλά αχώριστοι φίλοι, που με τις περιπέτειές τους βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν πρώτες έννοιες όπως η φιλία, η αποδοχή και η συνεργασία και να αναπτύξουν τη φαντασία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιβλιαράκια με Πασχαλινά παιχνίδια, και δραστηριότητες με αυτοκόλλητα παιχνίδια και ζωγραφιές, είναι πολύ αγαπητά στα μικρά παιδιά (από 3 -4 ετών), και κυκλοφορούν σε ενδιαφέρουσες εκδοχές, όπως αυτό εδώ από τον Ψυχογιό! Ευκαιρία να συνεργαστούν φιλαράκια και αδερφάκια, μα και οι γονείς με τα παιδάκια τους! Τι πιο όμορφο με αφορμή το Πάσχα και αιτία ένα βιβλίο!

Η πρόταση που ακολουθεί είναι για τους ενήλικες αναγνώστες μας!
ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗ του Σπύρου Πετρουλάκη, ένα μυθιστόρημα, που μόλις κυκλοφόρησε και για το οποίο γίνεται κιόλας πολύς λόγος! Άραγε θα ακολουθήσει την τύχη του προηγούμενου βιβλίου του συγγραφέα, Σασμός, και θα μεταφερθεί και αυτό στην μικρή οθόνη; Διόλου απίθανο, πληρεί τα κριτήρια κατά την ταπεινή μου γνώμη! Τα έχει όλα, διαδραματίζεται και αυτό στην Κρήτη, έχει ενδιαφέρουσα πλοκή, ιστορικά γεγονότα, ταξίδι στο χρόνο και σε χρόνους σημαδιακούς, συμπεριλαμβανόμενου και του 1922, μυστήριο, μορφές , έρωτες και πάθη, από αυτά που δεν ξεχνιούνται και συζητούνται για καιρό πολύ!

Δανείζομαι από το οπισθόφυλλο του: Χανιά, σήμερα Στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Ακρωτηριανής ο συντηρητής έργων τέχνης Σταύρος Βεγράκης ανακαλύπτει μια αριστουργηματική και συνάμα «βλάσφημη» εικόνα, που κανείς δεν θα περίμενε να βρίσκεται σ’ ένα μοναστήρι. Ποιος είναι, άραγε, ο άγνωστος δημιουργός της, του οποίου την τέχνη χαρακτηρίζει ένας γνήσιος και απαράμιλλος ρεαλισμός, και κυρίως πώς έφτασε να ακολουθήσει μια τόσο τολμηρή τεχνική στις αγιογραφίες του;
Σε ένα ταξίδι του στη Σμύρνη ο Βεγράκης θα βρει την άκρη της ιστορίας σε ένα εντελώς απρόσμενο μέρος. Επιστρέφοντας στα Χανιά, θα του αποκαλυφθεί μια τραγική ιστορία, βαθιά θαμμένη στη μνήμη της πόλης.
Χανιά, 1900-1922

Μια μάνα ψαλιδίζει με άκαρδο πείσμα τις φτερούγες που πάνε να φυτρώσουν στις πλάτες του παιδιού της. Ξεφεύγοντας για λίγο από το υγρό υπόγειο, τη φυλακή του, ο Ιωάννης, ένας «ατελής» άνθρωπος, πασχίζει να φτάσει στην τελειότητα. Ο νεαρός ζωγράφος τολμά το αδιανόητο, αδιαφορώντας για το τίμημα. Βλασφημία ή ωδή στον έρωτα είναι η δημιουργία του; Ποιος, όμως, μπορεί να κρίνει την τέχνη που πηγάζει από την αλήθεια της ψυχής;
Στη δίνη της ανασφάλειας και των τραγικών ιστορικών γεγονότων, δύο νέα παιδιά δεν διστάζουν να ερωτευτούν μέχρις εσχάτων. Έναν αιώ¬να μετά, η αγάπη, η ανθρώπινη αναλγησία και το φοβερό τέλος είναι αδύνατο να ξεχαστούν…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνω με μια πληροφορία για όσους αγαπούν τις εκδηλώσεις παρουσίασης και τις συζητήσεις με τους συγγραφείς, το βιβλίο πρόκειται να παρουσιαστεί από τον συγγραφέα του μέσα Ιουλίου, στην Μυτιλήνη!

Καλές αναγνώσεις!
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

*H Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης