× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έπιασε πάτο το τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων

Τουριστικά καταλύματα και εστίαση της Λέσβου φτωχοί συγγενείς του κλάδου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/5/2022

Έπιασε πάτο το τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων

Καταστροφική χρονιά ήταν το 2021 για τις επιχειρήσεις εστίασης και παροχής καταλυμάτων της Λέσβου σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η εξαιρετικά περιορισμένη τουριστική κίνηση από την Ευρώπη, οι μηδενικές αφίξεις από την Τουρκία και περιορισμένες αφίξεις από την Ελλάδα ήταν οι βασικές αιτίες που συνέβαλαν στην συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες ήταν οι περιορισμοί για την πανδημία και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων του νησιού από την αύξηση του πληθωρισμού.


Τα στοιχεία της Ελληνική Στατιστικής Αρχής είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά 388 επιχειρήσεις καταλυμάτων της Λέσβου δήλωσαν έσοδα 11,93 εκατ. ευρώ το 2021. Έτσι ο μέσος ετήσιος τζίρος τους διαμορφώθηκε στα 30.747 ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταλυμάτων είναι εποχικές επιχειρήσεις που λειτουργούν για λίγους μήνες, επίσης έχουν μικρό αριθμό δωματίων.

Οι 893 επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης του νησιού δήλωσαν έσοδα 43,52 εκατ. ευρώ. Έτσι ο μέσος ετήσιος τζίρος τους διαμορφώθηκε στα 48.735 ευρώ. Και σε αυτόν τον τομέα δραστηριοποιούνται πολλές μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν λίγους μήνες το χρόνο. Όπως επίσης υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που βρίσκεται σε χωριά της Λέσβου και έχουν εξαιρετικά χαμηλό τζίρο.


Συνολικά στο κλάδο δραστηριοποιούνται 1.281 επιχειρήσεις και τα έσοδα τους για το 2021 ανήλθαν στα 55,45 εκατ. ευρώ και ο μέσος ετήσιος τζίρος τους διαμορφώθηκε στα 43.284 ευρώ.


Πανελλαδικά


Σε πανελλαδικό επίπεδο ο μέσος τζίρος των επιχειρήσεων που προσφέρουν καταλύματα το 2021 διαμορφώθηκε στα 177.552 ευρώ, καθώς 29.695 επιχειρήσεις δήλωσαν έσοδα 5,27 δις ευρώ. Πανελλαδικά ο μέσος τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 69.092 ευρώ. 80.632 επιχειρήσεις δήλωσαν έσοδα 5,571 δις ευρώ. Ο πανελλαδικός μέσος ετήσιος τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου διαμορφώθηκε στα 98.285 ευρώ, καθώς 110.327 επιχειρήσεις δήλωσαν τζίρο 10,84 δις ευρώ.


Συγκρίνοντας τον μέσο τζίρο των επιχειρήσεων καταλυμάτων της Λέσβου πως αντιστοιχεί στο 17,31% (!!!) του μέσου πανελλαδικού τζίρου των καταλυμάτων. Ο μέσος τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης της Λέσβου ανέρχεται στο 70,5% του μέσου πανελλαδικού τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης. Συνολικά οι επιχειρήσεις εστίασης και καταλυμάτων της Λέσβου έχουν μέσο τζίρο που αντιστοιχεί στο 39,23% του πανελλαδικού μέσου τζίρου.


Ο μειωμένος τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου καταλυμάτων – εστίασης της Λέσβου, μαζί με τα υψηλά πάγια κόστη όπως είναι ρεύμα, ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις δημιουργούν αξεπέραστα εμπόδια επιβίωσης για τις μικρότερες και πιο αδύναμες επιχειρήσεις του κλάδου. Κι έτσι κλείνουν το ένα μαγαζί μετά το άλλο, πληθαίνουν τα ενοικιαστήρια και τα πωλητήρια επιχειρήσεων στην εστίαση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ