× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στην «Ακτή» το πρωινό είναι... local!

Η σημασία της πιστοποίησης των τουριστικών καταλυμάτων και την υπεραξία που δίνουν στο τουριστικό προϊόν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/7/2019

Στην «Ακτή» το πρωινό είναι... local!

Ρυζόγαλο, σφουγγάτο, δίπλες, ντόπιο μέλι και ένας τεράστιος μπουφές με προϊόντα της λεσβιακής γης και γαστρονομίας προσφέρεται στο πρωινό του ξενοδοχείου «Ακτή» στον Μόλυβο Λέσβου, την πιο τουριστική περιοχή του νησιού. Με ένα μικρό –σχετικά – ξενοδοχείο, η διευθύντρια του ξενοδοχείου, Δήμητρα Βατή εδώ και δύο χρόνια έχει κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε μετά τη σχετική αξιολόγηση να πάρει την πιστοποίηση «We do Local».

«Πιστεύουμε ότι το μέλλον του τουρισμού σε ό,τι αφορά τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες είναι η τοπική κουλτούρα και κουζίνα, γι’ αυτό εδώ και δύο χρόνια μέσα από σχετικές δράσεις, όπως το πρωινό προσφέρουμε στους επισκέπτες μας να δοκιμάσουν τις συνταγές της Λέσβου. Και έχουμε δει ότι αυτό σε συνδυασμό με την καλή, καθαρή φιλοξενία, φιλική προς το περιβάλλον τους φέρνει ξανά για τις διακοπές τους» λέει η Δ. Βατή στο «Ν».

Η πρωτοβουλία «We do Local» με έδρα την Κρήτη, ιδρύθηκε το 2014 από επιχειρηματίες της Κρήτης και της Χαλκιδικής. Απευθύνεται σε ξενοδοχεία και πλοία, ενώ θα συμπεριλάβει και παραγωγούς έως το τέλος του 2019.

Η κ. Βατή διοργάνωσε το προηγούμενο Σάββατο στο ξενοδοχείο της εσπερίδα, όπου παρευρέθηκαν ντόπιοι επιχειρηματίες με θέμα τη «σημασία της πιστοποίησης των τουριστικών καταλυμάτων και την υπεραξία που δίνουν στο τουριστικό προϊόν».

«Η επιλογή του προορισμού, ο πολιτισμός και η ιστορία του, η γαστρονομία του, το κατάλυμα που ικανοποιεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας και η πιστοποίησή του είναι οι άμεσες προτεραιότητες των καταναλωτών» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Επιθεώρησης Ελέγχου και Πιστοποίησης, TUV Austria Hellas, Δημήτρης Γραμματής, διευθυντής του Παραρτήματος Αιγαίου για τις υπηρεσίες κατάταξης. Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2019, ύστερα από δύο παρατάσεις, όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα θα πρέπει να περάσουν από διαδικασία ελέγχου για να διαπιστωθεί ο αριθμός των αστεριών τους στην κατάταξη, υπογράμμισε.

Τι προσθέτει υπεραξία σε ένα κατάλυμα στον τουριστικό κλάδο; Η πιστοποίηση για το ελληνικό πρωινό, που σημαίνει ότι περιλαμβάνει πέντε προϊόντα ελληνικών επιχειρήσεων (μέλι, γιαούρτι, φέτα, τοπικό τυρί και αλλαντικό). Ο κ. Γραμματής ανέφερε επίσης και την πιστοποίηση του boutique hotel, ξενοδοχείο τριών αστέρων, κάτω των 64 δωματίων.

Η εκπρόσωπος της «Τοπικής Παραγωγής και Φιλοξενίας Α.Ε», Κατερίνα Μωραϊτάκη, αναφέρθηκε στο πρότυπο «We do Local» που βοηθά τις τουριστικές επιχειρήσεις να διαμορφώσουν ένα προϊόν διαφοροποιημένο από αντίστοιχα καταλύματα άλλων γειτονικών χωρών (Τουρκία και Ιταλία). Το εν λόγω προϊόν «βασίζεται στο μοναδικό χαρακτήρα κάθε τόπου» στηρίζοντας παράλληλα την τοπική κοινωνία και οικονομία. «Ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να συνδέσουμε τα ξενοδοχεία με τον αγροτοδιατροφικό κλάδο» επεσήμανε η κ. Μωραϊτάκη. Για να αποκτήσει ένα ξενοδοχείο την πιστοποίηση «We do Local» απαιτεί τη χρήση τοπικών προϊόντων, την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και κουλτούρας, την απασχόληση ντόπιου εργατικού δυναμικού, τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και την ανάδειξη τοπικών εθίμων και παραδόσεων. Στη συνέχεια γίνεται αυτό-αξιολόγηση και επιθεώρηση από τους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται το Δίκτυο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ