× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος άντεξε πολλά, άντεξε 450 χρόνια Οθωμανών. Δεν κινδυνεύει ο πολιτισμός μας από κάποιους άμοιρους πρόσφυγες και μετανάστες που ούτως ή άλλως δεν θέλουν να μείνουν εδώ

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/9/2019

Η Λέσβος άντεξε πολλά, άντεξε 450 χρόνια Οθωμανών. Δεν κινδυνεύει ο πολιτισμός μας από κάποιους άμοιρους πρόσφυγες και μετανάστες που ούτως ή άλλως δεν θέλουν να μείνουν εδώ

Πέρασαν πολλοί από αυτόν τον τόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας θυμηθούμε τον Αχιλλέα, που σύμφωνα με το μύθο πηγαίνοντας στην Τροία έκανε μια στάση εδώ και ανάμεσα στα άλλα λάφυρα πήρε μαζί του και την Βρισηίδα. Πέρασαν και οι Πέρσες από το νησί τον 6ο αιώνα π.Χ, αλλά και οι Αθηναίοι που πολιόρκησαν και κατέλαβαν τη Μυτιλήνη καθώς αυτή είχε δείξει αποσχιστικές τάσεις από την Αθηναϊκή ηγεμονία στον Πελοποννησιακό πόλεμο σε αντίθεση με τη Μήθυμνα που ήταν πιστή σύμμαχος της Αθήνας και στους οποίους οι Αθηναίοι εμπιστεύτηκαν τη διοίκηση του νησιού.

Από τότε τρωγόμασταν μεταξύ μας σαυτό τον τόπο, δεν περιμέναμε το προσφυγικό ή το σπάσιμο του Δήμου, σε Δήμο Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.

Μετά την περίφημη ναυμαχία στους Αιγός ποταμούς το νησί καταλαμβάνουν οι Σπαρτιάτες ενώ μετά από την επάνοδο και πάλι των Αθηναίων τον 2ο αιώνα π.Χ. το νησί καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο η Λέσβος βρίσκεται σε άνθηση, πολλά και θαυμαστά είναι τα ευρήματα αυτής της εποχής όπως το Υδραγωγείο της Μόριας, τα ψηφιδωτά των οικιών της Επάνω Σκάλας, το αρχαίο θέατρο αλλά και το ιχθυοτροφείο του Λούκουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξέλιξη της Ρωμαϊκής περιόδου η Βυζαντινή, με τις επιδρομές να μην λείπουν από Βανδάλους, Αβάρους, Σαρακηνούς, Ρώσσους και Βενετούς ενώ το νησί δεν γλίτωσε και από τις ορέξεις των Σταυροφόρων που πέρασαν και αυτοί από εδώ το 1204, έτος της πρώτης άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Πέρασαν πολλοί λοιπόν από αυτόν τον τόπο και το νησί τα κατάφερε.

Σημαντική ήταν η περίοδος κυριαρχίας του νησιού από τους Γενουάτες, όπου η οικογένεια των Γατελούζων κυριάρχησε στο νησί από το 1355 έως το 1462, όταν το νησί καταλήφθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή και ξεκινά η Οθωμανική περίοδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίοδος που κρατά 450 χρόνια ακριβώς μέχρι το 1912 που απελευθερώνεται το νησί και περνά σε ελληνική διοίκηση. 450 χρόνια Οθωμανικής διοίκησης που το νησί πέρασε πολλά αλλά κατάφερε τον 19ο αιώνα να αναπτυχθεί φτάνοντας σε πληθυσμό τις 140 χιλιάδες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων ήταν χριστιανοί ενώ το εμπόριο έδωσε μεγάλη οικονομική άνθηση στη Λέσβο, δείγματα της οποίας βλέπουμε και σήμερα με τα υπέροχα κτίρια, κατοικίες, εκκλησιές και σχολεία της Οθωμανικής περιόδου.

Πέρασαν τόσοι και τόσοι κατακτητές σ’αυτό το νησί και δεν χαθήκαμε, βρήκαμε τον δρόμο μας και προοδεύσαμε.

Και υπάρχουν κάποιοι δυστυχώς που πιστεύουν ότι η διέλευση προσφύγων και μεταναστών από το νησί αποτελεί κίνδυνο για τον πολιτισμό, την ελληνικότητα και τη θρησκεία μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και είναι τραγικό όταν κάτι τέτοιο δεν ακούγεται από το «Μακελείο», αλλά από τον νέο Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, όπου κατά την ομιλία του στην ορκωμοσία του, έθεσε ορθώς το ζήτημα του προσφυγικού, ζητώντας αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα και λέγοντας σωστά ότι ο ίδιος πρώτος θα αγκαλιάσει πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νησιά μας.

Στη συνέχεια όμως σημείωσε ότι δεν «θα αλλοιωθούν φυλετικά, θρησκευτικά και εθνικά τα νησιά μας», γνωρίζοντας την αποθέωση από το ακροατήριο του και χαϊδεύοντας τα αυτιά πολλών που μέσα από την προσφυγική κρίση βρήκαν ευκαιρία να αναπτύξουν την ακροδεξιά ατζέντα, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες εκλογές.

Σε επικίνδυνους δρόμους διαβαίνει ο νέος Περιφερειάρχης και πρέπει να το καταλάβει και να προστατευθεί, βλέποντας την ουσία του ζητήματος.

Το νησί άντεξε 450 χρόνια Οθωμανικής διοίκησης, δεν κινδυνεύει από κάποιους απελπισμένους που προσπαθούν να βρουν στον ήλιο μοίρα. Φεύγουν από χώρες που πλήττονται από πολέμους, περιβαλλοντικές καταστροφές και οικονομική ανέχεια με στόχο να φτάσουν στην ανεπτυγμένη Ευρώπη και όχι φυσικά να μείνουν στα νησιά μας.

Μόνο ο γεωγραφικός περιορισμός που έχει επιβληθεί από τη συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ τους κρατά εδώ. Το ίδιο με εμάς θέλουν, να φύγουν όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ο πληθυσμός της Λέσβου μειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες και το νησί πλήττεται από οικονομικά προβλήματα. Ο ρόλος της Περιφέρειας είναι να δράσει για την ανάπτυξη του τόπου για να σταματήσει η μετανάστευση των κατοίκων του προς την ηπειρωτική Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρόβλημα του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά είναι υπαρκτό και όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να μετακινηθούν αλλά εάν θέλουμε να λεγόμαστε πατριώτες και υπεύθυνοι πολιτικοί πρέπει να δουλέψουμε για την ανάπτυξη του τόπου μας και όχι να προσπαθούμε να πυροδοτήσουμε ξενοφοβικά ένστικτα των πολιτών, κάτι που στο μέλλον μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες.

Η Λέσβος μας έχει περάσει τόσα και πιο δύσκολα. Θα αντέξει και πάλι αυτή την κρίση και πρέπει οι πολίτες, όλοι εμείς, να ρίξουμε τους τόνους, να προστατεύσουμε πρωτίστως την κοινωνική συνοχή και ειρήνη όπως και τη Δημοκρατία μας και να συνεργαστούμε για την επίλυση των ζητημάτων, προστατεύοντας πάνω απ’όλα την ανθρωπιά μας.

Ανθρωπιά που δείξαμε στα πολύ δύσκολα όταν αντέξαμε.

Ανθρωπιά και μας έκανε υπόδειγμα παγκοσμίως, όσο και εάν κάποιους αυτό τους πονάει ακόμα καθώς θα ήθελαν να δουν εκείνες τις ημέρες να καίγεται κυριολεκτικά όλο το νησί. Ας αναλάβουμε όλοι μας τις ευθύνες μας, απ’όποιο πόστο μας αναλογεί, και ας δουλέψουμε για το νησί μας χωρίς ακρότητες.

Αντί Υστερογράφου: Ας θυμηθούμε ότι σύμφωνα με τη μυθολογία και το όνομα της η Λέσβος από έναν «ξένο» το πήρε, από τον Θεσσαλό Λέσβο που παντρεύτηκε τη Μήθυμνα, κόρη του Μάκαρα, και έγινε βασιλιάς στο νησί δίνοντας πρόοδο στον τόπο. Το σωστό μπόλιασμα, και στη φύση, βγαίνει σε καλό, ας μην το φοβόμαστε τόσο πολύ…


πηγη φωτο http://ottoman-monuments-of-lesvos.blogspot.com

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου