× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η «ΘΕΣΙΣ» μάς μυεί στο αρχαίο θέατρο για τρίτη χρονιά

Σκηνοθεσία, σκηνικά και κουστούμια που θα εντυπωσιάσουν στη σημερινή τελευταία παράσταση «Αγαμέμνων» Αισχύλου στο Κάστρο της Μυτιλήνης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 22/7/2019

Η «ΘΕΣΙΣ» μάς μυεί στο αρχαίο θέατρο για τρίτη χρονιά

Θέλετε να χαθείτε στο αρχαίο δράμα, να προβληματιστείτε για τους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους από την αρχαιότητα ως σήμερα στην ωμή βία; Είναι πάντα τυφλή η ωμή βία;

Σήμερα είναι η τελευταία παράσταση «Αγαμέμνων» Αισχύλου που ανεβάζει η Ένωση Θεατρικών –Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ», μια πολύ όμορφη σύμπραξη που κάθε χρόνο δένει όλο και περισσότερο τους ερασιτέχνες ηθοποιούς και ανθρώπους του θεάτρου, πίσω και μπρος από την αυλαία σε όλο το νησί. 

Στις 9 σήμερα το βράδυ στο Κάστρο της Μυτιλήνης, η τελευταία παράσταση σε σκηνικά και κουστούμια που θα εντυπωσιάσουν, ενώ ξεχωριστό ρόλο παίζει ο κάθε συντελεστής της παραγωγής με επικεφαλής τη σκηνοθέτρια, Μαρία Αϊβαλιώτου από το Αναγνωστήριο Αγιάσου, καθώς και τα σαντούρια της Αγιάσου.

Ο Αγαμέμνων αποτελεί το πρώτο μέρος της Ορέστειας του Αισχύλου, της μοναδικής σωζόμενης αρχαίας τριλογίας. Ο Αγαμέμνων επιστρέφει θριαμβευτής, νικητής, κατακτώντας και καταστρέφοντας ολοσχερώς την Τροία, φέρνοντας ως τρόπαιο του πολέμου την Κασσάνδρα, κόρη του Πριάμου και ερωμένη του. Δολοφονείται από τη γυναίκα του την Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της, τον Αίγισθο.

 

Αυτός είναι ο μύθος και η πλοκή του έργου του Αγαμέμνονα του Αισχύλου που ανεβάζει φέτος η Ένωση Πολιτιστικών Θεατρικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ» στο Κάστρο της Μυτιλήνης την Κυριακή και τη Δευτέρα στις 9 το βράδυ, στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού. Μέσα από πολλές δυσκολίες, αφού δεν υπήρχε η κατάλληλη στέγη, αλλά παραχωρήθηκε αρχικά το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου και στη συνέχεια το 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, η ομάδα της «ΘΕΣΙΣ» τα κατάφερε και ευχαριστεί τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστα Αστυρακάκη.

Το έργο επέλεξε από πέρσι, πρότεινε αρχικά στο «Αναγνωστήριο Αγιάσου» και έγινε αποδεκτό από τη «ΘΕΣΙΣ», η Μαρία Αϊβαλιώτου που μετρά πάνω από 30 χρόνια στο θέατρο και μίλησε την Παρασκευή για την παράσταση στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν» στους 99 στα fm.

Δείτε σε ΒΙΝΤΕΟ τη συνέντευξη της Μαρίας Αϊβαλιώτου

Η ίδια εξηγεί ότι είναι «ένα μεγάλο έργο όλων των εποχών». Γράφτηκε το 458 πΧ. «Πέρα από το μύθο, ο Αισχύλος θέλει να δείξει και άλλα πράγματα, ως εκπρόσωπος της εποχής του». «Ο μύθος είναι πρόσχημα. Τίθενται κοινωνικά, θεολογικά, ψυχολογικά ακόμα και αισθητικά ερωτήματα»», πρόσθεσε.

 

Είναι η τρίτη παραγωγή αρχαίου δράματος μετά τη μεγάλη προσέλευση στις Βάκχες του Ευριπίδη τον Ιούλιο του 2017 και τις Νεφέλες του Αριστοφάνη τον Ιούλιο 2018 στο Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης.

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία

 Μαρία Αιβαλιώτου (Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη»)

Βοηθοί Σκηνοθέτες:

Κλαίρη Φραγκουλάκη (ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος») , Πέγκυ Χατζημιχαήλ (Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη»)

Σκηνικά

Βαγγέλης Λουίζος  (Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου), Χάρης Ζαχαριάδης (Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη»)

Κοστούμια

Πέγκυ Χατζημιχαήλ, Κλαίρη Φραγκουλάκη, Άννα Ταξείδη, Ελένη Βουνάτσου

Σχεδιασμός  Φωτισμών – Χειρισμός κονσόλας

Αντρέας Σεφτελής (ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος»)

Φιλολογική επιμέλεια

Παναγιώτης Σκορδάς, Άννα Ταξείδη, Άρτεμις Παππά

Φροντιστήριο:

 Άννα Ταξείδη (Θ.Ο.Μ. «Οι Άστεγοι»), Ελένη Δελόγκου (Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου)

Ιδιαίτερες κατασκευές:

 

Χάρης Ζαχαριάδης, Λευτέρης Χαρέλλης, Άννα Τσίκνα, Στάθης Ταξείδης

Αφίσα-Πρόγραμμα:

Σταμάτης Γιαννάκης

Διανομή

ΦΥΛΑΚΑΣ : Χάρης Ζαχαριάδης (Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη»)

ΧΟΡΟΣ: 

Αχιλλέας Χατζηνικολάου (Θ.Ο.Μ. «Οι Άστεγοι»)

Βαγγέλης Φραγκουλάκης (Θεατρική Ομάδα «ΠασπΑρτού»)

Κώστας Σταμόπουλος, Σταμάτης Γιαννάκης (Θ.Ο.Μ. «Οι Άστεγοι»), Στρατής Καφαλούκος, Κωνσταντίνος Πολίτης (Θ.Ο.Μ. «Οι Άστεγοι»), Χάρης Ζαχαριάδης (Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη»)

ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ:

Γεωργία Σαλεβουράκη (ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος»)

Μαρία Αϊβαλιώτου (Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη»)

ΚΗΡΥΚΑΣ:  Στρατής Καφαλούκος

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ: Σταμάτης Γιαννάκης (Θ.Ο.Μ. «Οι Άστεγοι»)

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ: Πέγκυ Χατζημιχαήλ (Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη»)

ΑΙΓΙΣΘΟΣ: Κωνσταντίνος Πολίτης (Θ.Ο.Μ. «Οι Άστεγοι»)

Μουσική

Παίζουν οι μουσικοί του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη»

Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή: Σαντούρι

Μαρία Καζατζή: Βιολί

Γιώργος Μαρινέλης: Κλαρινέτο

Γιώργος Δελόγκος: Σαντούρι

Θεόδωρος Χριστοδουλόπουλος: Τρομπέτα

Χάρης Ζαχαριάδης: Νταούλι

Εισιτήρια

Κανονικό 10€

Μειωμένο 7€ (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, νέοι έως 25 ετών και ηλικίες άνω των 65)

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ