× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το χρυσό λάδι του Αιγαίου μετρά τέσσερις γενιές ιστορίας!

Γνωρίσαμε την οικογένεια Πρωτούλη και δοκιμάσαμε το «καλύτερο ελαιόλαδο στα Νησιά του Αιγαίου»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/8/2019

Το χρυσό λάδι του Αιγαίου μετρά τέσσερις γενιές ιστορίας!

«Για να δαμάσεις τον άγριο και δυσπρόσιτο ελαιώνα του νησιού της Λέσβου, από την πλευρά του Πλωμαρίου, θέλει κουράγιο, υπομονή και πείσμα. Θέλει σύστημα και γνώση. Θέλει να αγαπάς αυτό που κάνεις»

45 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται μέσα στα ελαιοκτήματα ο Κώστας Πρωτούλης, ο «μάστερ» ελαιοπαραγωγός, με λάδι… χρυσό, το Aegean Gold, με τις συνεχώς διακρίσεις. «Όλη μου η ζωή είναι μέσα στην παραγωγή λαδιού» λέει ο κ. Πρωτούλης τρίτη γενιά ελαιοπαραγωγός, συνεχίζοντας την παράδοση της οικογένειάς που ήρθε στη Λέσβο από τη Μικρά Ασία και επέλεξε να εγκατασταθεί στο Πλωμάρι. Υπάρχει όμως και η τέταρτη γενιά, στην οποία ο κ. Πρωτούλης μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία Ραφτέλη κληροδοτεί αυτή την αγάπη για την ελιά.

Με ένα ελαιοτριβείο στο Μεγαλοχώρι ο κ. Κώστας Πρωτούλης μπήκε στην παραγωγή το 1975. «Λιθαράκι το λιθαράκι με τ’ αδέρφια μου βάλαμε βάσεις για να παράγουμε κάτι καλύτερο. Στη συνέχεια βλέπαμε ότι το μυτιληνιό λάδι δεν ήταν αναγνωρίσιμο, δεν συμμετείχε σε διαγωνισμούς ποιότητας».

Το 1992 αποφάσισαν να αναδείξουν το λάδι τους μέσω διαγωνισμών. «Ήμασταν οι πρώτοι που το κάναμε και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι επιχειρηματίες και παραγωγοί. Χρειάστηκε πολύς κόπος, μεράκι και δουλειά, όπως ισχύει και για όλα τα πράγματα», λέει.

Πριν από 25 χρόνια συνεργάστηκε με παραγωγούς που ήθελαν κάτι καλύτερο. Μαζί του ακολούθησε και η σύζυγός του. Και σήμερα καλλιεργούν 700 στρέμματα ελαιώνων, την ίδια ώρα που συνεργάζονται με πάνω από 1000 ντόπιους ελαιοπαραγωγούς, προσπαθώντας και καταφέρνοντας να τους πείσουν ότι από κοινού βγάζουν ένα προϊόν ικανότατο να σταθεί στην αγορά, ελληνική και ξένη, με υψηλά στάνταρ ποιότητας.

Το 2005 η εταιρεία Πρωτούλη αγόρασε στον Τρύγονα ένα παλιό πετρόχτιστο ελαιοτριβείο, το οποίο σήμερα είναι επισκέψιμο για όλους και ανοιχτό για πολλές εκδηλώσεις. «Διδάσκουμε, επιμορφώνουμε τον κόσμο ως προς τη δοκιμή και την αξιολόγηση του λαδιού» λέει ο κ. Πρωτούλης για τις δράσεις που πραγματοποιούνται εκεί, ενώ η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται για ντόπιους και τουρίστες είναι σε εξέλιξη!

Βραβεία επί βραβείων!

Οι διακρίσεις του Aegean Gold είναι… αναρίθμητες. Το πρώτο πανελλήνιο βραβείο το έλαβε το 1994 και μάλιστα στον πρώτο διαγωνισμό που έγινε στην Ελλάδα (!). Ακολούθησε η παγκόσμια διάκρισή του το 1997 στην Ισπανία, στον διαγωνισμό Marios Solinas ως το καλύτερο ελληνικό (κάνοντας Καλαματιανούς και Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς να… δυσανασχετούν!).

Έκτοτε οι διακρίσεις συνεχίζονται και φτάνουν στο σήμερα. Φέτος, το Aegean Gold έλαβε χάλκινο βραβείο σε διαγωνισμό στο Λος Άντζελες, δύο ασημένια βραβεία στην Ιαπωνία, ένα ασημένιο στο Λονδίνο, ένα ασημένιο στον διαγωνισμό Athena της Αθήνας, αλλά και τη διάκριση ως του καλύτερου ελαιολάδου ποικιλίας «κολοβή», και του καλύτερου ελαιόλαδου στα νησιά του Αιγαίου!

Ακόμα και τα παιδιά!

Ιδιαίτερες διακρίσεις για την οικογένεια Πρωτούλη είναι οι φετινές της Ιταλίας, όπου το Aegean Gold έλαβε έξτρα χρυσό βραβείο στο διαγωνισμό Biol ως το καλύτερο λάδι από την Ελλάδα, αλλά έλαβε και άλλο βραβείο, το Biol Kids, δηλαδή το δοκίμασαν, επέλεξαν και βράβευσαν παιδιά!  

Η γκάμα των ελαιολάδων Πρωτούλη δεν περιορίζεται στο Aegean Gold, αλλά είναι μεγάλη και εξελίσσεται συνεχώς, εξάγεται δε σε πολλές χώρες, από την Ελβετία έως τη Ν. Αφρική!

Aegean Gold, το χρυσάφι του Αιγαίου!

Το εμβληματικό και παλαιότερο από τα τρία προϊόντα της οικογένειας Πρωτούλη  έχει να επιδείξει μια πλούσια συλλογή βραβείων και μεταλλίων που διαχρονικά λαμβάνει σε παγκόσμιους έγκριτους διαγωνισμούς.

Από το 2004 έχει λάβει περισσότερες από 40 διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς, ενώ τις μισές από αυτές τις έχει κερδίσει μέσα στην τελευταία τριετία.

Παράγεται κατά κύριο λόγο από την Κολοβή, ποικιλία που του δίνει τον έντονο, φρουτώδη χαρακτήρα, αλλά η σύνθεσή του περιέχει επίσης Αδραμυτινή και λίγη Λαδολιά. Η πρώτη του χαρίζει το άρωμα και την πλούσια υφή και η δεύτερη την ήπια, ελαφρώς ημίγλυκη, εξισορροπητική γεύση. Όλες μαζί φροντίζουν ώστε να δημιουργηθεί ένα φίνο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με χρυσοπράσινο, λαμπερό χρώμα και γεμάτου σώματος γεύση.

Το βιολογικό Aegean Gold Bio προσφέρει στον γευσιγνώστη όλα τα ανωτέρω χαρακτηριστικά με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και φινέτσα.

*To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η «Σμύρνη μου αγαπημένη» ζητά ηθοποιούς

Άτομα ηλικίας 8 έως 80 ετών
ΑΓΟΡΑ

Τέλος τα SMS στο 13033 στις 3 Μαΐου

Τι θα γίνει με το 13032
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο

Ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Νίκος Νύκτας ανέπτυξε τις θέσεις του σε διαπεριφερειακή ημερίδα με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείο
ΑΓΟΡΑ

Το πασχαλινό ωράριο της αγοράς

Κυριακή των Βαΐων ανοιχτά τα καταστήματα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Οι φορείς και η Αυτοδιοίκηση να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τον τουρισμό»

Εξετάζεται η δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Προβολής, με τη συνεργασία δήμων και Περιφέρειας, αποκάλυψε η αντιδήμαρχος Τουρισμού Δυτικής Λέσβου Αφροδίτη Βατή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δέκα χρόνια μετά, επιστρέφει ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Λέσβου

Νέος πρόεδρος, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν, ο Ιγνάτης Θυμέλης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Χριστιάνα Καλογήρου;

Τη θέση του παραιτηθέντος Γενικού Γραμματέα Γιώργου Στρατάκου αναλαμβάνει η πρώην Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ως προσωπική επιλογή του Υπουργού Σπ. Λιβανού
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δωρεάν σεμινάριο για τις επιχειρήσεις εστίασης

Από Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Εταιρεία ΕΛΟΡΙΣ τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διαμαρτύρονται οι ψαράδες για τις ακαθαρσίες στο λιμάνι

«Δεν βλέπεις από τα απόβλητα» λένε στην κάμερα του «Ν»
ΑΓΟΡΑ

Ακόμη μια διεθνής διάκριση για το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου

Χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό «World Spirits Awards»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.785 επιχειρήσεις εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια

Αδιάβλητη η διαδικασία τόνισε ο Περιφερειάρχης, εκτός μένουν 1.706 αιτήσεις λόγω προϋπολογισμού
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

75.000 αρνιά από την αγορά της Λέσβου σε Ελλάδα και Ευρώπη

Από 5 έως 6 ευρώ η τιμή πώλησης από τον παραγωγό. Από 10 έως 11 ευρώ θα διαμορφωθεί η τιμή στα κρεοπωλεία, λέει ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Καλλονής Παναγιώτης Σελάχας
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ