× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μαθήτριες και μητέρες εναντίον καθηγητή για παρενόχληση

Συνεχίζεται την Τρίτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η υπόθεση που έχει διχάσει ένα σχολείο και ένα χωριό- Τι λένε μάρτυρες κατηγορίας στο «Ν»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 30/5/2022

Μαθήτριες και μητέρες εναντίον καθηγητή για παρενόχληση

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι καταθέσεις των μαθητριών και μητέρων τους, οι οποίες έχουν μηνύσει καθηγητή για παρενόχληση και συγκεκριμένα για κατάχρηση ανηλίκων δια χειρονομιών, προτάσεων και απεικόνισης πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα σε ανήλικους από πρόσωπο το οποίο έχουν εμπιστευθεί για να τους επιβλέπει και να φυλάσσει, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Πράξεις που σύμφωνα με το κατηγορητήριο πάντα τελέσθηκαν την περίοδο από 2016 έως 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Τρίτη συνεχίζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης το δικαστήριο που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, με τους μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι υπερβαίνουν συνολικά τους 25, θα ακολουθήσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης και η ακροαματική διαδικασία αναμένεται μακρά. Η υπόθεση από τότε που ξεκίνησε μια πρωτοβουλία μητέρων να την «τρέχει», έχει απασχολήσει τόσο το σχολείο του χωριού της Λέσβου, όσο και την κοινότητα, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και τη Δικαιοσύνη. Είναι αρκετά σκληρό για όλους τους εμπλεκόμενους ακόμα και το γεγονός ότι ζουν στην ίδια κοινότητα, κάποιοι έχουν ήδη «δικάσει» την υπόθεση, η τοπική κοινωνία έχει διχαστεί, ενώ κατηγορούμενος και κάποια φερόμενα θύματα της παρενόχλησης είναι ακόμα και γείτονες. Εδώ λοιπόν και τέσσερα χρόνια οι καταγγελίες θυμίζουν καζάνι που βράζει, και όλοι ζητούν να λάμψει η αλήθεια για να σταματήσει η παραφιλολογία, καθώς τα περιστατικά αφορούν σε 12χρονες και 13χρονες μαθήτριες.

Ειδικότερα τη Δευτέρα κατέθεσαν επτά μάρτυρες, μεταξύ των οποίων μαθήτριες οι οποίες δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, αφηγούμενες τα περιστατικά παρενόχλησης που καταγγέλλουν εναντίον του καθηγητή και τα οποία παρουσιάζουν ένα μοτίβο: α)μάθημα photoshop μπροστά στην τάξη, με εκείνον να κατηγορείται ότι τις άγγιξε, χωρίς τη συναίνεσή τους είτε στο στήθος είτε στον γοφό, β) βοήθεια σε επίλυση άσκησης στον υπολογιστή με το χέρι του να αγγίζει το χέρι τους που χειρίζονταν το ποντίκι του υπολογιστή είτε να βρίσκεται πίσω τους να ξαφνιάζονται και το πρόσωπό τους να ακουμπά το σημείο του παντελονιού του όπου ήταν τεντωμένο το μόριό του και γ)μία συγκεκριμένη ημέρα με σχολική ονομασία «Θεματική εβδομάδα» όπου κατηγορείται ότι μπροστά σε μαθητές αυνανίζονταν.

Κάποιες μαθήτριες έγιναν αρκετά παραστατικές, με τους δικαστές να δίνουν τη δέουσα σημασία και την Εισαγγελέα να στέκεται σε μια μαθήτρια όπου ακολούθησε ένας συγκλονιστικός διάλογος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εισαγγελέας: Φορτίζεστε με την καταγγελία και όχι με το περιστατικό

Μαθήτρια: Όταν πρέπει ξαφνικά να πεις κάτι που έχεις κρατήσει κρυφό και στη συνέχεια καλείσαι να το διηγηθείς ξανά και ξανά, δεν μπορείς να μη φορτίζεσαι.

Εισαγγελέας: Η καταγγελία θα έπρεπε να σας ηρεμήσει και εσείς αντιδράτε ανάποδα, δεν θα έπρεπε να ντρέπεστε εσείς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαθήτρια: Μα πρέπει ξανά και ξανά να διηγηθώ τι μου συνέβη! Κι όταν μου συνέβη δεν ήθελα κανείς να το μάθει, κανείς να με λυπηθεί. Με άγγιξε ένας άνθρωπος που δεν του είχα δώσει δικαίωμα.

 

Πάνω από μία ώρα κατέθεσε η μητέρα, γιατρός στο επάγγελμα, η οποία ανέλαβε να συγκεντρώσει τις υπόλοιπες μητέρες και κόρες, να απευθυνθούν στη διευθύντρια του σχολείου εναντίον του καθηγητή. Η διευθύντρια, όπως καταγγέλλεται, όχι μόνο δεν έδωσε σημασία, αλλά αμφισβήτησε ευθέως το κριτήριο των κοριτσιών ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν τι συνέβη και ότι ο καθηγητής είναι γνωστός για το ήθος του οικογενειάρχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κάμερα του «Ν» μίλησαν δύο μητέρες, ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, Γιάννης Πετρέλλης. Η πλευρά των δικηγόρων υπεράσπισης στο αίτημά μας για κάποιο σχόλιο ανέφερε «Ουδέν σχόλιο», αλλά και ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου. Ο καθηγητής, στη θέση του κατηγορουμένου κράτησε την ψυχραιμία του, παρά μόνο θύμωσε όταν μητέρα ανέφερε την εμπλοκή του σε άλλη υπόθεση που αφορά πλαστογραφία, και από την οποία φαίνεται ότι έχει αθωωθεί. Οι συνήγοροί του επιμένουν στο ζήτημα του απουσιολογίου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν, οι μαθήτριες που καταγγέλλουν αυνανισμό εμφανίζονται να απουσιάζουν από την περίφημη «Θεματική εβδομάδα», ενώ ισχυρίζονται ότι τότε συνέβη η ασελγής πράξη σε δημόσια θέα. Επιμένουν επίσης στις αρχικές καταθέσεις των μαθητριών στην αστυνομία και στον ανακριτή εντοπίζοντας αντιφάσεις ή κατηγορίες που έγιναν μεταγενέστερα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Tρίτης ως τις 5 το πρωί της Τετάρτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

Δείτε εδώ την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας!»

Κάλεσμα από ΠΕΚ, Σωματεία και Φορείς για συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμμετέχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις η ΟΕΒΕ Λέσβου

Δηλώσεις στο «Ν» του προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Μπουλμπούλη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία σε ΔΕΥΑΛ και αεροδρόμιο από το ΠΕΚ

Τα στελέχη του ΠΕΚ καλούν του εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ζητούν να κηρύξει απεργία η ΔΟΕ για τις 17 Απριλίου

Ανακοίνωση – παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Ανεπαρκές και γερασμένο το προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δεν έχουν πάρει την κανονική τους άδεια από το 2022 και σε πολλούς οφείλονται ρεπό άνω των 60 ημερών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Είμαστε στο δρόμο του αγώνα δηλώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΥΓΕΙΑ

Ευχαριστήριο για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

«Αποτελεί παράδειγμα νοσηλευτικού ιδρύματος»