× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;»

Με αφορμή την επέτειο της επιβολής της δικτατορίας του Μεταξά, ,μια επιστολή του 1937 από το Φωκίωνα στη Νέα Υόρκη στο Δημητρό στη Μυτιλήνη το 1937

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 4/8/2019

«Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;»

Είναι 1937 και ο φτωχο-Δημητρός από τη Μυτιλήνη ζητά προφανώς χρήματα από τον συγγενή του στη Νέα Υόρκη το Φωκίωνα, μετανάστη από το νησί. Προκειμένου να ανοίξουν τα παιδιά του ένα μαγαζί. Ή να τους στείλει μια πρόσκληση προκειμένου να φύγουν κι αυτά μετανάστες και να κάνουν λεφτά στη Νέα Υόρκη.

Ο Φωκίων με «εθνικοπατριωτικά» κηρύγματα αρνείται και τα δυο. Ενώ με την επιστολή του που διασώθηκε στο προσωπικό μου αρχείο, μας θυμίζει σήμερα 4 Αυγούστου του 2019, 83 χρόνια από την επιβολή της φασιστικής δικτατορίας του Μεταξά στις 4 Αυγούστου του 1936, το κλίμα της εποχής, της ανάγκες αλλά και το πόσες φορές «εις το Εξωτερικόν αρχίζουν να μας λογαριάζουν ως σοβαρόν Κράτος».

Ιδιαίτερη η αναφορά του… στους Εβραίους. Που «εμάζευσαν όλο το χρήμα του Κόσμου στα χέρια τους και τους κυνηγούν σ’ όλο τον κόσμο».

Η επιστολή που παρατίθεται παρακάτω δημοσιεύεται με τη σύνταξη και την ορθογραφία του πρωτότυπου δακτυλογραφημένου κειμένου.

 

«Νέα Υόρκη, τη 26η Απριλίου, 1937

Αγαπητέ μοι Δημητρό:

Το γράμμα σου ελήφθη και εχάρην διότι αντιλαμβάνεσαι το άσκοπον και περιπετειώδες ταξείδι που εσκέπτεσο να κάμης χωρίς καμμιά σοβαρά και λογική αιτία.

Μ’ερωτάς αν δεν θα ήτο καλλίτερον να άνοιγαν οι μικροί κανένα μαγαζί για να κερδίζουν περισσότερα. Με άλλας λέξεις αμέσως σχηματίζεις την υπόθεσιν ότι όποιος ανοίγει μαγαζί επιτυγχάνει και κάνει και χρήματα. Δεν εσυλλογίσθης όμως ότι δυνατόν να αποτύχη και χάση και τα χρήματα που καταθέση. Ας το παραβλέψωμε όπως, ότι θα χάση κανείς όταν ανοίξη κατάστημα, και ας λογαριάσωμε πώς ανοίγεται το μαγαζί. Απαιτείται πείρα και κεφάλαια. Και όταν λείπουν και τα δυο τι πρέπει να γίνη; Γι’ αυτό σοι λέγω ότι με τον καιρό θα γίνη και αυτό. Τώρα αποκτάται η πείρα και σιγά σιγά θα σχηματισθή και ένα μικρό κεφάλαιο για να γίνη και η απόπειρα του ανοίγματος καταστήματος. Σας έγραψα νομίζω ότι τα συστήματα ήλλαξαν και ο δρόμος που ακολουθούν τώρα είναι λιγάκι διαφορετικός. Έχε υπομονήν και συν τω χρόνω θα γίνη και αυτό που τόσον εύχεσαι.

Η Ελλάς ανεγεννήθη υπό την εθνικήν καθοδήγησιν του Βασιλέως και του νυν Μεγάλου Κυβερνήτου της, και εις το Εξωτερικόν αρχίζουν να μας λογαριάζουν ως σοβαρόν Κράτος. Τι κάθεσαι και με γράφεις συ ότι τα πράγματα ακριβαίνουν και σας συνιστούν υπόγεια  με μπενιάδες και μάσκες. Όποιος φυλάγει τα ρούχα του έχει τα μισά. Δεν πειράζει  και να πεινάσεται λίγο. Πεινούν εδώ εις την Πλουσίαν αυτήν χώραν και δεν θα πεινάσουν στην φτωχή Ελλάδα; Καλλίτερα η πείνα παρά η καταφρόνια. Έτσι ίδρυσαν οι απόγονοί μας Κράτος.

Διάβαζε και μία φορά την ιστορία μας και δίδασκε και τα παιδιά σου ν’ αγαπούν την Πατρίδα τους και να είναι υπερήφανοι ότι ηξιώθησαν να έχουν έχουν προγόνους  που εθυσιάσθησαν για να ελευθερώσουν την Πατρίδα τους και να σχηματίσουν Κράτος, έστω και φτωχό. Με χωρίς Πατρίδα ελεύθερη ένας λαός είναι καταφρονημένος έξω.  Πάρε παράδειγμα τους Εβραίους. Εμάζευσαν όλο το χρήμα του Κόσμου στα χέρια τους και τους κυνηγούν σ’ όλο τον κόσμο.

Σε φιλώ

Φωκίων»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αλέξανδρος Ισιγώνης. Ο πρόσφυγας από τη Σμύρνη που σχεδίασε το θρυλικό Mini Cooper

Η ιστορία του Έλληνα αντισυμβατικού μηχανικού που σχεδίασε ένα από τα πιο επαναστατικά και στυλάτα μοντέλα αυτοκινήτου, το αγαπημένο Mini Cooper.
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο άγνωστος Θεολόγος Ψαραδέλλης

Πώς η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη έμεινε... χωρίς Μυτιληνιό μέλος!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αυτός που ήθελε να παραδώσει τους Μικρασιάτες στον Κεμάλ

Με αφορμή το θάνατο του Πρίγκιπα, γιού του Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας του «καψωκαλύβα» που μισούσε τους Μικρασιάτες
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Από το ΚΥΤ Μόριας στη δική της επίδειξη μόδας

Στα όνειρά της η ίδρυση δικού της ατελιέ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τι μας λέει ένα θρόνος (που δεν βλέπουμε) στο κλειστό αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης

O θρόνος του Ποτάμωνα και άλλες τιμές για ένα Λέσβιο δημοσιοσχετίστα. Μια άγνωστη φωτογραφία του θρόνου στην αυλή της Μητρόπολης, στα τέλη του 19ου αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Η βαρβαρότητα έσβησε, ο πολιτισμός επέζησε»

Όσα έζησε μία εβραϊκή οικογένεια στην Κατοχή
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο παππούς μου, ο Ιντό Μπουρλά

Η οικογενειακή ιστορία του Ελληνοεβραίου κορυφαίου της Pfizer
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το τρένο δεν έφτασε ποτέ στο Αϊβαλί

Η ιστορία ενός... ρουσφετιού που δεν έγινε ποτέ αλλά άφησε πίσω του «το χάνι του Γεωργαλά» που στις μέρες μας επισκευάζεται για να γίνει πολιτιστικό κέντρο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Περί πρωταπριλιάς και διασποράς ψευδών ειδήσεων

Όταν η Θέμις στη Μυτιλήνη δεν είχε κέφια αλλά δεν είχε και χιούμορ!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Επανάσταση του `21 και η Πέργαμος

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν βάζαμε το Θεόφιλο στα… κολοκυθολούλουδα!

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο του θανάτου του φουστανελά ζωγράφου, ιστορίες τρέλας από την χρήση έργων του από το Δήμο Μυτιλήνης, στο παρελθόν και σήμερα!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ