× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ώρα των ενστάσεων για την βιολογική γεωργίας ‑ κτηνοτροφία

Αναζητούνται 100 εκατ. ευρώ για να ενταχθούν περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο πρόγραμμα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/5/2022

Η ώρα των ενστάσεων για την βιολογική γεωργίας ‑ κτηνοτροφία

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εξέτασης των αιτήσεων για τα προγράμματα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Τις προηγούμενες ημέρες ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι για την κατάταξη των αιτήσεων τους και ήδη ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής ενστάσεων. Η υποβολή των ενστάσεων ολοκληρώνεται στις 25 Μαϊου σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.Πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά ένταξης στο πρόγραμμα για τους παραγωγούς δενδρωδών καλλιεργειών που κυμαίνεται από 50 ως 60% πανελλαδικά. Αντίθετα είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά ένταξης στις αροτραίες καλλιέργειες, μόλις 7% αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.Τα μεγάλα ποσοστά ένταξης στις δενδρώδεις καλλιέργειες είναι θετική εξέλιξη για τους αγρότες της Λέσβου, όπου παραδοσιακά υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό από τους ελαιοπαραγωγούς. Χαμηλά είναι τα ποσοστά ένταξης σε πανελλαδικό επίπεδο και για τους κτηνοτρόφους.


Έρχεται πρόσθετη χρηματοδότησηΟ μελετητής Γιάννης Φλωρίδης αναφερόμενος στα αποτέλεσμα του πρώτου ελέγχου των αιτήσεων ανέφερε πως όσοι κρίθηκαν μη εγκεκριμένοι λόγω προϋπολογισμού έχουν αρκετές ελπίδες με την υπερδέσμευση που αναμένεται από το υπουργείο να κριθούν και αυτοί δικαιούχοι στην Β κατάταξη.  Αυτό σημαίνει πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα επιδιώξει να βρει πρόσθετους πόρους ώστε να καλυφθούν οι περισσότερες από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο πρόγραμμα και πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις ένταξης. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το υπουργείο επιδιώκει να αυξήσει τους πόρους της συγκεκριμένης προκήρυξης κατά 100 εκατ. Ευρώ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γεωτεχνική Αιγαίου, η εταιρεία του κ. Φλωρίδη αναφέρει πως πέτυχε πολύ υψηλό ποσοστό ένταξης (78%) για τους αγρότες που συνεργάστηκαν μαζί της. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 564 υποψηφίους που κρίθηκαν δικαιούχοι από την πρώτη κατάταξη.


Οι μελισσοκόμοιΣε ανακοίνωση του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζεται πως  «Οι υποψήφιοι προς ένταξη μελισσοκόμοι, που δεν καλύπτουν το κριτήριο του «ενεργού γεωργού» σύμφωνα με την μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία, μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά ενδικοφανή προσφυγή, εφόσον το επιθυμούν. Σε κάθε περίπτωση ο χαρακτηρισμός του ενεργού γεωργού θα επαναξιολογηθεί στην 2η κατάταξη για το σύνολο των παραγωγών. Στην προσφυγή τους να αναγράφεται το κάτωθι κείμενο: «Παρακαλούμε να επαναξιολογηθεί το εύρημα με κωδικό 10005 και περιγραφή ευρήματος -Μη ενεργός Γεωργός-»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Λουκέτο σε 30 καταστήματα εστίασης στη Μυτιλήνη

Τι λέει ο πρόεδρος της «Ασπίδας», Νίκος Γιαννάκας για τα χρέη, το άγχος και τους αστυνομικούς ελέγχους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνδυνος απώλειας επιδοτήσεων για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Χρειάζεται νέα τεχνική λύση για να αποφευχθεί ο σκόπελος των διαχειριστικών σχεδίων τους βοσκοτόπους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι είναι υπόχρεοι εγγραφής στο ΓΕΜΗ

Όλες οι αλλαγές που έφερε ο νέος νόμος, οι μεταβατικές διατάξεις και τα νέα Μητρώα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ημερίδα για το μέλλον της αιγοπροβατοτροφία στο Βόρειο Αιγαίο

Στελέχη του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πανεπιστημιακοί καθηγητές μεταξύ των ομιλητών του ημερίδας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Aegean Cargo Sailing 2022 ‑ Πλέουμε προς Λέσβο

Η πρωτοβουλία Aegean Cargo Sailing, στοχεύει στη θεμελίωση, σε μόνιμη βάση και πραγματική κλίμακα, της ιστιοπλοϊκής μεταφοράς προϊόντων στο Αιγαίο και της προώθησης του οικολογικού τουρισμού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έρχονται οι αποζημιώσεις για την καρπόπτωση του Νοεμβρίου

Τον Ιούνιο οι πληρωμές εκτιμά ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Είσαι χρήστης Lidl Plus; Διεκδίκησε ένα i-Phone 13 Pro Max κάθε εβδομάδα! Appίθανο;
ΚΟΣΜΟΣ

Κατεβάζει ταχύτητα η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έπιασε πάτο το τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων

Τουριστικά καταλύματα και εστίαση της Λέσβου φτωχοί συγγενείς του κλάδου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Επιπλέον 241 εκατ. ευρώ για βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία

Ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο Βόλο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεκινά! Στις 17 Ιουνίου το πρώτο δρομολόγιο Σμύρνη – Μυτιλήνη

Πραγματικότητα γίνεται με πρωτοβουλία επιχειρηματιών σε συνεργασία με το Δήμο Σμύρνης, η ακτοπλοϊκή σύνδεση δυο φορές την εβδομάδα της μεγαλούπολης των 4.000.000 κατοίκων με τη Λέσβο. Δρομολόγια κάθε Παρασκευή και κάθε Κυριακή με το καταμαράν IHSAN ALYNAK
ΕΛΛΑΔΑ

Ήρθε η ώρα για το τελευταίο ταξίδι του «Μυτιλήνη»

Θα μεταφερθεί σε διαλυτήριο πλοίων στον κόλπο του Αλί Αγά τις επόμενες ημέρες