× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φρέσκια, πράσινη και καινοτόμα συζήτηση στο Cine Φυτόπολις!

Από το 11o Open Coffee Mytilene τη Δευτέρα το απόγευμα με ομιλητές για την ήπια καλλιέργεια

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 14/7/2022

Φρέσκια, πράσινη και καινοτόμα συζήτηση στο Cine Φυτόπολις!

Ένα φρέσκο, πράσινο και καινοτόμο Open Coffee Mytilene, το 11ο στη σειρά θα γίνει τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 8 το βράδυ στον ανοιχτό χώρο του Cine Fytopolis, των Δημήτρη Γιασσά και Θοδωρή Αγγελέλλη με θέμα τις ήπιες καλλιέργειες που αλλάζουν τόσο την καθημερινότητά μας όσο και την τοπική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Δημήτρης Πρωτούλης και γι’ αυτήν μίλησε στο ρ/σ του «Ν» 99 fm, ένας εκ των ομιλητών, δικηγόρος και διευθύνων σύμβουλος στον «Σπόρο» (γνωστός από το σχολείο του δάσους), Κωνσταντίνος Τσιομπάνος.

Τα θέματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1)    Έρευνα & παραγωγή φυσικών προϊόντων στα νησιά Β. Αιγαίου

Βασίλης Σιδεράκης, Κέντρο Αριστείας Φυσικών Προϊόντων

Ο Βασίλης Σιδεράκης είναι ο απόφοιτος του τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.με μεταπτυχιακές σπουδές στο εργαστήριο Αξιοποίησης Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων, του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ. Από τις αρχές του έτους, στο εργαστήριο του Ερευνητικού Κέντρου «NatPro Aegean», ως χημικός αναλυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2)    paketoseto, συσκευασίες από ανακυκλωμένο χαρτί με σπόρους της Μεσογείου

Γκανάτσιου Χριστιάνα, Τμ. Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Ερευνητικό Κέντρο «NatPro Aegean» με έδρα τον Παπάδο Λέσβου, στοχεύει στη καταγραφή, προστασία και ορθή εκμετάλλευση της φυτικής βιοποικιλότητας των νησιών του Β. Αιγαίου. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην επεξεργασία των υποπροϊόντων με εφαρμογή στην Βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων, συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών για την παραγωγή νέων και καινοτόμων  προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.  Ήδη στο Κέντρο υλοποιούνται εργασίες αξιοποίησης των υποπροϊόντων ελαιουργίας (φύλλων ελιάς, κατσίγαρου τριφασικών ελαιοτριβείων, ελαιοπυρήνα διφασικών ελαιοτριβείων, υδατικών αποβλήτων από Μονάδα εκπίκρανσης βρώσιμης ελιάς), αλλά και άλλων υποπροϊόντων που προκύπτουν από την καλλιέργεια αρωματικών φυτών όπως είναι τα παραπροϊόντα από την καλλιέργεια της ορχιδέας της Σάμου. 

Το NatProAegean διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και έμπειρο ερευνητικό προσωπικό καθώς και πρόσβαση στον μοναδικό ερευνητικό εξοπλισμό του Εργαστηρίου Αξιοποίησης Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ, το οποίο στέκεται αρωγός σε κάθε ερευνητική δραστηριότητα του Κέντρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιδέα αφορά στην αντικατάσταση της κοινοτυπης πλαστικής ,αρχικά, και κατ επέκταση χάρτινης σακούλας, με μια χάρτινη σακούλα, η οποία κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο χαρτί και μέσα περιέχει σπόρους φυτών που ευδοκιμούν στο κλίμα της Μεσογείου. Μετά τη χρηση της, προορίζεται για φύτευση σε οικιακή κλίμακα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ομαλότερη ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του προϊόντος, με παράλληλη την ευαισθητοποίηση του αγοραστικού κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που μαστίζουν τη σημερινή κοινωνία. Ταυτόχρονα, μέσω της ιδέα μας ικανοποιούνται 3 από τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, των 12ου, 13ου και 15ου.

Αναφορικά με τη μέχρι τώρα δράση της paketwseto, έχουμε συμμετάσχει σε διαγωνισμούς νεανικής επιχειρηματικότητας, περιβαλλοντικού και μη περιεχομένου, καθώς επισης βρισκόμαστε σε επικοινωνία με ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες για την ανάπτυξη και υλοποίηση της ιδέας μας.

 

3)    Αναγεννητική Γεωργία: καινοτόμες πρακτικές εφαρμογές στον Ελαιώνα & στη Φάρμα

Κωνσταντίνος Τσιομπάνος, Sporos Regeneration Institute. Η παρουσίαση θα αναλύσει αρχικά το τι είναι η αναγεννητική γεωργία (εφεξής Α.Γ.), τα χαρακτηριστικά και τις πρακτικές της. Στη συνέχεια για το πως την εφαρμόζεται στη φάρμα και στους ελαιώνες του. Τέλος θα αναλύσει τα καινοτόμα στοιχεία της πρακτικής και το πως μπορούν να εφαρμοστούν στην παραγωγή και την εκμετάλλευση με επιτυχία και τον αντίκτυπο στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα της Λέσβου.

Χαρακτηριστικά της Α.Γ.

Παράγει τρόφιμα υψηλής αξίας και με υψηλές αποδόσεις, χωρίς φυτοφάρμακα ή συνθετικά λιπάσματα (που διαταράσσουν την βιολογική δομή του εδάφους), ορμόνες και αντιβιοτικά.

Μειώνει την εξάρτηση από τα χημικά λιπάσματα με την ανοικοδόμηση κύκλων αζώτου για τη γονιμότητα του εδάφους.

Αυξάνει την παραγωγικότητα του εδάφους, βελτιώνοντας τα χαρακτηριστικά και τη γονιμότητα των ανώτερων στρωμάτων του εδάφους.

Δεσμεύει τον οργανικό άνθρακα του εδάφους, βοηθώντας έτσι στην αναστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Βελτιώνει τη διαθεσιμότητα του νερού.

Αποκαθιστά τη βιοποικιλότητα.

Κύριες Πρακτικές της Α.Γ.

Μέγιστη Εδαφοκάλυψη

Ελάχιστη Άροση και διαταραχή του εδάφους

Εναλλαγή καλλιεργειών/συγκαλλιέργειες

 

4)    Περμακουλτούρα κατ’ οίκον: άφθονη & υγιεινή τροφή χωρίς χημικά

Αριστείδης Σγατζός, Εκπαιδευτικός. Ο Αριστείδης Σγατζός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ και διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εργάζεται ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Πως μπορείς να μετατρέψεις την αυλή σου, τον κήπο σου στην πόλη σε ένα παραγωγικό χώρο για την οικογένειά σου και τους φίλους σου; Πως μπορείς σε λίγα τετραγωνικά μέτρα να παράγεις άφθονη και υγιεινή τροφή χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνα και λοιπά χημικά; Πως μπορεί αυτό το μοντέλο να μη μείνει μόνο σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο αλλά τελικά να φέρει ανάλογα αποτελέσματα για τη γειτονιά ή την κοινότητα με τη δημιουργία ενός κοινοτικού κήπου σε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο;

Πάνω από όλα χρειάζεται ένα σχέδιο, κι η Περμακουλτούρα ως μέθοδος σχεδιασμού που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις αστικές καλλιέργειες μπορεί να προσφέρει ιδέες και πρακτικές για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Θα δούμε ένα τέτοιο παράδειγμα στο Βουναράκι και θα συζητήσουμε για όλα τα παραπάνω.

 

5)    Βιοδυναμική καλλιέργεια: η εμπειρία από παραγωγή λαχανικών & ελαιολάδου

Προκόπης Μπαντζής, βιοδυναμικός καλλιεργητής. Θα μιλήσει για την πρωτοποριακή βιοδυναμική (και όχι απλά βιολογική) καλλιέργεια που εφαρμόζει στο κτήμα του στην Πηγή, κυρίως για παραγωγή πιστοποιημένου βιοδυναμικού ελαιολάδου και δευτερευόντως για οικιακή παραγωγή βιοδυναμικών λαχανικών.

Το προϊόν του δεν το διαθέτει στην ελληνική αγορά, το τυποποιεί και το στέλνει στη Γερμανία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Στην εταιρεία «Ακτωρ» και το φράγμα Τσικνιά

Σε ένα μήνα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Με εφτά θέματα στην ημερήσια διάταξη