× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τριγμοί στο τοπικό ΠΑΣΟΚ από τη «συγκυβέρνηση» με τη ΝΔ στο δήμο Μυτιλήνης

«Δεν ενημέρωσαν κανένα μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής» δηλώνει στο «Ν» ο Παναγιώτης Ανδριώτης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 20/6/2022

Τριγμοί στο τοπικό ΠΑΣΟΚ από τη «συγκυβέρνηση» με τη ΝΔ στο δήμο Μυτιλήνης

Δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση της συνεργασίας της παράταξης του δημάρχου Στρατή Κύτελη και αυτής του Μιχάλη Μαμάκου καθώς το πρελούδιο αυτής της «συγκυβέρνησης» είχε διαφανεί με το μεγάλο «ΝΑΙ» στη δημιουργία νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στη Βάστρια. Το γεγονός αυτό, που ήταν κομβικής σημασίας για την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό, καθώς έλυσε τα χέρια του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή της δομής «με την σύμφωνη πλέον γνώμη της τοπικής κοινωνίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει από τότε σε δηλώσεις του ο Νότης Μηταράκης.

Άλλωστε αν παρακολουθούσε κανείς τακτικά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου θα διαπίστωνε ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εισηγήσεις της δημοτικής αρχής Κύτελη υπερψηφιζόταν από την παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Μιχάλη Μαμάκου, ενώ για κριτική ούτε λόγος! Το τελικό «οκ» βέβαια για την επισφράγιση αυτής της συμπόρευσης των παρατάξεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο δήμο Μυτιλήνης το έδωσε ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με το δεδομένο ότι ο δήμαρχος Στρατής Κύτελης έχει επίσημα εξαγγείλει την εκ νέου υποψηφιότητα του θεωρείται πολύ πιθανό ότι τα τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Μαμάκος, Γιάννης Βατός και Παναγιώτης Ζαφειρίου θα είναι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο του κ.Κύτελη.

Η νέα Νομαρχιακή

Μέσα σε αυτό το κλίμα πρόκειται να συγκροτηθεί σε σώμα την Τρίτη 21 Ιουνίου το απόγευμα η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προκειμένου να εκλέξει τον νέο της Γραμματέα. Τα δύσκολα για τον νέο Γραμματέα που θα προκύψει από την διαδικασία είναι μπροστά καθώς φαίνεται πως η κίνηση αυτή των Μαμάκου,Βατού και Ζαφειρίου ναρκοθετεί την προσπάθεια του κόμματος να δείξει την πολυπόθητη «φυγή προς τα μπρός» που ευαγγελίζεται και ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης.

Άλλες πηγές από τη Ν.Ε. δήλωσαν στο «Ν» ότι «οι Μαμάκος και Βατός αποτελούν σκιές του παρελθόντος του Κινήματος ταυτισμένοι με παλαιοκομματικές μεθόδους και πρακτικές από τις οποίες θέλει να πάρει οριστικά διαζύγιο η νέα ηγεσία». Πάντως με το δεδομένο ότι στους δήμους της περιφέρειας δεν θα δοθεί επίσημο χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η προσπάθεια του όποιου εκλεκτού του Κινήματος για τον δήμο Μυτιλήνης καθίσταται δύσκολη κυρίως αν οι τρεις (Μαμάκος,Βατός,Ζαφείριου) επιλέξουν την κοινή εκλογική κάθοδο με τον Στρατή Κύτελη.

Ο Παναγιώτης Ανδριώτης

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Παναγιώτη Ανδριώτη ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο προερχόμενο από την παράταξη Μαμάκου δήλωσε πως «στην αυτοδιοίκηση οι συνεργασίες είναι θεμιτές εφόσον βασίζονται σε προγραμματικό πλαίσιο και αρχές.Η συγκεκριμένη συνεργασία έγινε για την καρέκλα και είναι καταδικαστέα τόσο πολιτικά όσο και αυτοδιοικητικά».

Παράλληλα ο κ.Ανδριώτης διέψευσε τον ισχυρισμό του κ.Βατού ότι είχε ενημερωθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για αυτή την κίνηση τους.«Τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Ν.Ε. μάθαμε από τον Τύπο την συνεργασία αυτή. Μετά την συγκρότηση σε σώμα της νέας Ν.Ε. και την εκλογή Γραμματέα θα συζητήσουμε για το θέμα αυτό καθώς Μαμάκος,Βατός και Ζαφειρίου είναι μέλη του κόμματος μας».

Tο «Ν» απευθύνθηκε στα μέλη της της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Βάσω Χοχλάκα η οποία τυγχάνει δημοτική σύμβουλος αλλά και στον Γιώργο Πετρέλλη προκειμένου να σχολιάσει τη σύμπραξη της παράταξης που στηρίζει το κόμμα της με αυτή της Νέας Δημοκρατίας στο δήμο Μυτιλήνης.


Γιώργος Πετρέλλης: «Δεν μας αφορούν ως κόμμα οι αποφάσεις των αυτοδιοικητικών»

Να διαχωρίσει τις αποφάσεις των αυτοδιοικητικών στελεχών με αυτές των οργάνων του κόμματος επιχειρεί στη δήλωση του ο Γιώργος Πετρέλλης χωρίς να παίρνει σαφή θέση υπέρ ή κατά τις συνεργασίας επισημαίνοντας με νόημα ότι η συνεργασία αυτή θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα της!

Συγκεκριμένα ο κ.Πετρέλλης ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της ακηδεμόνευτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι όποιες αποφάσεις αφορούν τους επικεφαλής και τα μέλη των συνδυασμών και όχι τα κομματικά όργανα. Η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας αυτής θα κριθεί από τους δημότες της πόλης»

Βάσω Χοχλάκα: «Η σύμπραξη στην αυτοδιοίκηση ανάλογα με τις συνθήκες και τις συγκυρίες είναι θεμιτή»

Υπερ των συνεργασιών στην αυτοδιοίκηση τάσσεται στη δήλωση της η Βάσω Χοχλάκα σημειώνοντας ότι αυτές να γίνονται σε προγραμματική βάση με πολιτικούς όρους.

Ειδικότερα η κ.Χοχλάκα στη δήλωση της αναφέρει ότι «η ευθύνη για τη συνεργασία παρατάξεων στην αυτοδιοίκηση αφορά στα μέλη της που συλλογικά λαμβάνουν αυτή την απόφαση. Η σύμπραξη στην αυτοδιοίκηση ανάλογα με τις συνθήκες και τις συγκυρίες ίσως και να μην είναι αθέμιτη. Όταν γίνεται σε προγραμματική βάση και με πολιτικούς όρους, πάντα μέσα από την ανάγκη και αξιολόγηση των συνθηκών και με γνώμονα το όφελος του τόπου και των πολιτών, μπορεί να αποδειχτεί και χρήσιμη. Όταν όμως γίνεται με δεύτερες σκέψεις ή προσωπικές στρατηγικές αποτελεί αντικείμενο σκεπτικισμού».

Τέλος η κ.Χοχλάκα σημείωσε ότι «κάθε άνθρωπος και κάθε πολιτικό ον έχει την ευθύνη της πορείας του. Άλλωστε, οι επιλογές και κάθε πράξη μας τίθενται στην κρίση των συμπολιτών μας.Το νομοθέτημα του Κλεισθένη είχε ως βασική φιλοσοφία (κυρίως γιατί ήταν λίγες οι δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση του τότε κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ) τις συμπράξεις, συναινέσεις, συμμαχίες μέσω της απλής αναλογικής. Στην πράξη μένει να αποδειχθεί αν επιτυγχάνεται ο σκοπός που δεν είναι άλλος από την αποτελεσματική λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Άλλωστε η αυτοδιοίκηση είναι ο πιο ιστορικός, ο πιο δημοκρατικός και ο πιο άμεσος θεσμός προς τον πολίτη».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με ποδήλατα στις πλαγιές του Λεπέτυμνου

Μεγάλη συμμετοχή στους αγώνες Stipsi Mtb
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέος Σύλλογος για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς στη Λέσβο

Αφορά των Τεχνολογικό Τομέα Δημοσίων Υπαλλήλων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ενημερωτική εκδήλωση για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Κυριακή 17 Ιουλίου και ώρα 10 το πρωί
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από την παραλία στα Τσόνια, τρίτος στον κόσμο στην πισίνα της Βουδαπέστης

Ο Γιώργος Δερβίσης, εγγόνι προσφύγων του 1922 στην Κλειού της Λέσβου που έφυγαν στην Αθήνα για να επιβιώσουν, εκτός από ασημένιος Ολυμπιονίκης του πόλο στο Τόκιο, ανέβηκε με την Εθνική Ομάδα στην τρίτη θέση του βάθρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το μπλακ άουτ έκοψε το νερό στη Μυτιλήνη

Μετά την επαναφορά του ρεύματος δεν λειτούργησε το σύστημα αυτοματισμού των δεξαμενών της πόλης. Οι υπάλληλοι τρέχουν να ανοίξουν τις βάνες χειροκίνητα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρυσή διάκριση για την τενίστρια Νάνσυ Τσακίρη

Η αθλήτρια του Ομίλου Αντισφαίρισης Λέσβου κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στο Τριεθνές Τουρνουά U14 στις Σέρρες.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρυσό μετάλλιο για τον Παναγιώτη Αξαρλή του ΝΟΜ

Εφτά αθλητές του ιστορικού συλλόγου της Μυτιλήνης συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανάπτυξης κωπηλασίας στα Γιάννενα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Ι.Μ. Αγίου Ραφαήλ γιορτάζει την ανεύρεση των λειψάνων του Αγίου

Η ανεύρεση του τάφου του Αγίου έγινε στις 3 Ιουλίου του 1959
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πορτοκαλί συναγερμός για πυρκαγιές

Σε υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας στο χάρτη βρίσκεται η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο με μποφόρια και υψηλές θερμοκρασίες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ακράσι

Δείτε εδώ το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του 2022
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημιουργείται ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εορτή Αγίου Προκοπίου στο Ίππειος

Διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Ιουλίου