× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Κάποτε αλλάζουν οι καιροί και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε…»

Ηχηρό μήνυμα των εργαζόμενων κατά της ακρίβειας, της φτώχειας και του πολέμου στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για την Πρωτομαγιά

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 1/5/2022

«Κάποτε αλλάζουν οι καιροί και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε…»

Με το σύνθημα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς «Ελπίδα η πάλη των λαών» και τους στίχους του Μπ. Μπρεχτ «...Κάποτε αλλάζουν οι καιροί και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε» να δεσπόζει στο πανό του Εργατικού Κέντρου Λέσβου,πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 1 Μαίου η απεργιακή συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Πλατεία Σαπφούς.
Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του Φώτη Κολαρά από το Συνδικάτο Οικοδόμων Λέσβου , που αναφέρθηκε στην ιστορία της σημερινής ημέρας αλλά και στα προβλήματα του κλάδου καθώς και στην πρόσφατη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους οικοδόμους.Αγωνιστικό χαιρετισμό, απηύθυνε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου η Δήμητρα Νιαβή περιγράφοντας την δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ιδιωτικοί υπάλληλοι εξαιτίας της ακρίβειας χαρακτηρίζοντας «ψίχουλα» την αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου απηύθυνε χαιρετισμό ο Σταύρος Μαντατής πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας ο οποίος στάθηκε στην κατάσταση απόγνωσης που έχουν περιέλθει οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λέσβου καλώντας τους παράλληλα να συσπειρωθούν στους Συλλόγους και στην Ομοσπονδία. Στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκε η Στέλλα Γανωτή από την Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών.

Ο Νίκος Μπουλμπούλης από την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους μιλώντας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που με την εύνοια των κυβερνήσεων προσπαθούν να στραγγαλίσουν τα μικρά μαζαγιά.
Εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Χρυσάφης τονίζοντας ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν να συνεχίσουν να πληρώνουν αυτοί τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί, στα είδη λαϊκής ανάγκης.

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος του Π.Ε.Κ Θοδωρής Ασλανίδης, έστειλε αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργάτες της COSCO και κάλεσε σε συνέχεια της πάλης και του αγώνα. Αναφέρθηκε στην ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στους νεκρούς της εργατικής τάξης και άλλους αγωνιστές, στους 200 της Καισαριανής, σημειώνοντας ότι δείχνουν τον δρόμο για το σήμερα και το αύριο των εργατικών - λαϊκών αγώνων.
Καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας σε αυτόν, πρόβαλε τις σημερινές αναγκαίες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, του λαού και την ανάγκη του κινήματος που χρειάζεται σήμερα η εργατική τάξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις τοποθετήσεις υπήρξε μουσικό διάλλειμα από τον Βλαδίμηρο Σιαμέτη ενώ στο τέλος ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα Grup Yorum που βρίσκεται στη Μυτιλήνη για την συναυλία που θα δώσει στο Πανελλήνιο το Σάββατο 7 Μαίου.

Μεγάλη απεργιακή πορεία

Στη συνέχεια, με το πανό του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στην κεφαλή, όπως και τα στεφάνια προς τιμήν των νεκρών της εργατικής τάξης, ξεκίνησε η μεγάλη πορεία με κατεύθυνση στο Άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στο Μακρύ Γιαλό. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν και αντιπροσωπεία των προσφύγων εργατών Δυτικής Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά το τέλος της κατάθεσης στεφανιών η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου