× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η προβολή μέσω εκθέσεων δεν βοηθά τον τουρισμό της Λέσβου»

Στα μηνύματα της φετινής τουριστικής περιόδου αναφέρεται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρης Βατής, ο οποίος σημειώνει ότι η χρονιά θα είναι καλή, όμως τα κόστη λειτουργίας αυξημένα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 28/5/2022

«Η προβολή μέσω εκθέσεων δεν βοηθά τον τουρισμό της Λέσβου»

Ικανοποιητικά είναι τα μηνύματα από την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου για τη φετινή τουριστική περίοδο, η οποία όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Βατής σε συνέντευξη στον ενημερωτικό σταθμό της Λέσβου ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM, ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και δείχνει ότι θα εξελιχθεί καλά. Σημείωσε ωστόσο ότι τα νούμερα του 2019, αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των πτήσεων που έχουμε εβδομαδιαίως θα είναι δύσκολο να τα προσεγγίσουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρά το γεγονός όμως, σημείωσε ο κ.Βατής ότι η κατάσταση φέτος θα είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα δύσκολα χρόνια, θεωρώ ότι οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες γενικά του τουρισμού που αποφάσισαν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους και να δουλέψουν είναι ήρωες.

Ο λόγος που δίνω το χαρακτηρισμό αυτό, είναι το αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων μας, με τις αυξήσεις των τιμών  στην ενέργεια, στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες και σε όλα τα προϊόντα γενικότερα να είναι πολύ μεγάλες.

Επομένως είναι λάθος να βλέπει κανείς την όποια αύξηση της κίνησης στα ξενοδοχεία και να λέει ότι οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες φέτος θα πλουτίσουν. Δυστυχώς το οποίο μικρό κέρδος θα είχαμε, εξανεμίζεται από την αύξηση των λειτουργικών δαπανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη πλευρά βέβαια, η ζήτηση είναι αυξημένη και τα ξενοδοχεία μας δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό  για κρατήσεις. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος θέλει να κάνει διακοπές φέτος και τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Σε ότι αφορά τώρα την αισιοδοξία που υπάρχει για επιστροφή στις επιδόσεις του 2019 που ήταν μια πολύ καλή τουριστική χρονιά για όλη την Ελλάδα, οφείλω να θυμίσω πως για το Βόρειο Αιγαίο τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Ακόμη και την πολύ καλή εκείνη χρονιά, οι αφίξεις για τα νησιά μας ήταν μειωμένες κατά 20% σε σύγκριση με το 2018. Επιπλέον οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι από το 2015 και μετά το προσφυγικό – μεταναστευτικό και η κρίση που υπήρξε στη Λέσβο, επηρέασε σημαντικά την εικόνα μας προς το εξωτερικό με δυσάρεστες συνέπειες στην τουριστική κίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, οι αφίξεις από την Ευρώπη φέτος με τα 15 -17 τσάρτερ που έχουμε την εβδομάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αγγίξουν το νούμερο των αφίξεων του 2019. Κάποιοι συνάδελφοι πιθανόν θα αγγίξουν τις επιδόσεις του 2019, κάποιοι ίσως θα τις ξεπεράσουν κιόλας, όμως αρκετοί συνάδελφοι δεν θα τα καταφέρουν και θα δυσκολευτούν».

Αναφερόμενος ο κ.Βατής, στα μηνύματα που λαμβάνουν τα ξενοδοχεία για τις αφίξεις Ελλήνων τουριστών φέτος το καλοκαίρι, σημείωσε ότι υπάρχει και από αυτή την πλευρά αυξημένο ενδιαφέρον και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα βοηθητικά είναι τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού τα οποία μάλιστα φέτος όπως είπε θα έχουν αυξημένο προϋπολογισμό.

«Βέβαια το μεταφορικό κόστος είναι αυξημένο για το νησί μας και μια οικογένεια από την Ηπειρωτική Ελλάδα πιθανόν θα επιλέξει έναν κοντινότερο και λίγο οικονομικότερο προορισμό σε ότι αφορά τα εισιτήρια. Πιστεύω ωστόσο ότι η κάλυψη μέρους των εξόδων  μετακίνησης μέσα από τα προγράμματα αυτά θα βοηθήσει σημαντικά τους Έλληνες να έρθουν στο νησί μας και να κάνουν διακοπές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ.Βατής στη συνέντευξη του δεν παρέλλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της τουριστικής προβολής των νησιών μας, επισημαίνοντας πως γίνονται μεν κάποιες καλές κινήσεις και ενέργειες από την Περιφέρεια, ωστόσο πρόσθεσε αυτές απευθύνονται αποκλειστικά στους Έλληνες τουρίστες και δεν έχουν το παραμικρό αντίκρισμα στην ευρωπαϊκή αγορά για την οποία απαιτείται διαφορετικός τρόπος προσέγγισης.

Από εκεί και πέρα η συμμετοχή στις εκθέσεις του εξωτερικού, είναι ενέργειες παρωχημένες, ενέργειες κάποιας άλλης εποχής. Οι συμμετοχές αυτές δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα έχει μια στοχευμένη διαφήμιση κυρίως στις περιοχές που εξυπηρετούνται από τους tour operator. Θα έπρεπε να γίνει μια καλή διαφήμιση στις χώρες που έρχονται παραδοσιακά στη Λέσβο, όπως η Ολλανδία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Πολωνία, οι Σκανδιναβικές χώρες. Όλες αυτές οι ενέργειες, σημείωσε ο Δημήτρης Βατής θα πρέπει να γίνονται σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουρισμού και κυρίως με τους τουριστικούς πράκτορες.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Βατής αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, η οποία δυστυχώς όπως ανέφερε λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος από το 2015 και μετά με το μεταναστευτικό, τον κορονοϊό και όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, έχασε το 50% το εγγραμμένων μελών του.

«Σήμερα πραγματοποιούμε μία προσπάθεια αναμόρφωσης του καταστατικού ώστε να μπορέσουν να μπουν περισσότερα μέλη από όλες τις περιοχές του νησιού και όχι μόνο από τη Βόρεια Λέσβο και τη Μυτιλήνη. Το νέο καταστατικό εγκρίθηκε και πιστεύω ότι μέσα στο φθινόπωρο θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Θέλω να μεταφέρω το μήνυμα στα μέλη μας το μήνυμα να επιστρέψουν και όλοι μαζί να οργανωθούμε και να δείξουμε τη δύναμη που πρέπει και μπορεί να έχει η Ένωση Ξενοδόχων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεκίνησε στο Mythical Coast η ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Με προσκεκλημένους επιστήμονες και γιατρούς από όλη την Ελλάδα. Πρόεδρος της Ημερίδας ο Γιώργος Πατούλης τ. περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως θα χρηματοδοτηθούν η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλες δράσεις -Συνέντευξη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργου Πλακωτάρη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη