× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ιστορική πρωτιά Μελανσόν στη Γαλλία

Οριακή νίκη της Nupes, της αριστερής συμμαχίας έναντι της δεξιάς του Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν οι κάλπες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/6/2022

Ιστορική πρωτιά Μελανσόν στη Γαλλία

Οριακή νίκη της Nupes, της αριστερής συμμαχία της οποίας ηγείται ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, έναντι της δεξιάς του Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν, δείχνει η μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων στις ιστορικής σημασίας πλέον γαλλικές βουλευτικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παράταξη του Γάλλου προέδρου συγκεντρώνει προς το παρόν 25,81% πίσω από το 26,10 % της «Λαϊκής Ενωσης» στον χθεσινό πρώτο γύρο, σύμφωνα με την ενσωμάτωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους τιμώρησε ή αδιαφόρησε για το πολιτικό σύστημα, καθώς η αποχή σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ, ύψους 47%, σύμφωνα με τις προβλέψεις εταιρείας δημοσκοπήσεων.

Το θρίλερ συνεχίζεται και ακόμα και αν το Ensemble περάσει μπροστά απειλείται από το Nupes και σίγουρα απέχει πολύ από το να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για την οποία χρειάζονται 289 έδρες από το σύνολο των 577.

Σύμφωνα με προβλέψεις μετά το κλείσιμο της κάλπης, το κόμμα του Μακρόν μπορεί να καταλάβει από 255 έως 259, ο συνασπισμός (Εθνική, Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ενότητα) με επικεφαλής του Μελανσόν από 150 έως 190 και η τρίτη Λεπέν από 15 έως 40 έδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως εκ τούτου θα πρέπει να περιμένει κανείς τον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή για να δει εάν ο «πρόεδρος των πλουσίων», ο οποίος επανεξελέγη την 24η Απριλίου για δεύτερη πενταετή θητεία, θα συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του ή αν θα τον επηρεάσει η θεαματική άνοδος του αριστερού μετώπου. Σε κάθε περίπτωση, για πρώτη φορά στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας, το κόμμα του προέδρου δεν εξελέγη ξεκάθαρα πρώτο το βράδυ του πρώτου γύρου.

«Η αλήθεια στο τέλος του πρώτου γύρου είναι ότι το προεδρικό κόμμα ηττήθηκε και ηττήθηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες βράδυ ο Μελανσόν και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες «για να απορρίψουν οριστικά τις καταστροφικές πολιτικές της πλειοψηφίας του κ. Μακρόν».

Έκκληση στους ψηφοφόρους για τον δεύτερο γύρο απηύθυνε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Μακρόν. «Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμφανής η ήττα για την δεξιά με το LR των Ρεπουμπλικάνων και το UDI να συγκεντρώνουν ως τώρα 11,31%. Αντίθετα, η ακροδεξιά σημείωσε άνοδο με την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν να σημειώνει άνοδο φτάνοντας στο 18,67 %. Ο άλλος ακροδεξιός ηγέτης, ο Έρικ Ζέμουρ, αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.

Απόλυτη πλειοψηφία, σχετική πλειοψηφία ή συγκατοίκηση;

Το σύστημα ψηφοφορίας δύο γύρων στη Γαλλία είναι πολύπλοκο και το αποτέλεσμα σε έδρες δεν δίνει αποτέλεσμα ανάλογο με την υποστήριξη που λαμβάνει ένα κόμμα σε εθνικό επίπεδο.

Σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες όπου δεν υπάρχει σαφής νικητής από τον πρώτο γύρο (κάποιος που να λάβει άνω του 50%), στον β' γύρο, την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιουνίου, θα συμμετάσχουν έως και τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές, αρκεί να έχουν λάβει ποσοστό άνω του 12,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τρία πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα είναι αυτά της απόλυτης πλειοψηφίας, της σχετικής πλειοψηφίας ή της συγκατοίκηση. Μια συγκατοίκηση εξίσου ή και περισσότερο άβολη εκείνη των Μιτεράν - Σιράκ, Μιτεράν - Μπαλαντίρ και, τέλος, Σιράκ - Ζοσπέν.

Σίγουρο είναι πως η ρητορική της «θεωρία των δύο άκρων» στην οποία κατέφυγε ο Μακρόν βλέποντας τη δυναμική της Nupes δεν απέδωσε και ο Μελανσόν κινδυνεύει να του κλέψει την πρωτιά ή, στην καλύτερη περίπτωση, να του στερήσει την αυτοδυναμία στη Βουλή.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των ευρωεκλογών

Αποθεωτικό χειροκρότημα στον Αλέξη Τσίπρα μετά την αναφορά του ονόματος του από Κασσελάκη -Ανακοινώθηκαν τα 5 τελευταία ονόματα των υποψηφίων της ευρωλίστας,ανάμεσα τους και η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου Μέλπω Λακατσά
ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ημερίδα από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σεισμός στη Σάμο

Μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα