× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΥΤΟΨΙΑ: Σε κακό χάλι το ΠΙΚΠΑ, ρημάζει ο πανάκριβος εξοπλισμός

19 μήνες απραξίας από τη δημοτική αρχή του Δήμου Μυτιλήνης- Ανέλαβε ο αναπτυξιακός οργανισμός με ορίζοντα το 2023 να λειτουργήσει παιδική κατασκήνωση

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 17/6/2022

ΑΥΤΟΨΙΑ: Σε κακό χάλι το ΠΙΚΠΑ, ρημάζει ο πανάκριβος εξοπλισμός
Κάμερα- βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας

Ήταν 29 Οκτωβρίου του 2020 όταν εκκενώθηκε άρον άρον το πρώην ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη το οποίο φιλοξενούσε ευάλωτες περιπτώσεις αιτούντων άσυλο. Το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ και η επαναλειτουργία δημοτικής παιδικής κατασκήνωσης, όπως και το κλείσιμο του Καρά Τεπέ ήταν στις δεσμεύσεις του Στρατή Κύτελη. Μόνο που πέρασαν 19 μήνες απραξίας της Δημοτικής Αρχής του από τότε που εκκενώθηκε με αποτέλεσμα για δεύτερο καλοκαίρι να μη λειτουργεί παιδική κατασκήνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Δεκέμβριο του 2021 ο νεοσύστατος Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης, με επικεφαλής τον Δημοσθένη Χατζηγιάννη ανέλαβε να αξιοποιήσει και το ΠΙΚΠΑ. Η νομοθεσία άλλαξε, ενώ 300.000 ευρώ έχουν πιστωθεί από τον Ιούλιο του 2021 στον Δήμο Μυτιλήνης για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων από το υπουργείο Εργασίας και πλέον ο οργανισμός πρέπει να «τρέξει» να περισώσει την κατάσταση, ώστε να γίνει κάποια στιγμή η πολυπόθητη παιδική κατασκήνωση!

Το «Ν» προχώρησε σε αυτοψία του χώρου, με την κάμερα να καταγράφει το κακό χάλι των εγκαταστάσεων, αλλά και το γεγονός ότι έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως οι πανάκριβες εγκαταστάσεις στην κουζίνα και τις τουαλέτες, με τον εξοπλισμό τον οποίο παρέδωσε το «Lesvos Solidarity» να καταστρέφεται.

Ας σημειωθεί ότι το ΠΙΚΠΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του ως δομή φιλοξενίας από το 2012 και λειτουργούσε άτυπα, ενώ ακόμα δεν είχε κατασκευαστεί το Κέντρο της Μόριας, εξυπηρετώντας έτσι τις ανάγκες στέγασης των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών. Με τη συναίνεση, μάλιστα του τότε Δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου που είχε παραδώσει τα κλειδιά των πρώην δημοτικών κατασκηνώσεων σε ντόπιες οργανώσεις που δημιούργησαν το περίφημο «Χωριό του Όλοι μαζί»- όνομα που δανείστηκαν από το παραμύθι του συντοπίτη μας, Σωκράτη Μαντζουράνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΠΙΚΠΑ είχε «σώσει» την κατάσταση, ενώ η απειλή του λουκέτου καραδοκούσε και τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων, αλλά και μερίδα των κατοίκων της περιοχής της Νεάπολης, είχαν καταγγείλει τη λειτουργία της δομής και είχαν εκφραστεί πολλές διαμαρτυρίες σε δημοσιεύματα, ειδικά για τον βόθρο.

Στο πλαίσιο αυτό δεκάδες ιδιώτες, οργανώσεις και φορείς ανά τον κόσμο χρηματοδοτούσαν τη συνέχεια της λειτουργίας του χώρου, με αποτέλεσμα να φτάνει σε ένα πολύ καλό σημείο με πολύ ακριβές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας ένα φιλόξενο σταθμό αναφοράς. Αλλά και μία άλλη κουλτούρα από αυτή του Κέντρου φιλοξενίας: Εκεί οι αιτούντες άσυλο μαγείρευαν, καθάριζαν και δεν έμπαιναν σε ουρά. Μάθαιναν ελληνικά, έκαναν δραστηριότητες, χωρίς να περιμένουν άπραγοι την αίτηση ασύλου τους.

Από την άλλη, πολλές φορές και σε επείγουσες καταστάσεις φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες οικογένειες στο πρώην ΠΙΚΠΑ. Μόνο το 2015 πέρασαν πάνω από 26.000 πρόσφυγες από αυτή τη δομή, όπως είχε επισημάνει η Έφη Λατσούδη εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης Λέσβου». Ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η ίδια η Αστυνομία μετέφερε στο ΠΙΚΠΑ αιτούντες άσυλο, ώστε να μη μείνουν στον δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι λέει ο Δημοσθένης Χατζηγιάννης

«Δεν μπορούσαμε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο με απευθείας ανάθεση για το ΠΙΚΠΑ. Ο νόμος άλλαξε και έπρεπε να κάνουμε νέα μελέτη όλης της περιοχής και κυρίως για την πυρόσβεση, επειδή είναι εντός δασικής έκτασης ο χώρος για να ανταποκριθούμε στη νομοθεσία που άλλαξε από πέρσι. Θέλαμε να λειτουργήσουν φέτος οι κατασκηνώσεις, αλλά με τα νέα δεδομένα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε άδεια λειτουργίας. Έπρεπε να γίνει διαγωνισμός για τη νέα νομοθεσία. Αυτός θα γίνει το επόμενο διάστημα για να προλάβουμε να λειτουργήσουν το επόμενο καλοκαίρι. Αν είχαμε αναλάβει ως αναπτυξιακός οργανισμός το ΠΙΚΠΑ από το καλοκαίρι του 2021, θα προλαβαίναμε» ανέφερε στο «Ν» ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Μυτιλήνης, Δημοσθένης Χατζηγιάννης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε τι έλεγαν οι οργανώσεις τον Οκτώβριο του 2020, λίγο πριν εκκενωθεί το ΠΙΚΠΑ:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι έξι φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο

Από τις 26 έως τις 30 Απριλίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός