× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία χρήσιμα και ψυχαγωγικά για όλες τις ηλικίες!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 30/4/2022

Βιβλία χρήσιμα και  ψυχαγωγικά για όλες τις ηλικίες!

Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε χρόνο ποιοτικό να μοιραζόμαστε με τα παιδιά μας. Τα βιβλία βοηθάνε σε αυτό! Όλες τις εποχές του χρόνου και κατά το διάστημα των διακοπών, των Σαββατοκύριακων, αλλά και τις καθημερινές είναι τόσο σημαντικό να βρίσκουμε ένα τέταρτο της ώρας, να μοιραζόμαστε ένα καλό βιβλίο! Ξεχώρισα τα παρακάτω και σας τα προτείνω!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


365 Λέξεις-Έμπνευση Μια για κάθε μέρα του χρόνου – Λεξερευνητές σε δράση, από τις εκδόσεις δεσύλλας, για παιδιά από 4 ετών.

Ας δούμε την περιγραφή του βιβλίου που θα μπορούσα να το πω λεξικό με εικόνες και με λέξεις που δεν χρησιμοποιούμε καθημερινά οι μεγάλοι όταν μιλάμε με μικρά παιδιά! Να η ευκαιρία να τις μάθουν και να τις μάθουν σωστά, πλουτίζοντας το λεξιλόγιο τους.
Περιγραφή: Μαθαίνω μία νέα λέξη κάθε μέρα!
Η απόκτηση λεξιλογίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μάθει το παιδί να διαβάζει και για την επιτυχία του στο σχολείο.
Όμως μερικές φορές είναι δύσκολο να μάθεις νέες λέξεις, αν δεν ακούς τους ανθρώπους γύρω σου να τις χρησιμοποιούν.
Σε αυτό το βιβλίο έχει δοθεί μεγάλη φροντίδα στην επιλογή των λέξεων. Πρόκειται για λέξεις σχετικά σπάνιες για τα παιδιά, που δεν τις ακούν συχνά σε καθημερινούς διαλόγους, τις οποίες όμως θα συναντήσουν σε σχολικά και εξωσχολικά κείμενα και γι' αυτό χρειάζεται να γνωρίζουν τη σημασία τους.
Δημιουργημένο από μια ειδικό στην πρώιμη μάθηση, το βιβλίο βοηθά τα παιδιά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και σε συνδυασμό με την εξαιρετική εικονογράφηση τους δίνει την ευκαιρία να εκφράσουν με διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο τα συναισθήματά τους και να δώσουν φτερά στη φαντασία τους.


Τώρα τις γιορτές όλοι ή σχεδόν όλοι, αποκτήσαμε καινούργια ρούχα, βάλαμε τα καλά μας για να επισκεφτούμε συγγενείς και φίλους. Κάποια από τα ρούχα μας τα έκαναν δώρο, κάποια τα αγοράσαμε και κάποια μας τα έραψαν! Στο βιβλίο της Κατερίνας Χριστόγερου, με τις όμορφες εικόνες της Μαριάννας Γραγκούλη, πρωταγωνιστής είναι Ο ράφτης ποντικός, για παιδιά από 3 ετών, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε την περιγραφή του: Όλοι στο ποντικοχωριό περιμένουν με αγωνία τη νέα κολεξιόν του αγαπημένου τους ράφτη ποντικού κι ανυπομονούν το καινούριο τους κουστούμι να διαλέξουν. Μα ο ράφτης ποντικός δεν είναι καθόλου βιαστικός… Αναζητά την έμπνευση που θα τον βοηθήσει ρούχα υψηλής αισθητικής να δημιουργήσει, πρωτότυπα, ξεχωριστά. Υφάσματα με υπέροχα χρώματα και σχέδια αναζητά… Θα τα καταφέρει να κάνει τη γιορτινή του συλλογή μοναδική, όπως θέλει και επιθυμεί; Θα μπορέσει να ευχαριστήσει και να ενθουσιάσει τους πελάτες ποντικούς, κύριους μεγάλους και μικρούς; Ποιο είναι της τέχνης του το μυστικό;

Ελάτε να ανακαλύψετε στις σελίδες του βιβλίου την περιπέτεια του ράφτη ποντικού, που με τόλμη, φαντασία, υπομονή και πρωτοτυπία κέρδισε το χειροκρότημα όλων των ποντικών κι ίσως κερδίσει και το δικό σας.

Μου αρέσουν πολύ τα βιβλία που συνδυάζουν και το δημιουργικό κομμάτι και συμπεριλαμβάνουν δραστηριότητες μα και ιδέες για παιχνίδια. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το ακόλουθο από Το Εργαστήριο Συναισθημάτων και την σειρά Οι ατρόμητοι-Στον διαγωνισμό των σπουδαίων ιδεών, από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Ας δούμε την περιγραφή: Οι ΑΤΡΟΜΗΤΟι είναι η Αλέξια, ο Τάσι και ο σκύλος τους ο Ρόκι. Δεν το ξέρουν ακόμη, αλλά σύντομα θα ανακαλύψουν πώς να κάνουν μαγικά με τα συναισθήματά τους. Με τη συντροφιά του πανέξυπνου και έμπειρου εκπαιδευτή συναισθημάτων, του γλάρου Φλορεστάν, αντιμετωπίζουν κάθε βράδυ συναρπαστικές και διασκεδαστικές προκλήσεις.

Στο βιβλίο ΟΙ ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΙΔΕΩΝ, η Άλεξ, ο Τάσι και ο Ρόκι ανακαλύπτουν τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ που έχουμε μέσα μας, χάρη στις συμβουλές του σοφού Φλορεστάν.
Μέσα από τις περιπέτειές τους, μαθαίνουμε με ευχάριστο τρόπο πώς να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας, δηλαδή να τα αναγνωρίζουμε, να τα τιθασεύουμε ή να τα αλλάζουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΧ Πρασίνισα! Είναι ο τίτλος του βιβλίου της Χριστίνας Αποστολίδη, που μας μιλάει με τον δικό της τρόπο μέσα από το κείμενό της για το συναίσθημα της ζήλιας, με την εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη, δίνουν στα μικρά παιδιά να κατανοήσουν τα της ζήλιας, με μια έξυπνη ιστορία που βέβαια καταλήγει όμορφα, αφού τα συναισθήματα αναγνωρίζονται, κατανοούνται, μπαίνουν σε τάξη! Ακούστε το τραγούδι που έχει γραφτεί και συνοδεύει το κείμενο, σε QR.

Ας δούμε την περιγραφή από το οπισθόφυλλο του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας:
Τώρα τελευταία ο κολλητός της Λεώνης,
ο Δημήτρης, παίζει και με τη Σοφία.
Η Λεώνη θυμώνει, αλλά ΔΕ ζηλεύει. Σιγά μη ζηλεύει τη Σοφία!
Ένα πρωί, όμως, ξυπνάει και βλέπει ότι το δέρμα της
έχει γεμίσει με πράσινους λεκέδες!
Σαν καμηλοπάρδαλη έχει γίνει, αν φυσικά οι καμηλοπαρδάλεις
είχαν πράσινες κηλίδες αντί για καφετιές.
Μήπως, τελικά, αυτό που νιώθει είναι… ζήλια;

Τι να πω γι αυτή την εξαιρετική σειρά Μικροί Πλάτωνες από τις εκδόσεις Κάκτος! Αποκτήστε την, χαρίστε την , θα πω, με έχει καταγοητεύσει! Θεωρώ ότι, διαβάζεται από πολλές διαφορετικές ηλικίες ευχάριστα! Σήμερα θα προτείνω Τα Φώτα του Άλμπερτ Αϊνστάιν! Ένα από τα τρία βιβλία τις σειράς ! Ας δούμε την περιγραφή του: Το 1896, ο νεαρός Άλμπερτ Αϊνστάιν αναλαμβάνει να φωταγωγήσει το πανηγύρι στη Γιορτή Μπίρας του Μονάχου. Όμως η επιχείρηση δεν στέφεται με επιτυχία και, από παιχνίδι σε παιχνίδι του λούνα παρκ, ο νεαρός Άλμπερτ θα πρέπει να πειραματιστεί με τους νόμους του σύμπαντος. Μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα από το φως; Τι είναι η τύχη;
Η σειρά Οι Μικροί Πλάτωνες φέρνει στους μικρούς αναγνώστες (8+) βιβλία εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο σπουδαίων φιλοσόφων και επιστημόνων. Έτσι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με μεγάλες ιδέες μέσα από ιστορίες με ζωηρή εικονογράφηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Για τους ενήλικες φίλους του βιβλίου, προτείνω σήμερα το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Σ. Πολίτη, Ο Επισκέπτης, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Για τις απίστευτες σχέσεις των ανθρώπων μας μιλά! Τους περίεργος κύκλους της αγάπης, του έρωτα, αλλά και του μίσους! Ας δούμε τι αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: Η Μαριγώ έφτασε στην εξώθυρα, έπιασε το χερούλι και το έστριψε. Όταν η πόρτα άνοιξε και είδε τον άντρα, ο τρόμος της έγινε πραγματικότητα.
«Εσύ;»
«Εγώ, ποιος ήθελες να ’ναι;»
«Τον σκότωσες… Φονιά, τον σκότωσες!»
Έκανε να τον χτυπήσει με τις γροθιές της προτού περάσει στο σπίτι της μέσα, που μύριζε φαγητό, αλλά δεν πρόλαβε…
Έπεσε λιπόθυμη καταγής.

Η Στασίνη είχε γονατίσει κατάχαμα. Είχε προσπαθήσει πολλές φορές να ξεκολλήσει τα λόγια από την κυρά της για να μάθει τα γεγονότα, αλλά πάντα εκείνη τα έκρυβε σαν να ήταν θησαυρός που ανήκε μονάχα στην ίδια.
Η σχέση των δύο γυναικών παράξενη στα μάτια πολλών, όχι, όμως, και σ’ αυτά της δούλης Στασίνης, που πρόσεχε και αγαπούσε αυτήν που τη διάταζε.
Η ιστορία μιας οικογένειας αρχίζει να ξεδιπλώνεται… Δύο αδερφές που μισήθηκαν και αγάπησαν τον ίδιο άντρα, ένας πατέρας που ανακάλυψε τον έρωτα μακριά από τη γυναίκα του, μια μάνα που επέστρεψε στην πρώτη της αγάπη, μια δολοφονία και, τέλος, μια δούλα με μια κυρά, μπλεγμένες οι δυο σε μια ιδιότυπη σχέση…

Καλοδιάβαστα! Όποια βιβλία και αν επιλέξετε να διαβάσετε!

* Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου