× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απεργία σε Εθνική και Πειραιώς για τη σύμβαση των υπαλλήλων

Το «Ν» βρέθηκε στη συγκέντρωσή τους το πρωί της Τρίτης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/6/2022

Απεργία σε Εθνική και Πειραιώς για τη σύμβαση των υπαλλήλων
Παναγιώτης Μπαλάσκας

Απεργούν σήμερα, Τρίτη οι εργαζόμενοι της Εθνικής και της Πειραιώς, γι΄ αυτό και έχουμε κλειστές τράπεζες, ενώ απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν από τις 8 το πρωί υπάλληλοι των τραπεζών στη Μυτιλήνη έξω από την Τράπεζα Πειραιώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλευρό τους στάθηκαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Τα σωματεία των εργαζομένων σε Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς απορρίπτουν τις έως τώρα προτάσεις των διοικήσεων για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων διεκδικώντας μεγαλύτερες αυξήσεις και προστασία απασχόλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εάν οι διοικήσεις τους δεν προσέλθουν σε διάλογο για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας και δεν δεσμευτούν για την διατήρηση και προστασία των υπαρχόντων θέσεων.

Και οι δυο σύλλογοι έχουν προχωρήσει σε τρεις συναντήσεις, ωστόσο οι προτάσεις των διοικήσεων των τραπεζών της Εθνικής και της Πειραιώς απέχουν από τις διεκδικήσεις των συλλόγων των εργαζομένων.

Το στοίχημα για τα σωματεία είναι η υψηλή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, καθώς πέρα από τις αμοιβές, υπάρχει σειρά ανοιχτών ζητημάτων, με κυρίαρχα την περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και τη μείωση του προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, που δεν είναι πάντα και… τόσο «εθελουσία», όπως καταγγέλλουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ καλεί τις διοικήσεις να μετατρέψουν τα θετικά λόγια σε έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων, μέσα από την υπογραφή ικανοποιητικών Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) κάνει λόγο για «προκλητική στάση της διοίκησης» τονίζοντας ότι η 24ωρη απεργία είναι προειδοποιητική και προαναγγέλλει ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στα αιτήματα των εργαζομένων.

Ο ΣΥΕΤΕ καταγγέλλει συστηματική παραβίαση του ωραρίου εργασίας και πίεση που ξεπερνάει το όρια, τόσο στο δίκτυο όσο και στη διοίκηση, στοχοθεσία στο δίκτυο που «έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής και δημιουργεί εξοντωτικές συνθήκες στα καταστήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ), που άνοιξε πρώτος τον χορό των κινητοποιήσεων, δηλώνει την αντίθεσή του στο business plan 2022-2025 «που εκπαραθυρώνει στον σχεδιασμό του τον έναν στους τρεις εργαζόμενους», ζητάει τη διατήρηση του δικτύου καταστημάτων «πέρα από την όποια φημολογούμενη αναστολή λόγω προεκλογικής περιόδου» και καταγγέλλει «τις απαράδεκτες πρακτικές πιέσεων και εκφοβισμού».

Και οι δύο σύλλογοι επικαλούνται τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, με αυτόν της Εθνικής να υπογραμμίζει ότι τα κέρδη της τράπεζας για το 2021 αλλά και το α’ τρίμηνο του 2022 «οφείλονται στις άοκνες προσπάθειες των συναδέλφων που συνεχίζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες να εργάζονται με αυταπάρνηση για να έχει η τράπεζα θετικά αποτελέσματα και αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον».

Πρόταση για τετραήμερη εργασία

Πάντως, η πρωτοβουλία του δεύτερου μεγαλύτερου σωματείου της Τράπεζας Πειραιώς, του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), να καταθέσει στη διοίκηση της τράπεζας επίσημο αίτημα εφαρμογής τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, σύμφωνα με τις πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη σε ευρωπαϊκές εταιρείες αιχμής, αιφνιδίασε όχι μόνο την διοίκηση, καθώς αποτελεί αντιπρόταση στο business plan 2022-2025, αλλά και την ΟΤΟΕ καθώς έθεσε ένα κατ’ αρχάς πλαίσιο συζήτησης για τετραήμερη εργασία στον κλάδο.

Στην απεργία των τραπεζικών υπαλλήλων στη Μυτιλήνη παρέστη ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων για ένα αξιοπρεπές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον την ώρα που οι διοικήσεις των Τραπεζών εφαρμόζουν πλάνα αναδιάρθρωσης με πλήρη αυθαιρεσία, κλείνουν και συγχωνεύουν καταστήματα ανά την Ελλάδα με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να εκβιάζονται με εθελουσία έξοδο ή απόλυση.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, ανέχεται, αν δεν ενθαρρύνει, την αυθαιρεσία και τις πρακτικές της τραπεζικής εργοδοσίας. Με τη συρρίκνωση, μάλιστα, του δικτύου των υποκαταστημάτων και τη ραγδαία περικοπή του προσωπικού, υποβαθμίζεται κάθετα η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, ενώ οι τραπεζοϋπάλληλοι είναι αυτοί που γίνονται οι αποδέκτες των καθημερινών διαμαρτυριών και παραπόνων των πολιτών, παρότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις διοικήσεις. 

Ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε και μια άλλη παράμετρο, καθώς σήμερα η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας δεν μπορεί να απαντηθεί από τους ελέγχους και τα πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπως συνέβαινε επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ας κατανοήσουν όμως οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών, ανέφερε, ότι πλησιάζει η ώρα που θα μπει ξανά φρένο στην αυθαιρεσία τους και θα σταματήσουν οι εκβιασμοί στους εργαζόμενους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δωρεά στεγνωτηρίου στο Ιδρυμα Θεομήτωρ

Το παρέλαβε το πρωί ο πρόεδρος, Δημήτρης Παραδέλλης από τον διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περισσότερες ώρες λειτουργίας στην Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού

Διευρύνεται το ωράριο έως τέλος Οκτωβρίου