× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ποιος ξέρει ότι τον Δημήτρη τον Μπουρνού τον σακάτεψαν στο ξύλο;»

Στην επέτειο των 45 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Μυτιληνιός Θεόδωρος Καλογήρου μιλά στο «Ν» για την άγνωστη πλευρά των βασανιστηρίων που πέρασαν Μυτιληνιοί συμπατριώτες μας

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/7/2019

«Ποιος ξέρει ότι τον Δημήτρη τον Μπουρνού τον σακάτεψαν στο ξύλο;»

«Οι πιο πολλοί μας δεν μιλάμε, δεν λέμε τίποτα. Ξέρεις γιατί; Από μετριοφροσύνη»…

Πόσοι ξέρουν τα βασανιστήρια των συμπατριωτών μας Μυτιληνιών στη Χούντα; Στη σημερινή επέτειο των 45 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, καλέσαμε τον Μυτιληνιό, γέννημα- θρέμμα, τέως Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, Θεόδωρο Καλογήρου, διακεκριμένο Καθηγητή για να μας επιστρέψει πίσω, σε εκείνες τις ημέρες του 1973 και 1974 που συνελήφθη, πέρασε από ανάκριση και βασανίστηκε.

«Ειδικά εδώ στη Μυτιλήνη κανείς δεν ξέρει ότι υπήρχε μία τεράστια ομάδα οργανωμένων μελών σε παράνομη οργάνωση στον καιρό της δικτατορίας. Κανείς δεν ξέρει ότι τα σημάδια στα πόδια του Μπουρνού από τον συρματόσχοινο που τον χτυπούσανε, φαινόταν στα πόδια του δύο χρόνια αργότερα. Απάνω στον Μπογιάτη τον σακατέψαν στο ξύλο, από τη λιποθυμία μες στα κάτουρα ήταν. Ποιος το ξέρει αυτό στη Μυτιλήνη;» λέει και συγκινείται.

«Εμείς κάναμε το καθήκον μας και μετά τις δουλειές μας, κανείς δεν ξέρει τι περάσαμε και τι κάναμε».

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Θόδωρου Καλογήρου σε ΒΙΝΤΕΟ στο «Ν».

«Ένας καινούριος κύκλος για τη ζωή μου»

Τίποτα μέχρι το 1972 δεν έδειχνε ότι η νεολαία στο σύνολό της πολιτικοποιείται. «Η αντίσταση ενάντια στη δικτατορία έγινε από τις παράνομες οργανώσεις από το 1967 έως το 1972 και στη συνέχεια πήρε μαζικότητα από το Πανεπιστήμιο» εξηγεί ο κ. Καλογήρου, ο οποίος θυμάται τις κοπέλες στο Αρσάκειο με τις χειροπέδες το 1971 να τραγουδούν «Πότε θα κάνει ξαστεριά» κάνοντας το σήμα της νίκης. Τις συνάντησε πολλά χρόνια μετά στον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Για τους Μυτιληνιούς, «ο αρχηγός της παρέας αυτής, κι ας διαφωνεί που το λέω, ήταν ο Δημήτρης ο Μπουρνούς». Στις 17 Αυγούστου του 1973 «ο Μπουρνούς μου έκανε την πρόταση να γραφτώ σε μια παράνομη οργάνωση, την αντιδικτατορική ΕΦΕΕ, μετωπική οργάνωση της ΚΝΕ. Από κει ξεκίνησε ένας καινούριος κύκλος για τη ζωή μου. Δεν πήγαμε εκδρομή, άλλαξε η ζωή μου!».

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Θόδωρου Καλογήρου σε ΒΙΝΤΕΟ στο «Ν».

Η δική του ιστορία

Η Καίτη Ευστρατίου, μητέρα του συμμαθητή του από τη Μυτιλήνη που ήταν εξόριστη στη Γυάρο για τρία χρόνια, τον είχε σημαδέψει έτσι κι αλλιώς.

Τον Φλεβάρη του 1974, μετά το Πολυτεχνείο, γίνεται «χτύπημα» στην οργάνωση του ΚΚΕ. Ο μοναδικός «συνεργάτης» του Θεόδωρου Καλογήρου (σ.σ. δεν ήξερε άλλον), ο Φώτης φεύγει από την Πάτρα γιατί αρχίζουν οι συλλήψεις, αλλά δεν τον ειδοποιεί. Μπουκάρουν σπίτι του και τον συλλαμβάνουν για ανάκριση. Στην Ασφάλεια των ρωτούν αν ξέρει τον Φώτη που του τον δείχνουν σε φωτογραφία. «Οι χαφιέδες του Συλλόγου πήραν τα πάσο μας για να μας φτιάξουν καινούρια και τα έδωσαν και έφτιαξαν φάκελο στην Ασφάλεια». Είκοσι χρονών τότε ο Θόδωρος Καλογήρου, στύλωσε τα πόδια και δεν είπε κουβέντα, δεν κατέδωσε κανέναν. Έπεσαν πέντε ασφαλίτες πάνω του, «μελάνιασε το κορμί μου» και χτύπησε πολύ σοβαρά στο κεφάλι έχοντας κάνει δύο επεμβάσεις τα τελευταία χρόνια στον εγκέφαλο, η μία στη Γερμανία.

Με το που έγινε γνωστό στη Μυτιλήνη ότι κρατούνταν ο γιος του Καλογήρου, στο φούρνο του, στην Κουλμπάρα, οι μηνύσεις έπεφταν βροχή. «Δεν ήταν όλοι μαζί μας ούτε στην Αθήνα, ούτε στη Λέσβο. Υπήρχαν άνθρωποι που μας προγκούσαν όταν φωνάζαμε “συμπαράσταση λαέ”!» εξηγεί.

Είναι καλά; Μακάρι να είναι…

Και ακόμα οι προκηρύξεις στην Πάτρα. Ο Θ. Καλογήρου τις μοίραζε παράνομα μέχρι που αντιλήφθηκε ότι κάποιος τον παρακολουθεί. Έφυγε στην Αθήνα για να μοιράσει τις υπόλοιπες. Στον περιφερειακό του Υμηττού κοντά στο σπίτι του Σωτήρη Φράγκου πήγε ο Θ. Καλογήρου για να συνεχίσει το μοίρασμα. Κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται την αστυνομία. Ανεβαίνει στον Λυκαβηττό, βγάζει το μπουφάν του στην έξω πλευρά και βλέπει μία κοπέλα στον κεντρικό δρόμο, γύρω στα 25 που βαστούσε ένα σκυλάκι. «Την αρπάω, της λέω με συγχωρείς δεν είμαι κλέφτης, την αγκαλιάζω, μου λέει “κατάλαβα”, πέρασε το 100 από δίπλα, μας είδαν ζευγαράκι κι έφυγαν. Την ευχαρίστησα και της είπα “θα συναντηθούμε μετά τη δικτατορία”. Την κοπέλα την έψαξα, δεν τη βρήκα. Έχουν περάσει πια… καλά να είναι όπου βρίσκεται» λέει με συγκίνηση…

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Θόδωρου Καλογήρου σε ΒΙΝΤΕΟ στο «Ν».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το σπίτι του Θεόφιλου και οι θύμησες της κυρα Βασιλικής

89η «ξεχασμένη» επέτειος θανάτου του «φουστανελά» ζωγράφου
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν βάζαμε το Θεόφιλο στα… κολοκυθολούλουδα!

Με αφορμή τη επέτειο του θανάτου του φουστανελά ζωγράφου, ιστορίες τρέλας από την χρήση έργων του από το Δήμο Μυτιλήνης, στο παρελθόν!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Δυο προτομές της Σαπφούς στη Μικρά Ασία

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα ποίησης, δυο προτομές της μεγάλης αρχαίας ποιήτριας της Λέσβου, σε σύγχρονα μουσεία
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Δεν ήθελε το Νόμπελ Ειρήνης για κείνη, αλλά για όλες…

Η μικρή άγνωστη ιστορία της γιαγιάς Μιλιάς, Αιμιλίας Καμβύση που τάιζε με το μπιμπερό τα προσφυγόπουλα και κερνούσε… σοκολατάκια τους ρεπόρτερ στην αυλή της
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια πορεία «από τα παλιά»

Η συμμετοχή των νέων στην κινητοποίηση για την τραγωδία στα Τέμπη θύμισε αντίστοιχες συμμετοχές στην πορεία του 1964 για το Κυπριακό
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Μελίνα της Μυτιλήνης

Ένα χρέος της πόλης στη μεγάλη Ελληνίδα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ένας πρόσκοπος από τη Συρία

Ο Μουφήντ πριν τρία χρόνια, μέρα σαν σήμερα, ημέρα σκέψης του παγκόσμιου προσκοπισμού, στην Εστία των Ναυτοπροσκόπων της Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Κατάληψη της Νομικής το Φλεβάρη του 1973 και οι «εν Λέσβω» ανησυχούντες

Αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την πρώτη μεγάλη αντιδικτατορική φοιτητική εξέγερση, από τους Φίλους της Ιστορικής Μνήμης και της Πολιτιστικής Δημιουργίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ένα άγνωστο «ρουσφέτι» από το Νεκτάριο Σαντορινιό

Όταν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου που «έφυγε» σήμερα, περηφανευόταν πως το μόνο ρουσφέτι που έκανε ήταν να στείλει τους προσκόπους.... στη Γυάρο!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η περιπέτεια του Αγίου Βαλεντίνου στη Λέσβο

Το άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» της 14ης Ιανουαρίου 2009 που αποκάλυψε τη ύπαρξη των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου και οδήγησε στην επιστροφή τους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ