× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βόλτα στη Μονή Πυθαρίου

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/3/2020

Βόλτα στη Μονή Πυθαρίου

Η Ερεσός είναι ένας προορισμός που σχεδόν όλοι θα επισκεφτούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα πολλά καταστήματα που βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής ακριβώς πάνω στο κύμα, η ωραία της παραλία, η ξεχωριστή βραχονησίδα καθώς και η ηρεμία που προσφέρει την κάνουνε μοναδική. Όμορφα στέκια όμως μπορεί κανείς να βρει και το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.
Κοντά στο χωριό της Ερεσού βρίσκεται η Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, γνωστή και ως μονή Πυθαρίου. Η ονομασία προέρχεται από τη γεωμορφολογία της περιοχής, ενώ η ανέγερση της Μονής χρονολογείται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, περίπου στα 1600. Βρίσκεται έξι χιλιόμετρα από το χωριό της Ερεσού. Είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Πριν λίγα χρόνια υπήρξαν εργασίες αναστήλωσης με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Μυτιλήνης υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Ιακώβου Φραντζή και με πρωτομάστορα τον αείμνηστο Ηγούμενο της Μονής Υψηλού Ιωσηφέλλη Ραφαήλ και με εθελοντική εργασία από Ιερείς.
Ας σημειωθεί ότι στο παρελθόν το Μοναστήρι λειτουργούσε ως σωφρονιστήριο ιερέων από όλη την Ελλάδα.Επίσης ήταν και γνωστό για τους εξορκισμούς που πραγματοποιούνταν εκεί. Η αλυσίδα που βρίσκεται στον αύλειο χώρο μάς θυμίζει δυστυχώς αυτές τις δεισιδαιμονίες.
Η πρόσβαση στη Μονή γίνεται από τον χωματόδρομο που συναντάμε λίγο πριν φτάσουμε στη διασταύρωση Ερεσού - Σκάλας Ερεσού ερχόμενοι από τον Μεσότοπο και ξεκινάει από τη γέφυρα της Χαλάντρας. Η διαδρομή κινείται παράλληλα με τον ποταμό Βεργιά. Διανύοντας τρία χιλιόμετρα βατού δρόμου σε λίγα λεπτά θα συναντήσουμε ένα μαγευτικό τοπίο. Η λίμνη, τα πλατάνια, τα πουλιά κάνουνε τη διαδρομή μας να μας είναι αξέχαστη.
Η υποδοχή από τον Πατέρα Νικόδημο Ανθούσα εκ Καλλονής είναι εγκάρδια κάνοντας τη διαμονή μας στο Μοναστήρι πιο οικεία.
Στη Μονή γίνεται λειτουργία κάθε Σάββατο. Εκεί μας δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσουμε μεταξύ άλλων και δυο μοναδικές εικόνες του Αρχάγγελου Μιχαήλ.
Σημειώνουμε δε, ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε στη Μονή το μυστήριο της Βάπτισης, καθώς να παρακολουθήσετε τη λειτουργία στην Ανάσταση του Κυρίου για όσους επιθυμούν έναν ξεχωριστό, ιδιαίτερο, εορτασμό της μεγαλύτερης εορτής του Χριστιανισμού.
Η γαλήνη που προσφέρει σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο τοπίο της Λίμνης το κάνουνε μοναδικό προορισμό

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6978955855 Πατήρ Νικόδημος.

* Η διαδρομή έγινε παρέα με τον Αντώνη, τον Σωτήρη και την Αλεξάνδρα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ