× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ξινά» βγήκαν τα rapid test στο Μουτζούρη

Απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι στο ιατρείο της Περιφέρειας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/4/2022

«Ξινά» βγήκαν τα rapid test στο Μουτζούρη

Με αυτή την φωτογραφία η Περιφέρεια συνόδευσε την ανακοίνωση της λειτουργίας του κινητούν ιατρείου στο παρκινγκ της Μυτιλήνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την 1η Μαρτίου 2022 ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ανακοινώνει πως συμπληρώθηκε μια εβδομάδα λειτουργίας του κινητού ιατρείου της Περιφέρειας στο χώρο του παρκινγκ Μυτιλήνης. Σε αυτό το ιατρείο διενεργούνται δωρεάν rapid test. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Περιφέρειας σε ημερήσια βάση στο συγκεκριμένο χώρο εξυπηρετούνταν κατά μέσο όρο 200 άτομα.

Το κινητό ιατρείο (δηλαδή ένα κοντέινερ) λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είχε τοποθετηθεί στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, προκειμένου να γίνονται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού στους πρόσφυγες - μετανάστες που βρίσκονταν σε αυτό. Η πρόσληψη του προσωπικού και η όλη δαπάνη είχαν γίνει από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με χρηματοδότηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ωστόσο το περασμένο Μάρτιο αποφασίσθηκε να μεταφερθεί στο πάρκινγκ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της πόλης.

Όταν ήρθε η ώρα να γίνει η παραλαβή του έργου, που αφορά τους τρεις τελευταίους μήνες λειτουργίας του, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που στελέχωσαν το ιατρείο, η επιτροπή παραλαβής αρνήθηκε να το παραλάβει. Διότι η χρηματοδότηση που δόθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης προέβλεπε πως το ιατρείο θα λειτουργεί εντός του ΚΥΤ. Οι υπάλληλοι, εύλογα φοβήθηκαν, πως στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει γίνει υπέρβαση του φυσικού αντικειμένου του έργου. Γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταλογισμό της δαπάνης των 14.000 ευρώ στα μέλη της επιτροπής παραλαβής, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η ποινική τους δίωξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και ομόφωνα αποφασίσθηκε να προχωρήσει η παραλαβή του έργου. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν αρκούσε στην Περιφερειακή Αρχή, έτσι έφερε το θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης 27 Απριλίου.

Αρχικά με εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Αναστασίας Αντωνέλλη κλήθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι να υποκαταστήσουν την επιτροπή παραλαβής, ωστόσο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση και τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τον Περιφερειάρχη να δώσει εντολή για να γίνει η παραλαβή του έργου. Στην ουσία, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρέχει πολιτική κάλυψη στην Περιφερειακή Αρχή και την επιτροπή παραλαβής του έργου. Ωστόσο η απόφαση δεν μπορεί να άρει τις ενδεχόμενες νομικές ευθύνες σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η παραλαβή του έργου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξ αιτίας της εμπλοκής που παρουσιάσθηκε με ευθυνη της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη οι εργαζόμενοι στο ιατρείο είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες. Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρθηκε πως ένας εκ των εργαζομένων, που ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη, είναι σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση που αδυνατεί να πληρώσει το εισιτήριο για να γυρίσει στο σπίτι του.

Οι αντιδράσεις
Σε παρέμβαση που έκανε στην συζήτηση του θέματος η πρώην Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου είπε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο να λάβει μια τέτοια απόφαση. Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος - δικηγόρος Άρης Χατζηκομνηνός. Ισχυρές επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της πλειοψηφίας Παντελής Μπουγδάνος. Λευκό ψήφισαν κατά την ψηφοφορία ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αρώνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου - δικηγόρος Πανάγος Κουφέλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Παναγιώτης Χριστόφας. Αναρμόδιο να λάβει τέτοια απόφαση χαρακτήρισε το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Γιάννης Σπιλάνης.


Η μόνη παράταξη της αντιπολίτευσης που τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Περιφερειακής Αρχής ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση. Αιτιολογώντας την θέση αυτή η κ. Κυρίτση τόνισε πως πρέπει να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής πήρε μόλις 11 θετικές ψήφους, 9 αρνητικές και 9 λευκά. Ωστόσο με βάση τον νόμο οι λευκές ψήφοι δεν προσμετρούνται και γι’ αυτό η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία. Η απόφαση αυτή δεν εξασφαλίζει πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι καθώς κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τους υπαλλήλους της Περιφέρειας να παραλάβουν το έργο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Ισπανία το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με αστροναύτη θα μιλήσει το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης!

Στον… διαστημικό διαγωνισμό η Γ τάξη και ο όμιλος 3D Printing
ΥΓΕΙΑ

Στη Μυτιλήνη ο Αδωνις Γεωργιάδης

Θα εγκαινιάσει το νέο κτήριο του ΕΚΑΒ ο υπουργός Υγείας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους σε μαγικούς κόσμους

Δαφιώτη και Μολυβιάτης στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Πηγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Βιβλιο‑Παραμυθενια» δράση!

Στο Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ