× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Όταν ο Μουτζούρης ανακάλυψε την ανάπτυξη...»

Κριτική Γιάννη Σπίλάνη στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Χριστόφα για την εκκίνηση του ΕΣΠΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/6/2022

«Όταν ο Μουτζούρης ανακάλυψε την ανάπτυξη...»

 Με ποια επιφοίτηση ανακάλυψε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης την ανάπτυξη στην Περιφέρειά μας, αναρωτιέται σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Γιάννης Σπιλάνης, αναφερόμενος στη συμμετοχή του Βορείου Αιγαίου στο Αναπυτξιακό Συνέδριο της Καλαμάτας.

Ο Γιάννης Σπιλάνης ασκεί κριτική σε Μουτζούρη και Χριστόφα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια έκαναν πολιτική με το προσφυγικό και σήμερα ξαφνικά βλέποντας προφανώς ότι πλέον το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση, κάνουν στροφή στην ανάπτυξη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Γιάννη Σπιλάνη 

Ο Μουτζούρης έχοντας ξεκινήσει πρώιμα τη προεκλογική του εκστρατεία στη προσπάθεια του να πείσει επικοινωνιακά τις κοινωνίες των νησιών για το ανύπαρκτο έργο του, .....ανακάλυψε και την ανάπτυξη που είχε απαρνηθεί στην ορκωμοσία του και τόσο είχε περιφρονήσει τα 3 χρόνια που πέρασαν από τότε.

Στη πρόσφατη φιέστα που οργάνωσε η Κυβέρνηση στη Καλαμάτα με αφορμή την  πολυδιαφημιζόμενη και διαρκώς αναβαλλόμενη εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-27, εκπροσωπήθηκε, ως όφειλε, και η δική μας Περιφερειακή Αρχή με τους κ. κ .Μουτζούρη και Χριστόφα. Αραγε με ποια επιφοίτηση, ανακάλυψε την ανάπτυξη και άρχισε να μιλά για υψηλή απορρόφηση πόρων, για αυξημένο νέο ΕΣΠΑ και άλλα ηχηρά και πιασάρικα εκείνος που δήλωνε απερίφραστα- προφανώς  απευθυνόμενος στο προεκλογικό του ακροατήριο- ότι μόνη και αποκλειστική του προτεραιότητα είναι  το προσφυγικό- μεταναστευτικό και ύστερα όλα τα άλλα ακόμα και τα αναπτυξιακά.

Τι έχει συμβεί;

Με το προσφυγικό σε ύφεση, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά και την κυβέρνηση πλέον να μιλά ανοιχτά για ενσωμάτωση μεταναστών ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγάλη δημογραφική αιμορραγία της χώρας που επιδεινώθηκε σημαντικά  από τις συνεχιζόμενες κρίσεις των 12 τελευταίων ετών, η προσφυγομανία  και η προσφυγολογία  δεν προσφέρονται πλέον ούτε προς  άγραν «ακραίων» ψήφων.

Ταυτόχρονα, επειδή είναι γνωστό ότι οι εκλογές κερδίζονται στο πεδίο των πραγματικών έργων και της οικονομίας, φαίνεται ότι κάποιος το «σφύριξε» στο αυτί του Περιφερειάρχη που έχει ήδη ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα αντί να ασχολείται με τα προβλήματα των νησιών μας.

Τι δηλώνουν  την τελευταία περίοδο ο κ. Περιφερειάρχης και οι συν αυτώ;

-          Καταφέραμε να αυξήσουμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ που τελειώνει και τώρα είμαστε πρώτοι

-          Καταφέραμε να πάρουμε περισσότερα χρήματα για τη νέα περίοδο 2021-27.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ εδώ και έναν χρόνο περίπου έχει δημοσιοποιήσει με επανειλημμένα δελτία τύπου ότι:

-          Η αύξηση της απορρόφησης των πόρων, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου, «εκτοξεύθηκε» λόγω των δαπανών που προκάλεσε ο covid τόσο από τη Περιφέρεια όσο και από τη Κεντρική Κυβέρνηση και όχι στην υλοποίηση επενδυτικών δράσεων

-          Η Περιφερειακή Αρχή έμεινε ικανοποιημένη με τα 396 εκ € που της έδωσε η Κυβέρνηση  αντί των 660 εκ € που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση ως αναπτυξιακό «bonus» για να αντιμετωπιστούν τα χρόνια διαρθρωτικά αναπτυξιακά προβλήματα της ΠΒΑ που επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Έτσι παρά το γεγονός ότι η ανάγκη για ένα ειδικό, συμπληρωματικό, αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Β.Αιγαίο ακούγεται από πολλές πλευρές, μάλλον παραμένει σε επίπεδο επικοινωνιακών διακηρύξεων αφού καμία συζήτηση δεν έχει γίνει στο μόνο αρμόδιο όργανο που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο

-          Τα μεγάλα έργα (κυρίως οδικά), που ενώ είχαν ενταχθεί τελικά δεν ξεκίνησαν καν στη παρούσα περίοδο και θα περάσουν ως γέφυρα στο επόμενο, προβλέπεται να απορροφήσουν το μεγαλύτερο τμήμα των υφιστάμενων πόρων καθιστώνταςτην ένταξη νέων έργων περιορισμένη.

-          Η απορρόφηση των πόρων (ανεξαρτήτως πηγής) είναι βασική προϋπόθεση για όλη την αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι αν η χρήση τους γίνεται με βάση ένα αναπτυξιακό σχέδιο ώστε να αποδώσουν τόσο βραχυχρόνια όσο και μεσο-μακροπρόθεσμα νέες θέσεις εργασίας, ικανοποιητικά εισοδήματα για τους κατοίκους, υψηλότερη ποιότητα ζωής για τη συγκράτηση του πληθυσμού, νέες επενδύσεις. Η πράξη τα τρία χρόνια που πέρασαν με τη διακυβέρνηση Μουτζούρη -αλλά και τα πέντε που προηγήθηκαν- μας έδειξε ότι οι προτεραιότητες τους ήταν καθαρά πελατειακές, τα μεγάλα έργα καρκινοβατούν και τα ουσιαστικά προβλήματα να παραμένουν άλυτα.

Σε όλα αυτά τα θέματα η Περιφερειακή Αρχή όχι απλά τηρεί απόλυτη σιωπή, αλλά δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η ΠΒΑ συνεχίζει να είναι πρώτη ……από το τέλος σε όλους τους δείκτες που καταγράφουν την οικονομική και δημογραφική κατάσταση αλλά και τις προοπτικές της.

Μάταια η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ προσπαθεί εδώ και τρία χρόνια να πείσει τη Περιφερειακή Αρχή ότι χρειάζεται ένα σαφές σχέδιο για την ανάπτυξη της αγροδιατροφής     (πρωτογενής τομέας-τυποποίηση- μεταποίηση) και του τουρισμού. Αξιοποιώντας τα ισχυρά χαρτιά των νησιών μας που είναι το φυσικό, το πολιτιστικό και το παραγωγικό κεφάλαιο, μέσα στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνει η μετά-covid εποχή όπου τα θέματα ασφάλειας κι υγιεινής των τροφίμων και του περιβάλλοντος, η μικρή κλίμακα του τουρισμού, η ποιότητα ζωής θα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη μέρα.

Αντί αυτού η Περιφερειακή Αρχή προτιμάει να δαπανά όλο και περισσότερους πόρους σε τραπεζώματα που τα βαφτίζει γαστρονομικό τουρισμό, σε καλλιστεία σκύλων που τα βαφτίζει τουριστική προβολή, σε προσλήψεις υπερήλικων ημέτερων -βαφτίζοντας τα προεκλογικά ρουσφέτια ενίσχυση της περιφερειακής ομάδας- και άλλα παρόμοια που τελειωμό δεν έχουν.

Την ώρα λοιπόν που όλα δείχνουν ότι η προεκλογική περίοδος έχει πρακτικά ξεκινήσει και ήδη παλιοί και ‘’νέοι’’ υποψήφιοι εμφανίζονται υποσχόμενοι την ανακάλυψη του τροχού σε ότι αφορά στα προβλήματα του Βόρειου Αιγαίου και ότι μπορούν να λυθούν «δι΄ ενεργειών τους», φαίνεται όλο και πιο πιεστική η ανάγκη συγκρότησης ενός μετώπου που θα αλλάξει ρότα στις πολιτικές που ασκούνται στο Βόρειο Αιγαίο και θα δώσει  απόλυτη προτεραιότητα στην αντιστροφή της καταστροφικής πορείας των νησιών μας.

Προϋπόθεση αποτελούν μια τεκμηριωμένη και κοινά συμφωνημένη με τους πολίτες στρατηγική που θα βάλει τα νησιά μας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και ειδικά των νέων, που αποτελούν το μοχλό ανατροπής μιας νοσηρής και αδιέξοδης κατάστασης. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, παρούσα με προτάσεις από τη πρώτη ημέρα της ύπαρξης της, θα συνεχίσει να επιμένει ότι η αλλαγή πορείας των νησιών από τη δημογραφική και παραγωγική αποψίλωση περνά μέσα από την απαλλαγή από τη παρούσα Περιφερειακής Αρχής και τις πρακτικές της.   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ενημερωτική εκδήλωση για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Κυριακή 17 Ιουλίου και ώρα 10 το πρωί
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από την παραλία στα Τσόνια, τρίτος στον κόσμο στην πισίνα της Βουδαπέστης

Ο Γιώργος Δερβίσης, εγγόνι προσφύγων του 1922 στην Κλειού της Λέσβου που έφυγαν στην Αθήνα για να επιβιώσουν, εκτός από ασημένιος Ολυμπιονίκης του πόλο στο Τόκιο, ανέβηκε με την Εθνική Ομάδα στην τρίτη θέση του βάθρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το μπλακ άουτ έκοψε το νερό στη Μυτιλήνη

Μετά την επαναφορά του ρεύματος δεν λειτούργησε το σύστημα αυτοματισμού των δεξαμενών της πόλης. Οι υπάλληλοι τρέχουν να ανοίξουν τις βάνες χειροκίνητα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρυσή διάκριση για την τενίστρια Νάνσυ Τσακίρη

Η αθλήτρια του Ομίλου Αντισφαίρισης Λέσβου κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στο Τριεθνές Τουρνουά U14 στις Σέρρες.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρυσό μετάλλιο για τον Παναγιώτη Αξαρλή του ΝΟΜ

Εφτά αθλητές του ιστορικού συλλόγου της Μυτιλήνης συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανάπτυξης κωπηλασίας στα Γιάννενα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Ι.Μ. Αγίου Ραφαήλ γιορτάζει την ανεύρεση των λειψάνων του Αγίου

Η ανεύρεση του τάφου του Αγίου έγινε στις 3 Ιουλίου του 1959
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πορτοκαλί συναγερμός για πυρκαγιές

Σε υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας στο χάρτη βρίσκεται η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο με μποφόρια και υψηλές θερμοκρασίες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ακράσι

Δείτε εδώ το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του 2022
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημιουργείται ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εορτή Αγίου Προκοπίου στο Ίππειος

Διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Ιουλίου
ΧΩΡΙΑ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή στη Λέσβο

Συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Διαμαρτυρία στη Μυτιλήνη ενάντια στις επαναπροωθήσεις

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και πορεία στην προκυμαία
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ