× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εικόνα εγκατάλειψης με ξερά χόρτα και σκουπίδια στα Τσαμάκια

Μια ανάσα από το καλοκαίρι κι ενώ εντός της εβδομάδας προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες, τα χόρτα στις περισσότερες περιοχής του Δήμου Μυτιλήνης δεν έχουν κοπεί.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/5/2022

Εικόνα εγκατάλειψης με ξερά χόρτα και σκουπίδια στα Τσαμάκια

Χόρτα, σκουπίδια και γενικότερη ακαταστασία επικρατεί σε μία από τις πιο δημοφιλής διαδρομές άθλησης και περιπάτου της Μυτιλήνης, στην περιοχή Τσαμάκια, από το ύψος του Αγάλματος Ελευθερίας έως και μετά τη Φυκιότρυπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως γνωστόν στην  περιοχή αυτή πρόσφατα στο πλαίσιο του προγράμματος Αστικής Ανάπλασης του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκαν εργασίες εξωραϊσμού σε όλο το μήκος του δρόμου, με δημιουργία ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου. Καθημερινά στο σημείο αυτό, ψυχαγωγούνται, περπατούν, κολυμπούν και αθλούνται δεκάδες συμπολίτες μας οι οποίοι απολαμβάνοντας τη φύση παρατηρούν και τις εικόνες εγκατάλειψης και παραμέλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, σε όλο το μήκος της διαδρομής υπάρχουν ξερά χόρτα και σκουπίδια τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν αιτία πυρκαγιάς και καταστροφής του άλσους Τσαμάκια και όλης της γύρω περιοχής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «Ν» προσπαθώντας να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους τέλη Μαΐου μια ανάσα από το καλοκαίρι, κι ενώ η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει εδώ και 1 μήνα περίπου, δεν έχουν κοπεί τα χόρτα και δεν έχει γενικότερα ευπρεπιστεί η περιοχή, ήρθε σε επαφή με τους αρμόδιους αντιδημάρχους. 

Επικοινωνήσαμε αρχικά  με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Κώστα Κουνέλλη, ο οποίος όμως, μας είπε ότι υπεύθυνη για την κοπή των χόρτων στους κοινόχρηστους χώρους δεν είναι η δική του υπηρεσία αλλά η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα είπε πως ο ίδιος είναι υπεύθυνος μόνο για τα πάρκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Φραντζέσκο, ο οποίος με τη σειρά του μας είπε πως ούτε και εκείνος είναι υπεύθυνος για τα χόρτα στα Τσαμάκια, ωστόσο πρόσθεσε, επικουρικά βοηθάει όσο μπορεί, και θα φροντίσει τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθούν οι εργασίες. Όπως είπε την κοπή των χόρτων εντός της πόλης έχει αναλάβει η υπηρεσία καθαριότητας. 

«Πράγματι, μας είπε, υπάρχει πρόβλημα στα Τσαμάκια και το γνωρίζουμε πολύ καλά. Τις επόμενες ημέρες, το προσωπικό του Δήμου θα πάει στην περιοχή προκειμένου να κοπούν τα χόρτα και να γίνει ευπρεπισμός της διαδρομής».

Δυστυχώς τα Τσαμάκια δεν είναι η μοναδική περιοχή του Δήμου Μυτιλήνης, που παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης με χόρτα και σκουπίδια. Καθημερινά επικοινωνούν με το «Ν» πολίτες από την πόλη και τα χωριά προκειμένου να καταγγείλουν ανάλογες εικόνες και καταστάσεις σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου, τους κοινόχρηστους χώρους, τα πάρκα και τις παραλίες.

Η μόνιμη δικαιολογία από τη Δημοτική Αρχή και τους αντιδημάρχους είναι ότι δεν έχουν προχωρήσει ακόμη οι αναθέσεις σε εργολάβους, ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, ότι η Οικονομική Υπηρεσία δεν εγκρίνει τις παρεμβάσεις για περισσότερο από μία φορά το χρόνο, ότι υπάρχει γραφειοκρατία, ότι δεν υπάρχει προσωπικά κ.λπ. 

Όλα αυτά είναι αποδεκτά, αυτό ωστόσο που αρνούμαστε να αποδεχτούμε είναι το γεγονός ότι ο Δήμος περιμένει να έρθει ο Μάης μήνας, μια ανάσα από το καλοκαίρι, με καύσωνες και υψηλές θερμοκρασίες, για να αρχίσουν οι  εργασίες κοπής των χόρτων. Πλέον η κλιματική αλλαγή φέρνει το καλοκαίρι σχεδόν από τα μέσα Απριλίου, μαζί με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Οι δημοτικές αρχές και οι υπηρεσίες των δήμων οφείλουν να πραγματοποιούν προγραμματισμό εγκαίρως ώστε η εικόνα των πόλεων και των χωριών να είναι συμβατή με τα δεδομένα μιας πολιτισμένης κοινωνίας που σέβεται τους πολίτες και τους επισκέπτες της. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση