× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Από το «Μe too» στη Λυσιστράτη...το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης δεν κουράζεται ποτέ

Παρά τις δυσκολίες του περσινού χειμώνα και τη μετακόμιση στην Παναγιούδα που σημάδεψε την πορεία του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά παρήγαγαν σημαντικά project και καλλιτεχνικές δράσεις

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/6/2022

Από το «Μe too» στη Λυσιστράτη...το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης  δεν κουράζεται ποτέ

Το κίνημα του «me too» το οποίο σχετίζεται με τη δημοσιοποίηση γεγονότων και περιστατικών κακοποίησης γυναικών από τα ίδια τα θύματα, ενέπνευσε εκπαιδευτικούς και μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Μυτιλήνης, προκειμένου να δημιουργήσουν μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη δράση με τη μορφή θεατρικού μονόπρακτου το οποίο  εντάχθηκε και ως ξεχωριστό project στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Σχολείο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλόγοι» οι δύο υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του προγράμματος Αναστασία Κατσαρού και Χριστοφίλη Κολοκούρη, αναφέρθηκαν στην ιδέα και στον τρόπο υλοποίησης της προσπάθειας.

Όπως είπε η Αναστασία Κατσαρού καθηγήτρια θεατρικής αγωγής, το θέμα του me too ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα τα παιδιά τα οποία θέλησαν να ασχοληθούν με αυτό και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους να παρουσιάσουν μία παράσταση βασισμένη σε ηρωίδες της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας οι οποίες είναι θύματα κακοποίησης με βάση την ιστορία τους. Οι πρωταγωνίστριες παρουσίασαν τις ιστορίες τους σε μορφή ζωντανής βιβλιοθήκης, μία σύγχρονη μορφή ενημέρωσης του κοινού από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές μιας ιστορίας.

Οι ηρωίδες που επιλέχθηκαν ανέφερε η φιλόλογος  Χριστοφίλη Κολοκούρη είναι η Στέλλα Βιολάντη από το ομώνυμο βιβλίο του Ξενόπουλου, η Αντιγόνη από την τραγωδία του Σοφοκλή και η νύφη από το έργο του Λόρκα «Ματωμένα στέφανα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τρεις γυναίκες στο μονόπρακτο που παρουσιάσθηκε από το Μουσικό Σχολείο αφηγούνται την ιστορία τους στη Ζωή, ένα τέταρτο πρόσωπο του έργου, το οποίο στην ουσία συμβολίζει  την έννοια της ζωής και στον Στέφανο Ξενάκη  ο οποίος στο έργο συμβολίζει  τα καλά στοιχεία του  ανδρικού φύλου.

Οι δράσεις ωστόσο του Μουσικού Σχολείου δεν σταματούν εδώ. Μετά το me too και την επιτυχημένη παράσταση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζουν αυτή τη Δευτέρα στον αύλειο χώρο του μουσείο Τεριάντ στη Μυτιλήνη τη γνωστή αντιπολεμική κωμωδία του Αριστοφάνη,  Λυσιστράτη, σε μια σύγχρονη μορφή όμως όπως την παρουσίασε μία ομάδα εκπαιδευτικών στο Λαύριο το 2008.

Ο χειμώνας που πέρασε, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν μετά τη μετακόμιση στην Παναγιούδα,  όπως αναφέρουν οι δύο καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης ήταν εξαιρετικά δημιουργικός για τα παιδιά με πολλές δράσεις οι οποίες κράτησαν το ενδιαφέρον τους ζωντανό σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής