× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένας καφές με την επιχειρηματικότητα

Έγινε το 3ο Open Coffee και ετοιμάζεται το 4ο!

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/6/2019

Ένας καφές με την επιχειρηματικότητα

Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με… ψαγμένους ανθρώπους παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στο 3ο Open Coffee στο καφέ «Greg». Τους εισηγητές παρουσίασε ο Δημήτρης Πρωτούλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο περιβαλλοντολόγος Μάριος Μπαλής, αναφέρθηκε σε δυο ευρωπαϊκά προγράμματα το «NAIAS» και το «BIOBUS», που άνοιξαν τον δρόμο στα νησιά στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα που βασίζεται σε τοπικούς πόρους και σέβεται το περιβάλλον. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μαθήματα επιχειρηματικότητας και στο θεσμό των Aegean Startups που υλοποιεί το Παναπιστήμιο Αιγαίου. Σχετική είναι και η δράση Πράσινη Επιχειρηματικότητα- Φοιτητικές Ιδέες που γίνεται σήμερα Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο Ανέστης Χατζηδιάκος από τους ιδρυτές του συνεδρίου TEDxThessaloniki  αλλά και του TEDx Lesvos, εστίασε στο τι είναι δημιουργικό project και πώς το Creative Hub, του οποίου είναι συνιδρυτής και διευθυντής, συμβάλλει στην υλοποίηση και στη διαμόρφωση ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα περιβάλλοντος στη Λέσβο και την ευρύτερη περιοχή. Ήδη  το Creative Hub έχει διοργανώσει στη Μυτιλήνη το πρώτο εργαστήριο planning - project management με θέμα «Πώς θα κάνω την ιδέα μου πράξη;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια ο Βασίλης Αγριτέλης μίλησε για την ιδέα που προέκυψε μέσα από την εμπλοκή εκείνου και του αδερφού του Τίμου, με την οικογενειακή επιχείρηση «GREG eatery & coffee»  που λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια στην προκυμαία της Μυτιλήνης και η οποία και θα φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση. Αποτέλεσμα είναι η «KAFE Roasters», η πρώτη σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας speciality καφέ του νησιού. Το μεράκι τους για τον ποιοτικό καφέ, τους έσπρωξε να παρακολουθήσουν μια μεγάλη σειρά από εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνονται από παγκόσμιους οργανισμούς. Έτσι εκτός από την προμήθεια του δικού τους καταστήματος άρχισαν να εφοδιάζουν και άλλα καταστήματα.

Ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς εστίασε στις  στοχευμένες προσπάθειες που κάνει το Επιμελητήριο για την στήριξη της καινοτόμους επιχειρηματικότητας,  στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, και στη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προτάσεις που κατέθεσε το Επιμελητήριο Λέσβου και έχουν ενταχθεί στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου» και αφορούν τις δομές υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων) αλλά και της συμβατικής (Business Center), προσπάθειες οι οποίες πιθανότατα θα ολοκληρωθούν εντός του 2020.

Ο Κώστας Κόρακας είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες και σημαντικές περιπτώσεις καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη Λέσβο και όχι μόνο. Οι τομείς που ασχολείται είναι τόσο πολλοί που ήδη (!) έχει «κλείσει» για το 4ο Open Coffee, ώστε να μιλήσει για τη μετασκευή συμβατικών αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά… Στη συνάντηση της Τετάρτης εστίασε στην εξοικονόμηση ενέργειας με την χρήση βιοκαυσίμου στη θέρμανση, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας στη Πολωνία,  έναν καυστήρα που προσαρμόζεται εύκολα σε οποιοδήποτε λέβητα, ώστε να καίει με απόλυτη ασφάλεια το πυρηνόξυλο (καθαρό κουκούτσι ελιάς), αλλά και πυρήνα ή olive pellet και wood pellet, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μεγάλη ικανότητα απόδοσης με ελάχιστα όμως κατάλοιπα και μηδενικές εμπλοκές και ήδη έχει εγκαταστήσει στο νησί πάνω από 600 λέβητες, αερολέβητες και μπόιλερ τόσο σε σπίτια, όσο και σε επαγγελματικούς χώρους. Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη πρώτης ύλης και ότι αναγκάζεται να κάνει εισαγωγή κουκούτσι ελιάς από άλλες περιοχές αλλά και από τρίτες χώρες

Ο Δημήτρης Πατούνης σχεδίασε και κατασκεύασε τον ΗΜΙΟΝΟ, το πρώτο ηλεκτρικό χειροποίητο ποδήλατο βουνού στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης σπούδασε πληροφορική στα Ιωάννινα και μηχανικός σχεδιασμού αυτοκίνητων στο Coventry της Αγγλίας. Μετά το πέρας των σπουδών εργάστηκε για 5 χρόνια στην αυτοκινητοβιομηχανία Lotus στην Βρετανία ως μηχανικός συστημάτων για υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα. Στην συνέχεια εργάστηκε για άλλα 4 χρόνια ως μηχανικός λογισμικού για την GL-GH, μια πολυεθνική εταιρία σχεδιασμού ανεμογεννητριών. O Δημήτρης λοιπόν, υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα αποτελούν μια από τις πλέoν βιώσιμες και οικολογικές λύσεις μετακίνησης σήμερα και στο άμεσο μέλλον, μέσα στην πόλη αλλά και στην εξοχή. Έτσι προέκυψε ο Ημίονος της Dromon Bicycles, που είναι ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό ποδήλατο με δυνατότητα μεταφοράς μέχρι και 200 κιλών και κίνησης παντός εδάφους το οποίο σχεδιάστηκε αναπτύχθηκε και κατασκευάζεται χειροποίητα στο νησί της Λέσβου. Ο Δημήτρης αναφέρθηκε στις γραφειοκρατικές δυσκολίες για την εμπορία στην Ευρωπαϊκή αγορά και τις δυνατότητες για προσφορά υπηρεσίας ενοικίασης του ποδηλάτου σε επισκέπτες οικοτουρισμού σε τοπικό επίπεδο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Tρίτης ως τις 5 το πρωί της Τετάρτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

Δείτε εδώ την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας!»

Κάλεσμα από ΠΕΚ, Σωματεία και Φορείς για συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμμετέχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις η ΟΕΒΕ Λέσβου

Δηλώσεις στο «Ν» του προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Μπουλμπούλη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία σε ΔΕΥΑΛ και αεροδρόμιο από το ΠΕΚ

Τα στελέχη του ΠΕΚ καλούν του εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ζητούν να κηρύξει απεργία η ΔΟΕ για τις 17 Απριλίου

Ανακοίνωση – παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Ανεπαρκές και γερασμένο το προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δεν έχουν πάρει την κανονική τους άδεια από το 2022 και σε πολλούς οφείλονται ρεπό άνω των 60 ημερών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Είμαστε στο δρόμο του αγώνα δηλώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΥΓΕΙΑ

Ευχαριστήριο για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

«Αποτελεί παράδειγμα νοσηλευτικού ιδρύματος»