× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο καύσωνας και οι ελπίδες για αύξηση των τιμών του ελαιολάδου

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τα αποθέματα ελαιολάδου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 29/5/2022

Ο καύσωνας και οι ελπίδες για αύξηση των τιμών του ελαιολάδου

Πριν από δύο εβδομάδες ο Ισπανικός νότος, οι περιοχές της Ανδαλουσίας βίωσαν ένα παρατεταμένο καύσωνα που κράτησε πολλές ημέρες και σημειώθηκαν θερμοκρασίες που πέρασαν του 40 βαθμούς κελσίου. Σε πολλές περιοχές σημειώθηκε εκτεταμένη καταστροφή του ανθού. Ωστόσο ως αυτή την ώρα δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα αξιόπιστη εκτίμηση της ζημιάς που έχει προκληθεί. Πιθανότατα τις εκτιμήσεις για την έκταση της ζημιάς θα τις μάθουμε μερικούς μήνες αργότερα.


Την τρέχουσα εβδομάδα σε όλο τον Ελλαδικό χώρο οι ελαιοπαραγωγοί είναι ανήσυχοι καθώς ανθοφορία βρίσκεται στο πιο κρίσιμο στάδιο εξέλιξης της. Ισχυροί νοτιάδες και υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικές για την εξέλιξη της ανθοφορίας. Η Λέσβος μετά τις χαμηλές θερμοκρασίες του περασμένου χειμώνα είχε μια όψιμη και πολύ καλή ανθοφορία στον ελαιώνα της. Ωστόσο ανησυχία για ένα καταστροφικό καύσωνα κρατάει σε αγωνία τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού. Ίδια είναι η κατάσταση και σε άλλες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, Κρήτης Πελοπόννησο κλπ. Οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου τις δύο προηγούμενες χρονιές έχουν βιώσει εκτεταμένη καταστροφή της ανθοφορίας κατά την διάρκεια του Μαϊού, μετά από πρόωρες υψηλές θερμοκρασίες.


Οι επιστήμονες αναφέρουν πως οι αλλαγές στο κλίμα της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο έντονες. Οι πρόωροι καύσωνες στις νότιες περιοχές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας δεν θα αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Κάτι που σημαίνει πως θα έχουμε μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, μέχρι τα δέντρα να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.


Βραχυπρόθεσμα οι ελαιοπαραγωγοί πιστεύουν πως η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, θα οδηγήσει σε μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων ελαιολάδου και έτσι θα αυξηθούν οι τιμές παραγωγού. Ως ένα βαθμό οι εκτιμήσεις αυτές είναι σωστές. Ωστόσο η κατάσταση της αγοράς έχει δείξει πως πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο τιμών οι πωλήσεις του τυποποιημένου ελαιολάδου αρχίζουν να μειώνονται και οι καταναλωτές στρέφονται σε άλλες λιπαρές ουσίες για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Τα αποθέματα του ελαιολάδου

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανεβάζουν τα αποθέματα του ελαιολάδου στο τέλος της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου (τέλος Σεπτεμβρίου) στους 6.000 τόνους για την Ελλάδα, στους 500.000 τόνους για την Ισπανία, στους 160.000 τόνους στην Ιταλία και για την Πορτογαλία η εκτίμηση είναι πως θα έχουν μηδενιστεί τα αποθέματα της. Με βάση αυτά τα δεδομένα η ελαιοκομική περίοδος του 2022/2023 θα ξεκινήσει με αποθέματα στους 670.000 τόνους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια ποσότητα που επιτρέπει στους ελαιοπαραγωγούς να αισιοδοξούν για την επίτευξη καλών τιμών, από την άλλη όμως δίνει την δυνατότητα στους τυποποιητές να συνεχίσουν με λελογισμένο τρόπο τις προμήθειες ελαιολάδου αποφεύγοντας ένα πυροδοτήσουν μια μεγάλη αύξηση στις τιμές παραγωγού.

Τέλος αξιοσημείωτο είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ελλάδα θα ανέλθει στους 110.000 τόνους, στην Ισπανία στους 565.000 τόνους, στην Ιταλία στους 510.000 τόνους και στην Πορτογαλία στους 85.000 τόνους.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ