× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λευκός χρυσός η φέτα για τυροκομεία και σούπερ μάρκετ

Μείωση της παραγωγής γάλακτος της χώρας δείχνουν τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/6/2022

Λευκός χρυσός η φέτα για τυροκομεία και σούπερ μάρκετ

Δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες γάλακτος στην Ελλάδα δήλωνε προ ημέρων ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Αρσένος κατά την διάρκεια της ημερίδας του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου στις 27 Μαϊού. Μάλιστα ο κ. Αρσένος ανέφερε πως είναι περιορισμένες οι ποσότητες γάλακτος που παράγονται και στις γειτονικές χώρες, γι αυτό και οι ανάγκες μας δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν από εισαγωγές. Το έλλειμμα στην παραγωγή γάλακτος το κατανοούν και οι τυροκομικές μονάδες οι οποίες φαίνονται πρόθυμες να δεχθούν μια νέα αύξηση στις τιμές του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος για την νέα γαλακτοπαραγωγική περίοδο. Ήδη γίνονται συζητήσεις για τιμή παραγωγού, για το πρόβειο γάλα στα 1,50 ευρώ ανά κιλό.

Σε ερώτηση που κατέθεσε την Δευτέρα 6 Ιουνίου στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για μείωση της παραγωγής γάλακτος στην χώρα και θεαματική αύξηση των εισαγωγών το 2021. Δηλαδή πριν οι τιμές των ζωοτροφών πάρουν φωτιά.
 
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Δευτέρα, έσπευσε να προαναγγείλει μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων. Ωστόσο οι κτηνοτρόφοι κρατούν μικρό καλάθι καθώς οι προηγούμενες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης είχαν ελάχιστο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 
Κυοφορούνται αλλαγές

Τα επόμενα χρόνια θα δούμε να μειώνονται οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να αυξάνεται ο εκτρεφόμενος αριθμός ζώων υπογράμμισε ο καθηγητής Αρσένος κατά την ομιλία του στην ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ. Η αλήθεια είναι πως η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Ο αριθμός των κτηνοτρόφων μειώνεται και ο αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων αυξάνεται για περισσότερο από δύο δεκαετίες.
 
Ταυτόχρονα ο διαρκώς εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των τυροκομικών επιχειρήσεων οδηγεί στο κλείσιμο των μικρότερων από αυτά και στην «γιγάντωση» των μεγάλων προκειμένου να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία τριετία, εδραιώνουν την παρουσία τους στην Λέσβο, νέες τυροκομικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε άλλες περιοχές της χώρας, όμως δημιουργούν τοπικά παραρτήματα.

 Ο ανταγωνισμός παίρνει και την μορφή αλληλοκαταγγελιών μεταξύ των τυροκομικών επιχειρήσεων που οδηγούν σε επιβολή προστίμων. Κι ίσως να οδηγήσουν σε κλείσιμο κάποιων τοπικών τυροκομικών επιχειρήσεων. Αυτά που συμβαίνουν στην Λέσβο είναι μια μικρογραφία του ανταγωνισμού που έχει αναπτυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.


Μεγάλα κέρδη για τις τυροκομικές επιχειρήσεις
 
Η κινητήρια δύναμη για τις τυροκομικές επιχειρήσεις είναι τα πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους που έχουν εξασφαλίσει αυτή την περίοδο.

Με την μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος στα 1,20 ευρώ ανά κιλό, και του κατσικίσιου στα 0,65 ευρώ το κιλό, το κόστος της πρώτης ύλης για ένα κιλό τυρί φέτα διαμορφώνεται από 4,00 ως 4,50 ευρώ ανά κιλό.

Την ίδια στιγμή η λιανική τιμή της φέτας ξεκινάει από τα 8,50 ευρώ και φθάνει ως τα 13,00 ευρώ ανά κιλό. Δηλαδή υπάρχει ένα μεικτό περιθώριο κέρδους που ξεπερνά το 100% και διανέμεται ανάμεσα στις τυροκομικές επιχειρήσεις και τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ