× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκινά το συνέδριο για τη Μικρασία

Η Μητρόπολη Μυτιλήνης οργανώνει το τριήμερο 21 – 23 Ιουνίου ένα μοναδικής αξίας τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Μικρασία: Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/6/2022

Ξεκινά το συνέδριο για τη Μικρασία

Ξεκινά το διεθνές επιστημονικό συνέδριο, με θέμα: «Μικρασία:  Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων» που οργανώνει η Μητρόπολη Μυτιλήνης στο πλαίσιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στην 100ετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 21 έως την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες από κάθε επιστημονική πλευρά παρεμβάσεις ειδικών ιστορικών, θεολόγων, ερευνητών και μελετητών της Μικρασιατικής ιστορίας και του πολιτισμού.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα είναι το παρακάτω:

 

Τρίτη 21 Ιουνίου

18.00 - 18.30 Υποδοχή συνέδρων - δέηση στις προτομές των Αγίων Κυδωνιών Γρηγορίου και Μοσχονησίων Αμβροσίου στην είσοδο του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας.

18.30. – 19.00 Χαιρετισμοί επισήμων.

19.00 – 19.15 Τραγούδια από τη Μικρασία, από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης.

19.15 – 20.00 Εναρκτήρια ομιλία. Στρατής Χαραλάμπους, Αντιστράτηγος ε.α. Μέλος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, «Μικρασιατική Εκστρατεία. Από τον Εθνικό Διχασμό στην Καταστροφή».

 

Τετάρτη 22 Ιουνίου

Α΄ Συνεδρία

09.00 – 09.20 Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος (Ψυχλούδης), «Στίφος του Χριστού φωτόλουστον της Μικράς Ασίας».

09.20 – 09.40 Assam Azar, Θεολόγος, Σύμβουλος του Πατριάρχη Αντιοχείας, «Οι Μητροπόλεις της Μικράς  Ασίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας: αρχές του 20ου αιώνα  και ο Ελληνισμός τους».

09.40 - 10.00 Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Ιερομάρτυρες, Οσιομάρτυρες και Εθνομάρτυρες πριν και κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή σε εκκλησιαστικά περιοδικά (Εκκλησιαστική Αλήθεια, Ιερός Πολύκαρπος, Γρηγόριος ο Παλαμάς) και άλλες σύγχρονες πηγές».

10.00 - 10.20 Δημοσθένης Κακλαμάνος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Η πρώτη Ακολουθία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης (1936) και η προβολή της αγιότητάς του στα σχετικά υμνοαγιολογικά κείμενα».

Β΄ Συνεδρία

11.00 - 11.20 Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας Νανάκης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Από την εθναρχία στους εθνικούς ανταγωνισμούς και στην εκλογή του Μελέτιου Μεταξάκη».

11.20 - 11.40 Mario Marazziti, Μέλος της Βουλής Αντιπροσώπων Ιταλικού Κοινοβουλίου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, «Τα χρόνια της Μεγάλης Καταστροφής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Μεταξύ του πόνου, της κρίσης, της συμβίωσης και του οικουμενισμού».

11.40 – 12.00 Αθανάσιος Τζιερτζής, Ε.ΔΙ.Π. Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας, «Από το Αϊβαλί στη «ζωή εν τάφω»: καταγραφή και αποσιώπηση στον Τύπο τού μαρτυρίου τού Μητροπολίτου Κυδωνιών Γρηγορίου».

12.00 – 12.20 Ευρυπιδης Στυλιανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Βουλευτής Ροδόπης, «Ο από Τραπεζούντος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος: Ο πνευματικός ηγέτης που πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς αγώνες».

Γ΄ Συνεδρία

19.00 - 19.20 Θεοχάρης Αναγνωστόπουλος, Θεολογίας ΑΠΘ. «Η Ελληνική Μικρασιατική Άμυνα και η σχέση του Χρυσόστομου Σμύρνης με αυτήν».

19.20 - 19.40 Κωνσταντίνος Ν. Ζαφείρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημογραφίας. Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας. Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, «Πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».

19.40 - 20.00 Αθανάσιος Καρμής, Ε.ΔΙ.Π. Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δρ. Θεολογίας, «Μεγάλη Ιδέα και Εκκλησία».

 

Πέμπτη 23 Ιουνίου

Α’ Συνεδρία

09.00 - 09.20 Αριστοτέλης Αποστολίδης, «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης».

09.20 - 09.40 Χρύσα Ταμίσογλου, Ε.ΔΙ.Π. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «Ο κλήρος στη μικρή οθόνη: η συμβολή των τηλεοπτικών σειρών για το 1922 στην ανάδειξη του ρόλου της Εκκλησίας».

09.40 - 10.00 Μητροπολίτης Ρούσε Ναούμ «Ο Ελληνισμός των Δυτικών Παραλίων της Μαύρης Θάλασσας και οι σχέσεις του με τη Μικρά Ασία».

Β΄ Συνεδρία.

10.30 - 10.50 Αγγελική Ράλλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών «To γλωσσικό ιδίωμα των Μοσχονησίων στο έργο του Ευστρατίου Δράκου».

10.50 - 11.10 Στρατής Μπαλάσκας, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, «Κοινωνική οργάνωση της πόλης των Κυδωνιών – Αϊβαλί, 1832 - 1914. Αυτοδιοικητικές εκλογές σύμφωνα με τις 11 εκκλησιαστικές ενορίες της πόλης».

11.10 - 11.30 Τζάνος Στεφανέλλης, Φιλόλογος – Συγγραφέας, «Μυτιλήνη – Αϊβαλί: το “καθρέφτισμα” δύο πόλεων και η περίπτωση του Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτου».

12.00. – 12.30. Αθανάσιος Καλαμάτας, Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ, Συμπεράσματα και λήξη του Επιστημονικού Συνεδρίου.

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με ποδήλατα στις πλαγιές του Λεπέτυμνου

Μεγάλη συμμετοχή στους αγώνες Stipsi Mtb
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέος Σύλλογος για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς στη Λέσβο

Αφορά των Τεχνολογικό Τομέα Δημοσίων Υπαλλήλων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ενημερωτική εκδήλωση για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Κυριακή 17 Ιουλίου και ώρα 10 το πρωί
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από την παραλία στα Τσόνια, τρίτος στον κόσμο στην πισίνα της Βουδαπέστης

Ο Γιώργος Δερβίσης, εγγόνι προσφύγων του 1922 στην Κλειού της Λέσβου που έφυγαν στην Αθήνα για να επιβιώσουν, εκτός από ασημένιος Ολυμπιονίκης του πόλο στο Τόκιο, ανέβηκε με την Εθνική Ομάδα στην τρίτη θέση του βάθρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το μπλακ άουτ έκοψε το νερό στη Μυτιλήνη

Μετά την επαναφορά του ρεύματος δεν λειτούργησε το σύστημα αυτοματισμού των δεξαμενών της πόλης. Οι υπάλληλοι τρέχουν να ανοίξουν τις βάνες χειροκίνητα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρυσή διάκριση για την τενίστρια Νάνσυ Τσακίρη

Η αθλήτρια του Ομίλου Αντισφαίρισης Λέσβου κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στο Τριεθνές Τουρνουά U14 στις Σέρρες.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρυσό μετάλλιο για τον Παναγιώτη Αξαρλή του ΝΟΜ

Εφτά αθλητές του ιστορικού συλλόγου της Μυτιλήνης συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανάπτυξης κωπηλασίας στα Γιάννενα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Ι.Μ. Αγίου Ραφαήλ γιορτάζει την ανεύρεση των λειψάνων του Αγίου

Η ανεύρεση του τάφου του Αγίου έγινε στις 3 Ιουλίου του 1959
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πορτοκαλί συναγερμός για πυρκαγιές

Σε υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας στο χάρτη βρίσκεται η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο με μποφόρια και υψηλές θερμοκρασίες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ακράσι

Δείτε εδώ το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του 2022
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημιουργείται ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εορτή Αγίου Προκοπίου στο Ίππειος

Διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Ιουλίου