× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κέντρο Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων η Λέσβος

Διευρύνεται η συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα της Κίνας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/6/2019

Κέντρο Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων η Λέσβος

Οι μεγάλες δυνατότητες ερευνητικών και εκπαιδευτικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, συζητιούνται στα πλαίσια της επίσκεψης εκπροσώπων Πανεπιστημίων και ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κίνας στο διάστημα από 10 έως 17 Ιουνίου στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, ο Καθηγητής Baoyou Jiang του Πανεπιστημίου της Nanjing, ο Καθηγητής Jiangping Zhang του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και ο Καθηγητής Youngdong Wang του Ερευνητικού Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών, επικεφαλής ομάδας του Ερευνητικού Ινστιτούτου επισκέφθηκαν τη Λέσβο, προσκεκλημένοι από τον Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, προκειμένου να συζητήσουν την διεύρυνση της επιστημονικής συνεργασίας και των κοινών ερευνητικών προγραμμάτων των τριών φορέων με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθώς και να οριστικοποιήσουν το πρόγραμμα εκπαιδευτικών επισκέψεων ομάδων φοιτητών των δυο Πανεπιστημίων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Αύγουστο και Σεπτέμβριο αντίστοιχα. 

Οι κινέζοι ακαδημαϊκοί στα πλαίσια της επταήμερης παραμονής τους στη Λέσβο, επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωγραφίας Καθηγητή Νικόλαο Σουλακέλλη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Περιβάλλοντος Καθηγητή Πέτρο Γαγάνη. Ενημερώθηκαν για τις δράσεις και τις υποδομές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στους τομείς της αποτύπωσης και διαχείρισης φυσικών μνημείων και προστατευόμενων περιοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κινέζοι ερευνητές επισκέφθηκαν τις περιοχές της Λέσβου όπου θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις πεδίου και ειδικότερα, ηφαιστειακούς γεωτόπους και προστατευόμενες περιοχές.  Συζητήθηκε επίσης, το αναλυτικό πρόγραμμα των ασκήσεων πεδίου που θα πραγματοποιήσουν τα δύο Πανεπιστήμια στη Λέσβο και την συμμετοχή σε αυτές Καθηγητών από τις σχολές Κοινωνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο Ιδρυμάτων με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, ενημερώθηκαν για τις υποδομές, καθώς και για το πρόγραμμα ανασκαφής, συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμένων δένδρων που βρίσκονται σε εξέλιξη και συζήτησαν τις τεχνικές που εφαρμόζουν οι ερευνητές και τεχνικοί του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Συμπεράσματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμφωνήθηκε ότι η επιστημονική συνεργασία μεταξύ των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων θα εστιαστεί στους τομείς της Γεωδιατήρησης (αποτύπωση, προστασία, ανάδειξη και παρακολούθηση απολιθωματοφόρων θέσεων και φυσικών μνημείων), συντήρηση απολιθωμάτων, προσδιορισμός απολιθωμένων ειδών κλπ.

Η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων των δύο χωρών, η οποία έχει ήδη παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα έχει καθιερωθεί η Λέσβος ως εκπαιδευτική βάση για ασκήσεις πεδίου των φοιτητών του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, αναμένεται να συμβάλλει ιδιαίτερα θετικά στην επιστημονική έρευνα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντας.

Ακολουθώντας τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου, η νέα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Nanjing, ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κίνας, προσφέρει νέες δυνατότητες και εμπεδώνει την συνεργασία στον τομέα των γεωεπιστημών.

Αποδεικνύεται με τον τρόπο αυτό ότι τα βήματα που έγιναν με συστηματικό τρόπο τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν εφήμερα και ότι η επιστημονική συνεργασία μπορεί να προσφέρει στη Λέσβο, όχι μόνο στον επιστημονικό αλλά και στον αναπτυξιακό τομέα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στην Καλλονή

Μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες
ΥΓΕΙΑ

150 λιγότεροι θάνατοι χάρη στο αιμοδυναμικό εργαστήριο

Σημαντική ομιλία Μίλκα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Έστειλαν μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια και την φτωχοποίηση

Aπεργιακή συγκέντρωση και πορεία από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στα πλαίσια της 24ης Πανελλαδικής Απεργίας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμμαθητές τους από την Αττική φιλοξένησε το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Το σχολείο έχει συνδημιουργήσει φυσικούς κόμβους ευφυούς διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Mε τους οδηγούς ταξί συναντήθηκε ο Χριστόφας

Στο επίκεντρο οι πεζοδρομήσεις της Μυτιλήνης και η εξέλιξη των έργων