× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μήπως έρχεται μεγάλο ψαλίδι στις αγροτικές επιδοτήσεις;

Τι κρύβει ο μεγάλος ντόρος για το εθνικό απόθεμα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/7/2022

Μήπως έρχεται μεγάλο ψαλίδι στις αγροτικές επιδοτήσεις;

Με  ανακοίνωση του, την Παρασκευή 1 Ιουλίου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει πως 2.021 κτηνοτρόφοι δήλωσαν εκτάσεις βοσκοτόπων διεκδικώντας επιδοτήσεις χωρίς να διαθέτουν το απαιτούμενο ζωικό κεφάλαιο. Στην συγκεκριμένη ομάδα παραγωγών δεν πληρώθηκε το εθνικό απόθεμα καθώς γίνονται επιπρόσθετοι έλεγχοι σύμφωνα με το υπουργείο. Πρόκειται για μια διαδικασία απολύτως νόμιμη που προβλέπεται από τον κοινοτικό κανονισμό και την εθνική νομοθεσία που έχει θεσπίσει το Ελληνικό κράτος για την κατανομή των επιδοτήσεων.

 

Το ζήτημα απασχολεί μερίδα μέσων ενημέρωσης εδώ και αρκετές εβδομάδες κι όλες τους οι αναφορές καταλήγουν στην επισήμανση «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά είναι αποφασισμένος να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο».  Ωστόσο οι περισσότερες από τις δημοσιογραφικές αναφορές που γίνονται για το ζήτημα αυτό «ξεχνούν» να αναφέρουν δύο κρίσιμα στοιχεία:

1) Πως πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται από την διαδικασία κατανομής του εθνικού αποθέματος.

2) Η πρακτική αυτή πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις την τελευταία τριετία.

 

Τι είναι το εθνικό απόθεμα

 

Κάθε χρόνο κατά την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων παρακρατούνται από τους δικαιούχους των επιδοτήσεων ένα μικρό ποσοστό 1 - 2% των ποσών που δικαιούνται. Τα χρήματα αυτά μαζεύονται σε έναν «κουμπαρά» που ονομάζεται εθνικό απόθεμα.

Το εθνικό απόθεμα δίνεται κάθε χρόνο σε εκείνους που κάνουν για πρώτη φορά αίτηση για λήψη επιδότησης χωρίς να έχουν άλλα δικαιώματα επιδότησης. Επίσης από το εθνικό απόθεμα λαμβάνουν επιδοτήσεις και όσοι παραγωγοί αυξάνουν το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων τους και ζητούν να λάβουν πρόσθετες επιδοτήσεις.

 

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

 

Γιατί το ζήτημα αναδεικνύεται τώρα; Λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που οδηγεί σε μεγάλες περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων.

Γιατί το υπουργείο και δημοσιογραφικοί κύκλοι δίνουν μεγάλη διάσταση σε ένα ζήτημα που αφορά μικρό αριθμό παραγωγών και ένα σχετικά μικρό τμήμα των άμεσων αγροτικών επιδοτήσεων; Είναι εντυπωσιακό πως μέχρι σήμερα κανένας αγρότης δεν γνωρίζεται ποιο θα είναι το ύψος των δικαιωμάτων επιδότησης που θα έχει από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Το υπουργείο προχώρησε σε σειρά ημερίδων και δημοσιεύσεων για το στρατηγικό σχέδιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Όμως πότε δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις και σκόπιμα έμεινε, ως σήμερα 1 Ιουλίου, μια θολή εικόνα για τον ύψος των άμεσων επιδοτήσεων που θα λαμβάνουν οι αγρότες και τον τρόπο που θα γίνει ο υπολογισμός τους.

 

Αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιστεύει πως όσοι αξιοποιούν τις συγκεκριμένες διατάξεις για το εθνικό απόθεμα λειτουργούν με τρόπο μη θεμιτό μπορεί να τις καταργήσει.

 

Ωστόσο ο ντόρος που δημιουργείται για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι τυχαίος. Το αντίθετο πιστεύουμε πως είναι σκόπιμος και στόχο έχει πίσω από το ζήτημα αυτό να κρυφτεί η επικείμενη μεγάλη περικοπή των άμεσων αγροτικών επιδοτήσεων που έρχεται σε λίγους μήνες για την περίοδο 2023 - 2027. Επίσης πίσω από αυτό το ζήτημα θα γίνει προσπάθεια να κρυφτούν οι αστοχίες στην λειτουργία του ΟΣΔΕ του 2022 που θα οδηγήσουν σε περικοπές και απώλειες επιδοτήσεων για το τρέχον έτος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία