× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

1,5 δις ευρώ για την ψηφιοποίηση της αγροτικής παραγωγής

Γεωργαντάς: Ο μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα γίνεται πράξη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/7/2022

1,5 δις ευρώ για την ψηφιοποίηση της αγροτικής παραγωγής

Δράσεις ψηφιοποίησης σε προγράμματα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 - 2022, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι Έλληνες παραγωγοί.

Οι δράσεις αφορούν πέντε προγράμματα που τρέχουν από το ΠΑΑ και συγκεκριμένα:

- Τα σχέδια βελτίωσης για επενδύσεις στην ευφυή γεωργία

- Την κατάρτιση και τις γεωργικές συμβουλές για την εξοικείωση των παραγωγών με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες

- Την ευρυζωνικότητα για την κάλυψη με υπηρεσίες διαδικτύου των αγροτικών περιοχών

- Τη συνεργασία και την προώθηση της καινοτομίας

- Τα τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα Leader

Συνολικά στα παραπάνω προγράμματα διατίθενται περί τα 1,5 δισ. ευρώ (περίπου 20% του συνόλου των 7,6 δισ. ευρώ του ΠΑΑ 2014-2022).

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα αποτελεί «στοίχημα» για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς μέσα από τη χρήση των νέων τεχνολογιών στόχος είναι η διασφάλιση της παραγωγής, η αύξηση των παραγομένων προϊόντων αλλά και η ενίσχυση της ποιότητας παραγωγής.

«Ο μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα γίνεται πράξη. Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, αποτελεί παράγοντα που διασφαλίζει την ανάπτυξη του κλάδου και ενισχύει τη συμβολή του στην οικονομική πορεία της χώρας για ένα καλύτερο αύριο» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς υποστηρίζοντας ότι «Μέσα από τα προγράμματα του ΠΑΑ οι αγρότες μας μπορούν να ενισχυθούν και να προχωρήσουν σε μια ομαλή μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή. Μέσα από αυτή τη μετάβαση θα μπορέσουν να διασφαλίσουν όχι μόνο την ποσότητα αλλά και την οργάνωση και την ποιότητα της παραγωγής τους καθιστώντας τα παραγόμενα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά στις παγκόσμιες αγορές».

Ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε ότι «η κλιματική και ενεργειακή κρίση αλλά και η γεωπολιτική κρίση, καθιστούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα πιο επιτακτικό και την ανάγκη εφαρμογής του ταχύτερη» σημειώνοντας ότι «Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε υιοθετώντας τις νέες τεχνολογίες και στο επίπεδο των υπηρεσιών και των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ, έχοντας ήδη κάνει σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Κάθε κίνησή μας έχει έναν διττό στόχο: Την εξυπηρέτηση του Έλληνα παραγωγού και τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων του ώστε να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικά».Έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγήςΣε όλα τα προγράμματα που «τρέχουν» το υπουργείο δίνει έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγής με ψηφιακά μέσα, κάτι που σε πρώτη φάση είναι εμφανές στον μηχανικό εξοπλισμό τον οποίο προμηθεύονται μέσα από ενωσιακές επιδοτήσεις και ενισχύσεις οι αγρότες.

Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην αγροτική ανάπτυξη αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και αποτυπώνεται στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025».

Στο σχεδιασμό της η κυβέρνηση σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι ο παγκόσμιος αγροδιατροφικός τομέας καλείται να αυξήσει την παραγωγή του κατά 60%-100% έως το 2050, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια του παγκόσμιου πληθυσμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 δισεκατομμύρια.

Οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2021-2027), δεν αναιρούνται από την ενεργειακή και γεωστρατηγική κρίση. Αντίθετα η ανάγκη για αύξηση της παραγωγής καθιστά επιτακτικότερη την επίσπευση διαδικασιών που θα την εξασφάλιζαν και ανάμεσα σε αυτές τις διαδικασίες είναι η ψηφιοποίηση της παραγωγής αλλά και των γραφειοκρατικών διαδικασιών του ιδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα έργα που πρέπει να γίνουν στον αγροδιατροφικό τομέα, πρέπει να εξυπηρετούν, σύμφωνα με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Κυβέρνησης, τους ακόλουθους στόχους:

- την αύξηση της αποτελεσματικότητας του διοικητικού μηχανισμού, τη μείωση του διοικητικού φορτίου και την προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών στους συναλλασσόμενους, μέσω καινοτόμων εργαλείων

- την υποβοήθηση στη λήψη αποφάσεων και την αποτελεσματική πραγματοποίηση ελέγχων αξιοποιώντας σύγχρονες εφαρμογές τηλεπισκόπησης καθώς και τεχνολογίες μεγάλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης

- τη δημιουργία υποδομών δεδομένων και υπηρεσιών συμβουλευτικής που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμα ανθεκτικού, αποδοτικού, διαφανούς και αειφόρου αγροδιατροφικού συστήματος και

- την ιχνηλασιμότητα του ελληνικού τροφίμου. Στον τομέα της αλιείας, βασικός στόχος είναι η εφαρμογή, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της τήρησης των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) και της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, οι οποίοι αφορούν όλα τα στάδια διακίνησης αλιευμάτων «από το δίχτυ στο πιάτο» (υποβολή ημερολογίων αλιείας, δηλώσεων εκφόρτωσης, δηλώσεων μεταφόρτωσης κ.λπ.).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχές Σεπτεμβρίου πληρωμές 50 εκατ. ευρώ για το Power Pass

Συνεχίζονται κανονικά οι πληρωμές του Fuel Pass 2 δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΓΡΟΤΕΣ

90.000 ευρώ στο Συνεταιρισμό Κλειούς

Χρηματοδότηση, μέσω προγραμματικής σύμβασης, για αποκατάσταση ζημιών στο ελαιοτριβείο και την αποθήκη του Συνεταιρισμού
ΕΛΛΑΔΑ

Θα συνεχιστεί και το 2023 η καμπάνια «Greek4ForYou»

Στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού θα στοχεύσει η καμπάνια αναφέρει η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί απολογισμός δράσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Σφυροκόπημα» Μαλέλη στον Μουτζούρη για την τουριστική προβολή

«Σκόρπισαν 1 εκατ. ευρώ σε ημετέρους-Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις Ελληνικές καλένδες ο αναδασμός της Ατσικής

Ένα σημαντικό έργο για τους αγρότες της Λήμνου ματαιώνεται για ακόμη μια φορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

19 θέσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Μέχρι τις 22 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

40.000 επιβάτες λιγότεροι στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Χαμηλότερη η επιβατική κίνηση το επτάμηνο του 2022 σε σχέση με το επτάμηνο του 2019
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα νέο δοκιμαστικό ταξίδι για το Smyrna di levante

Συνεχίζει τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα για το πλοίο η Levante Ferries
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Διαγωνισμός για τις άγονες αεροπορικές γραμμής

Μόνο δύο από τα 18 δρομολόγια εξυπηρετούν νησιά του βορείου Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

10.932 αφίξεις τουριστών με τσάρτερ στη Λέσβο

Τον Ιούλιο του 2022 έφθασαν 40% λιγότεροι τουρίστες από τον Ιούλιο του 2015
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΑΞΙΔΙΑ

Αποδράσεις με αύρα θαλασσινή στη Βόρεια Λέσβο

Καθημερινά με σκάφος από το λιμάνι της Πέτρας και της Μήθυμνας με προορισμό τη Σκαμνιά και άλλες περιοχές του νησιού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τώρα και ρυζόγαλο, από το Συνεταιρισμό Μεσοτόπου

Ο δραστήριος συνεταιρισμός δεν σταματά ποτέ τη δημιουργία και τυποποίηση νέων προϊόντων