× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με αφορμή τον Πασχάλη, τον φίλο μας με το αμαξίδιο, που θα μπορούσε να είναι το παιδί μας!

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/9/2019

Με αφορμή τον Πασχάλη, τον φίλο μας με το αμαξίδιο, που θα μπορούσε να είναι το παιδί μας!

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου. Αν και με βοριαδάκι, η ηλιόλουστη ημέρα μας καλωσορίζει στο νησί για να χαρούμε τον Σεπτέμβρη, όσο ο καιρός κρατιέται ακόμα καλός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γύρω στις 11 το πρωί, αρκετός κόσμος έχει αρχίσει να μαζεύεται στην πλατεία Σαπφούς. Κλασική παραφωνία, οι μηχανές που έχουν παρκάρει πάνω στην πλατεία• αλλά η καλή διάθεση που έχουμε λόγω της ημέρας δεν μας αφήνει να γκρινιάξουμε πρωί-πρωί. Δεκάδες συμπολίτες, αρκετοί από αυτούς με τους τετράποδους φίλους τους μας και τα παιδιά τους έχουν «καταλάβει» το χώρο για να συμμετέχουν στην εκδήλωση της «Κιβωτού», του φιλοζωικού σωματείου της Μυτιλήνης.

«Τρέχω για τα αδέσποτα» ονομάζεται ο συμβολικός αγώνας δρόμου που οργανώνει και φέτος η «Κιβωτός» με στόχο τη συλλογή χρημάτων για τα εγκαταλειμμένα ζώα που τρέχουν κάθε μέρα ανάμεσα σε αυτοκίνητα και που πολλές φορές ανόητοι οδηγοί δεν κόβουν καν ταχύτητα όταν τα βλέπουν μέσα στο δρόμο. Τέτοια «τύχη» είχε και ο Πασχάλης, ο συμπαθέστατος σκυλάκος ο οποίος πριν λίγους μήνες πριν είχε πατηθεί από το ΙΧ ενός δίποδου που πέρασε από πάνω του στον «πεζόδρομο» της οδού Ερμού χωρίς να κόψει ταχύτητα και χωρίς καν να σταματήσει μετά το περιστατικό.

H «Κιβωτός» και άλλοι φίλοι των ζώων τον περιέθαλψαν και σήμερα ο Πασχάλης, παράλυτος στα δυο πισινά του πόδια αλλά με δύο ρόδες για βοήθεια, συμμετέχει και αυτός στην εκδήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον «αγώνα» λάμπει δια την απουσίας της η Δημοτική Αρχή, υπεύθυνη σύμφωνα με το νόμο για τη διαχείριση των αδέσποτων, ένα ζήτημα που ταλανίζει την πόλη της Μυτιλήνης, την ώρα που οι εθελοντές της «Κιβωτού» προσπαθούν να βρουν λύση χωρίς δυστυχώς ο Δήμος διαχρονικά να συμπαραστέκεται με δικές του πρωτοβουλίες.

Χαρακτηριστικό της αδυναμίας του Δήμου να ασκήσει πολιτική στο θέμα είναι ότι έφτασε Σεπτέμβριος και ακόμα καμία στείρωση δεν έγινε φέτος από αυτόν παρά μόνο από την «Κιβωτό» που στείρωσε 62 σκύλους και 186 γάτες σε συνεργασία με την ολλανδική φιλοζωική οργάνωση Canilos. Αχ αυτές οι ΜΚΟ. Πάλι μας εκθέτουν. Δεν πειράζει, σε λίγο καιρό θα βρούμε ευκαιρία να τις κατηγορήσουμε και πάλι για όλα.

Λίγο μετά τις 11.00, ο «αγώνας» ξεκινά και πάνω από 200 πολίτες τρέχουν από την πλατεία Σαπφούς μέχρι το πάρκο Αγίας Ειρήνης και πίσω. Στην αρχή της διαδρομής η αστυνομία προσπαθεί να κλείσει το δρόμο για να προστατευθούν οι συμμετέχοντες αλλά λόγω της μεγάλης απόστασης του πρώτου από τον τελευταίο αλλά και της βιασύνης των οδηγών, γρήγορα οι δρομείς περιορίζονται στα πεζοδρόμιο υπό την πίεση των αυτοκινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλλον μας τρολάρει ο Δήμαρχος, σκεφτόμαστε με φίλους. Ίσως με αυτό τον τρόπο θέλει να τιμήσει η Μυτιλήνη την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, όπως έχει καθιερωθεί η 22 Σεπτεμβρίου πανευρωπαϊκά, με 200 δρομείς να τρέχουν στην πόλη, στα πεζοδρόμια, και αυτοκίνητα να τους κυνηγάνε και σε κάποια σημεία που τα πεζοδρόμια δεν αρκούν καν για να περπατάνε (Ελευθερίου Βενιζέλου) οι δρομείς αναγκαστικά να τρέχουν στο δρόμο ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Ο Δήμος Μυτιλήνης για μια ακόμη χρονιά ξέχασε την εβδομάδα κινητικότητας.

Γιατί σε αυτή τη χώρα, σε αυτό τον τόπο οι δημόσιοι άρχοντες είναι ιδανικοί να παίρνουν πρωτοβουλίες και να κάνουν δηλώσεις σε ζητήματα που δεν έχουν αρμοδιότητα και να ζητάνε άλλους να τους τα λύσουν χωρίς στην ουσία να κάνουν αυτά για τα οποία είναι υπεύθυνοι.

Κάπως έτσι, πριν τριάντα χρόνια, πολλοί Δήμοι στο νησί είχαν κηρύξει τον τόπο ελεύθερο από πυρηνικά, μια σωστή θέση πολιτικά, ουσιαστικά όμως χωρίς ουσία. Δυστυχώς την ίδια ώρα δεν υπήρχε πολεοδομικός σχεδιασμός, βιολογικός καθαρισμός πουθενά, κάδοι για τα σκουπίδια, κλειστό γυμναστήριο και στάδιο όλο το νησί. Και τόσα άλλα….

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμος Μυτιλήνης σήμερα κάνει παραστάσεις διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό, την έλλειψη αστυνομικής δύναμης στο νησί, για ζητήματα υγείας ή αγροτικά θέματα αλλά την ίδια ώρα δεν κάνει τίποτα για τα ζητήματα αρμοδιότητας του, τα αδέσποτα, τα πεζοδρόμια, την προστασία πεζών και ποδηλατών, τον πολεοδομικό εν γένει σχεδιασμό, τα απορρίματα, την ανακύκλωση, την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Είπαμε, είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουμε κάθε μέρα φασαρία και ντόρο για διάφορα, οι πολίτες σκέφτονται ότι «δουλεύουμε», αλλά τα προβλήματα παραμένουν για χρόνια.

Στο ίδιο κλίμα δυστυχώς τις ημέρες αυτές ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης πρωτοστατεί σε δηλώσεις για την επίλυση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, διόρισε μάλιστα και αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, ένα θέμα εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό που όμως η Περιφέρεια δεν έχει ουσιαστική αρμοδιότητα.

Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης δεν έχει αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος ή αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, που είναι η ουσιαστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας, καθώς διαχειρίζεται όλο το ΕΣΠΑ, εκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανένα σχεδιασμό.

Και οι ημέρες, οι μήνες, τα χρόνια περνούν και τίποτα δεν αλλάζει.

Ζηλεύουμε την Κρήτη, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα για την πρόοδο τους και βρίζουμε την τύχη μας διότι «δεν γίνονται αυτά εδώ».

Και δυστυχώς οι πιο πολλοί δεν πιστεύουν οι ίδιοι στις δυνατότητες αυτού του τόπου• αυτό είμαστε υπεύθυνοι εμείς όλοι να το αλλάξουμε. Και πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη μίζερη συνέχεια. Και θα την αλλάξουμε. Ας μην χάνουμε το θάρρος μας. Στα δύσκολα κρινόμαστε και το αξίζει αυτός ο τόπος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ