× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Grup Yorum: Πολεμούν τον φασισμό με τη μουσική!

Το ιστορικό λαϊκό συγκρότημα από την Τουρκία στο «Ν», την πλατεία Σαπφούς για την Εργατική Πρωτομαγιά και το «Πανελλήνιον»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 1/5/2022

Grup Yorum: Πολεμούν τον φασισμό με τη μουσική!

Μουσική, αντίσταση και αλληλεγγύη είναι οι βασικές έννοιες του ιστορικού λαϊκού συγκροτήματος από την Τουρκία, Grup Yorum- το οποίο και θα δώσει μεγάλη συναυλία στο «Πανελλήνιον» στην Προκυμαία Μυτιλήνης το Σάββατο 7 Μαΐου, αλλά και σήμερα Κυριακή στις 10.30 το πρωί στη συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέλη των Grup Yorum (σ.σ. που σημαίνει γκρουπ που σχολιάζει τα κακώς κείμενα), ο  Oumut Gultekin και η Sena Erkoc, βρέθηκαν με την κιθάρα και το φλάουτο στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99». Χρέη διερμηνέα έκανε ο φίλος του γκρουπ, Στράτος Κουτρής.

Ο Ουμούτ και η Σενά μάς μίλησαν για την απεργία πείνας μέχρι θανάτου που πραγματοποίησαν μέλη του συγκροτήματος Grup Yorum, με αίτημα να σταματήσουν οι διώξεις κατά του συγκροτήματος και οι απαγορεύσεις συναυλιών από το καθεστώς Ερντογάν. Κατά την απεργία πείνας έπεσαν νεκροί η Χελίν Μπολέκ (Helin Bölek) και ο Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ (İbrahim Gökçek) και μας τραγούδησαν για εκείνους, αλλά και για τους πολιτικούς κρατουμένους που συνελήφθησαν, όπως μας είπαν, απλώς και μόνο επειδή είναι μέλη των Grup Yorum.

Οι συναυλίες τους στην Κωνσταντινούπολη, όπου είναι και ο χώρος τέχνης που έχουν καταλάβει, συγκεντρώνουν πάνω από ένα εκατομμύριο πολιτών, που τους στηρίζουν. Μουσικοί από όλες τις χώρες συμμετέχουν μαζί τους σε ένα διεθνές μέτωπο τέχνης, ενώ στις 16 Μαϊου αναμένεται να κάνει στο Παρίσι πρεμιέρα η ταινία τους «Μαχαλάς». Μια ταινία που θα προβληθεί ευρέως από τις 20 Μαϊου και αφορά τις γειτονιές της Τουρκίας, θίγει το έντονο πρόβλημα των ναρκωτικών και των διακινητών, αλλά και των σχέσεων των τελευταίων με την αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το λαϊκό συγκρότημα δεν κάνει τέχνη για την τέχνη: «Είμαστε ο καθρέφτης της αντίστασης στην Τουρκία». Ιδρύθηκε το 1985, «με αποστολή να ενημερώσει τον κόσμο για τον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό». Διώκεται από το καθεστώς Ερντογάν, ενώ έχει δεχτεί δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια επιδρομές της Αστυνομίας, που έχει προχωρήσει σε καταστροφή, κλοπή των μουσικών τους οργάνων. «Τις προάλλες έσπασαν το χέρι ενός μουσικού, θέλουν να σταματήσουμε να κάνουμε μουσική για να πνίξουν την αντίσταση. Δεν φοβόμαστε, είναι δίκαιο αυτό που κάνουμε», μας λένε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη μετά μουσικής: 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου