× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Περί ορέξεως... Carpaccio ροφού

Με «γκουρμεδιές» στο Κολωνάκι σε επώνυμους της Αθήνας και την παρέα του ο Περιφερειάρχης με τη σύζυγο του προσπαθούν να προσελκύσουν.... τουρίστες!

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 30/5/2022

Περί ορέξεως... Carpaccio ροφού

«Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα…» λέει ο σοφός ελληνικός λαός και στην περίπτωση του πολυδιαφημισμένου τραπεζώματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δια χειρός της γνωστής σεφ Αργυρώς Μπαμπαρίγου, η ρήση αυτή βρίσκει απόλυτη εφαρμογή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μενού της κ. Mπαραμπαρίγου αποτελούσαν εξεζητημένες γεύσεις, και λίγο fusion μεζέδες, τα οποία περιείχαν μεν προϊόντα της Λέσβου (;), σε τίποτα όμως δεν θύμιζαν την κουζίνα και την κουλτούρα του νησιού μας.

Ειδικότερα το μενού στο Κολωνακιώτικο εστιατόριο περιλάμβανε:
Καλωσόρισμα με ούζο
Σαρδέλες
Λακέρδα
Ταραμοσαλάτα
Ψητά λουκάνικα
Μεζέδες με γεύση Λέσβου
Carpaccio ροφού με ελαιόλαδο, κρέμα μαύρου σκόρδου και βότανα
Ceviche με όστρακα (κυδώνια, γυαλιστερές, καλόγνωμες)
Γαρίδες πιπεράτες με ελαιόλαδο και φέτα
Καπνιστή μελιτζάνα με κρέμα πιπεριάς, ελαιόλαδο και λαδοτύρι
Ντολμαδάκια γιαλαντζί με γλάσο ντομάτας, ψημένα σε γάστρα. Σερβίρονται με αρωματισμένο γιαούρτι
Γεμιστά κολοκυθολούλουδα με κρούστα γεμιστά με τυριά (φέτα, γραβιέρα, λαδοτύρι) σε σάλτσα γαρίδας
Ψητό καλαμάρι γεμιστό με τραχνά, λαχανικά εποχής και ελαφριά σάλτσα λαχανικών Χταπόδι σιγομαγειρεμένο με βράσμα Λέσβου (πετιμέζι σύκου)
Κυρίως Επιλογή Α
Κατσικάκι στη γάστρα με ντομάτα, τραχανά και γιαούρτι
Επιλογή Β
Ψάρι ημέρας φρικασέ με γλυκά χόρτα και τρυφερά μπαξεβανικά σε σάλτσα λεμονιού και άνηθου
Επιδόρπιο
Παγωτό Λέσβου από κατσικίσιο γάλα
Τραγανό μιλφέιγ με καραμελωμένα φύλλα μπακλαβά με αμύγδαλα και καρύδια, κρέμα γιαουρτιού και θυμαρίσιο μέλι.

Σε μια τέτοια πανδαισία γεύσεων τι να σχολιάσει κανείς; Το καρπάτσιο ροφού, με το μαύρο σκόρδο, το ψητό καλαμάρι γεμιστό με τραχανά ή το ψάρι με το χταπόδι σιγομαγειρεμένο με πετιμέζι σύκου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες αυτές οι γεύσεις βέβαια δεν είναι το βασικό μενού των Λεσβίων στα τραπέζια τους μεσημέρι – βράδυ και φυσικά δεν είναι το μενού που μπορεί κανείς να βρει στις ταβέρνες του νησιού μας. Απ’ ότι ξέρουμε σε καμιά ταβέρνα της Λέσβου δεν μπορεί να βρει κάποιος κάτι από τα παραπάνω. Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι γεύσεις και τα φαγητά που επιλέχθηκαν, τα οποία είμαστε βέβαιοι ότι η Αργυρώ επιμελήθηκε με περισσή αγάπη.

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν, για το περίφημο γεύμα στο εστιατόριο Papadakis Restaurant, το οποίο στο όνομα της προβολής του νησιού μας και των τοπικών μας προϊόντων κόστισε στον φορολογούμενο της Περιφέρειας 12.400 ευρώ!

Θα πει βέβαια κάποιος, μα δεν είναι πολλά τα χρήματα αυτά για να προβάλλουμε τα τοπικά μας προϊόντα. Άλλες περιφέρειες, λένε, όπως η Κρήτη για παράδειγμα δαπανά τεράστια ποσά τόσο για την τουριστική της προβολή όσο και για την προβολή των προϊόντων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμφωνούμε απόλυτα. Τα 12.400 ευρώ δεν είναι τόσο το πρόβλημα, ούτε φυσικά είναι το ποσό τόσο μεγάλο όταν αφορά στην προβολή του τόπου μας.Ο προβληματισμός που μπαίνει σχετίζεται κυρίως με την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας λαμπερής κατά τα άλλα δράσης, γεμάτη με φλας, χαμόγελα, κουστούμια και κάμερες για τις δημόσιες σχέσεις του κ. Περιφερειάρχη αλλά και της συζύγου του η οποία ήταν υπεύθυνη επί της υποδοχής των καλεσμένων!

Ως οικοδεσπότης άραγε;Αυτό είναι άραγε που απαιτείται για να γίνουν γνωστά τα τοπικά μας προϊόντα και το νησί σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Μήπως απαιτείται μια πιο οργανωμένη δραστηριότητα μέσα από σχεδιασμό που θα πραγματοποιήσουν ειδικοί που γνωρίζουν το αντικείμενο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μακρινό 2011 φτιάχτηκαν οι Αγροτοδιατροφικές Συμπράξεις, στις 13 Περιφέρειες της χώρας οι οποίες κάτω από ορισμένες συνθήκες θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για την προβολή των προϊόντων μας.

Δυστυχώς η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη του Βορείου Αιγαίου έμεινε στα χαρτιά δεν λειτούργησε ποτέ κι ακόμη και σήμερα υπάρχει αλλά είναι ανύπαρκτη. Αντίθετα η Αγροτοδιατροφική της Κρήτης όχι μόνο λειτουργεί αλλά μεγαλουργεί στον τομέα της προβολής με σημαντικές δραστηριότητες.

Από εκεί και πέρα τι να πει κανείς για την τουριστική προβολή του νησιού μας. Η απάντηση έρχεται από την Πολωνία που ακύρωσε τη μοναδική απευθείας πτήση για Λέσβο λόγω χαμηλής ζήτησης. Γιατί άλλωστε ο Πολωνός να πάει στη Λέσβο. Από που την ξέρει; Ποιος του είπε γι’ αυτή; Θα επιλέξει την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Μύκονο, τη Ρόδο και καλά θα κάνει.

Όσο για τους Έλληνες τουρίστες που ευελπιστούμε να δελεάσουμε με το καρπάτσιο ροφού. Μάλλον δεν θα έρθουν γιατί τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι πανάκριβα και γιατί θα προτιμήσουν κοντινότερους και πιο δημοφιλείς προορισμούς για να φάνε ψητό καλαμάρι, έστω χωρίς τραχανά…

Καλή όρεξη και καλό καλοκαίρι!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός