× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Ναυμαχία» για την γραμμή Σμύρνη ‑ Μυτιλήνη ‑ Θεσσαλονίκη

Επιχειρηματική αντιπαράθεση πίσω από τα δημοσιεύματα για μη δρομολόγηση του Smyrna di Levante

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 12/7/2022

«Ναυμαχία» για την γραμμή Σμύρνη ‑ Μυτιλήνη ‑ Θεσσαλονίκη

Εντοπίσαμε τέσσερα δημοσιεύματα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, που αναφέρονται στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνη - Μυτιλήνη - Θεσσαλονίκη. Πίσω από το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον βρίσκεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των ακτοπλοϊκών εταιρειών που θέλουν να δρομολογήσουν πλοία στην γραμμή για να αποκομίσουν κέρδη από την μεταφορά φορτηγών, Ι.Χ. οχημάτων αλλά και επιβατών. Βέβαια υπάρχουν και επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν βλέπουν θετικά την δρομολόγηση πλοίου στην γραμμή καθώς προτιμούν η μεταφορά των φορτηγών να γίνεται από τον Τσεσμέ στην Χίο κι από εκεί στο λιμάνι του Πειραιά.

 Δύο από τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως το Smyrna di Levante δεν θα μπει στην γραμμή ποτέ, ένα αναφέρει πως παρά τα εμπόδια που υπάρχουν το πλοίο θα ξεκινήσει σύντομα τα δρομολόγια του. Το τέταρτο αναφέρει τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης για δρομολόγηση του πλοίου. Μάλιστα ανέφερε πως το πλοίο θα προσεγγίζει και το λιμάνι της Μυτιλήνης.
 
Η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή έχει μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον καθώς μπορεί να μειώσει το χρόνο και το κόστος μετάβασης από την Σμύρνη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας δραστικά. Η γραμμή Σμύρνη - Μυτιλήνη - Θεσσαλονίκη συνδέει τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και επιβατών από την Ασία με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών γι’ αυτό έχει μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον.
 
Η προϊστορία της γραμμής
 
Το ενδιαφέρον για την δρομολόγηση πλοίου σε αυτή την γραμμή υπάρχει από το 2010. Το 2016 η Hellenic Seaways έφτασε πολύ κοντά να δρομολόγηση στην γραμμή το «Νήσος Σάμος». Για την γραμμή αυτή είχαν γίνει συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των τότε κυβερνήσεων Ελλάδα και Τουρκίας. Ωστόσο εκείνο που έγινε γνωστό εκείνη την περίοδο ήταν πως το πλοίο δεν μπήκε στην γραμμή γιατί ήταν πολύ υψηλό το κόστος ελλιμενισμού στο λιμάνι της Σμύρνης.

 Με την μεταφορά φορτηγών από τα μικρασιατικά παράλια προς την Μυτιλήνη κι από εκεί στον Πειραιά έχει ασχοληθεί στο παρελθόν η ΝΕΛ με το πλοίο Κωνσταντίνος Γ που προσέγγιζε το λιμάνι του Δικελί. Γι’ αυτό και είναι ανυπόστατα τα επιχειρήματα που θέλουν το λιμάνι της Μυτιλήνης να μην μπορεί να γίνει πύλη εισόδου για φορτηγά οχήματα. Επιπρόσθετα εδώ και πολλά χρόνια το λιμάνι της Μυτιλήνης λειτουργεί ως πύλη εισόδου για οχήματα, επιβάτες και εμπορεύματα (ακόμη και τρόφιμα) που φθάνουν στην Λέσβο από την Τουρκία με τα πλοία της γραμμή Μυτιλήνη - Αιβαλί.

Σήμερα φορτηγά μεταφέρονται από το λιμάνι του Τσεσμέ προς την Χίο με τα πλοία που συνδέουν τα δύο λιμάνια. Στην συνέχεια τα φορτηγά επιβιβάζονται στα πλοία της γραμμής και φθάνουν στον Πειραιά.

Τρία χρόνια μετασκευής

 Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η μετασκευή του Smyrna di Levante αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και συγκεκριμένα εντός του Αυγούστου. Το πλοίο βρίσκεται υπό μετασκευή εδώ και τρία χρόνια και σε αυτό έχουν επενδυθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να λάβει την σημερινή του μορφή. Η Levante Ferries έχει κάθε λόγο να προχωρήσει στην δρομολόγηση του πλοίου. Ώστε η επένδυση που έκανε να αποσβεστεί και να αποδώσει κέρδη. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή αυτή την περίοδο θα ήταν καταστροφική για την εταιρεία και το επενδυτικό της σχέδιο.

Παράγοντες του ναυτιλιακού κλάδου αναφέρουν πως η  Levante Ferries ζητούσε με επιμονή να της δοθεί μια μορφή επιδότησης προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία της γραμμής. Φαίνεται πως το αίτημα αυτό θα ικανοποιηθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της άγονης γραμμής Μυτιλήνη - Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από την Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ναυτιλίας, η γραμμή να επιδοτείται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Η ματαίωση της δρομολόγησης του Smyrna di Levante μπορεί να γίνει μόνο από αντίπαλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Είτε αυτά προέρχονται από την Τουρκία είτε από την Ελλάδα. Κανένας άλλος ουσιαστικός λόγος για την ματαίωση της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής σύνδεσης δεν υπάρχει.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών επανήλθε ο Μουτζούρης

Παρακολούθησε και χαιρέτησε στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

300 παιδιά και 68 εκπαιδευτικοί τονώνουν τον μαθητικό τουρισμό της Λέσβου

Στο πλαίσιο στήριξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!