× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για τα νησιά και ειδικά για την Λέσβο

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 16/7/2022

Βιβλία για τα νησιά και ειδικά για την Λέσβο

Βάρκα στον γιαλό, είναι ο τίτλος του βιβλίου της Μάρως Θεοδωράκη, το ξεχώρισα και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα! Μας ταξιδεύει στα μέρη όπου έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο σπουδαίος αυτός συνθέτης, που έκανε μέσα από την μουσική του την Ελλάδα να αγαπήσει την μουσική και τα τραγούδια που μιλούσαν για το μέγιστο αγαθό την ελευθερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον κόσμο ολόκληρο να γνωρίσει τους αγώνες αυτού του έθνους, μέσα από την μουσική του! Η βάρκα του φτάνει και στον γιαλό της Μυτιλήνης! Ένας ακόμη λόγος για να το διαβάσετε! Οι εικόνες είναι του Λαυρέντη Χωραΐτη , κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, και προτείνεται για παιδιά από 8 ετών.

Δανείζομαι από το οπισθόφυλλο του: Τα άγνωστα παιδικά χρόνια του μικρού Μίκη ξετυλίγονται σε ένα βιβλίο που πλημμυρίζει από συγκίνηση. Ξεκινώντας από τη Σμύρνη της μαμάς και την Κρήτη του μπαμπά, ταξιδεύουμε στη Σύρο, την Τζια, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Αθήνα, την Κεφαλονιά όπου ο Μίκης πήγε πρώτη φορά σχολείο, την Πάτρα, τον Πύργο, την Τρίπολη. Έτσι μαθαίνουμε για το μικρό αγόρι που ήθελε να φτάσει πάνω στα ψηλά κατάρτια, να γνωρίσει τον κόσμο, να παλέψει για τον Άνθρωπο, το Δίκιο και την Ελευθερία και να χαρίσει παντού απλόχερα τη μουσική του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες του αιώνα που έχει επηρεάσει με τη μουσική του και το μοναδικό του έργο γενιές και γενιές, ανοίγει πανιά και με τη βάρκα του ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες σε στιγμές, εικόνες και σταθμούς που συνδέονται με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα τραγούδια μου πέταξαν ψηλά στις γειτονιές, σε εκείνες που μοσχοβολούσαν βασιλικό και ασβέστη. Με τα χελιδόνια, τον μικρό Βοριά και τον ξανθό Απρίλη. Και όταν κάποτε έφτασαν στην Κρήτη, στα Χανιά, τη δική μου όμορφη πόλη, τότε ψήλωσαν ακόμα περισσότερο».

Παιδικές ψυχές στο Αιγαίο, της Πέγκη Ιωάννου, το βιβλίο συνοδεύεται από USB stick, έτσι το έχουμε και ως ακουστικό βιβλίο, με λόγο και μουσική. Την εικονογράφηση έχει κάνει η Ελένη Αθανασιάδη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος. Ο τίτλος του μας βάζει κατευθείαν στο θέμα και εμείς εδώ στο νησί της Μυτιλήνης, ξέρουμε τι θα πει παιδικές ψυχές στο Αιγαίο.

Δανείζομαι από το οπισθόφυλλο: Ένα ηλιόλουστο πρωινό του Σαββάτου, η Ζωή είδε από την τζαμαρία του σπιτιού της στην όμορφη Κω μέσα στην απέραντη γαλάζια θάλασσα μια βάρκα με δύο παιδάκια μέσα να πλησιάζει την ακτή. Ο ήλιος, που ήταν καταμεσής στον ουρανό, δεν την άφηνε να τα δει ξεκάθαρα. Η Ζωή είχε ακούσει ότι εκείνο το διάστημα έφταναν πρόσφυγες από μακρινούς τόπους και είχε φοβηθεί λιγάκι… Η βάρκα πλησίασε την ακτή… Τι θα κάνει η Ζωή; Τι θα κάνει ο κάθε άνθρωπος που θα βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση;

Ένα βιβλίο που θέλει να δώσει ελπίδα, ιδιαίτερα σε αυτούς που πέρασαν ή ακόμα περνούν κακουχίες στη δίνη του πολέμου. Ένα βιβλίο γραμμένο με αγάπη για τα παιδιά και για τον άνθρωπο, με δύναμη καρδιάς, ελπίδας και με πολύ κουράγιο για τον συνάνθρωπό μας, έτσι ώστε ο κόσμος μας να γίνεται πιο όμορφος μέρα με τη μέρα…

Ένα κουτί θάλασσα, του δημοσιογράφου και συγγραφέα Κώστα Στοφόρου, που μας ταξιδεύει στο νησί μας, στην Λέσβο! Δεν γίνεται να μην το ξεχωρίσεις αυτό το βιβλίο, να μην το διαβάσεις, να μην σε βάλει να σκεφτείς και να προβληματιστείς! Ακόμα και να μάθεις για το νησί και τις προσωπικότητες του, πράγματα που δεν γνώριζες! Ιστορία, οικολογία, ακόμα και ο έρωτας, μπερδεύονται όμορφα σε τούτο το βιβλίο, διαβάστε το!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρωτήστε τον συγγραφέα όταν θα έρθει στην Μυτιλήνη, αρχές του Αυγούστου, για τούτο και για άλλα του βιβλία. (Θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις).
Για την ώρα δανείζομαι από το οπισθόφυλλο, του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, και προτείνεται για παιδιά από 9 ετών: Όταν ο πατέρας του Μάριου και της Λυδίας παίρνει ξαφνικά μετάθεση για το Πλωμάρι της Λέσβου, τα δυο αδέρφια αντιδρούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο: το αγόρι χαίρεται αλλά το κορίτσι οργίζεται! Ωστόσο, είναι καλοκαίρι και οι εκπλήξεις στο νησί, που έχει υμνηθεί από τόσους ποιητές και πεζογράφους, διαδέχονται η μία την άλλη.

Σύντομα θα ανακαλύψουν τη φύση και την ιστορία της Λέσβου, θα μάθουν για τη Σαπφώ, τον Αλκαίο, τον Θεόφιλο, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Ηλία Βενέζη και θα βαδίσουν στα χνάρια του Δάφνι και της Χλόης. Με σημείο αναφοράς την Παναγιά τη Γοργόνα του Στρατή Μυριβήλη, ξετυλίγεται μια σύγχρονη ιστορία γεμάτη μυστήριο και περιπέτεια. Ποιοι εκμεταλλεύονται τη θάλασσα, καταστρέφοντας το περιβάλλον; Τι είναι η ήπια αλιεία και το πρόγραμμα της Greenpeace «Ένα κουτί θάλασσα»; Είναι δυνατόν μέσα στο σκοτάδι να ανθίσει και η πρώτη αξέχαστη αγάπη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αϊβαλί του Soloup, του γνωστού γελοιογράφου και σκιτσογράφου του ποντικιού, μας ταξιδεύει από την Μυτιλήνη στο Αϊβαλί και σε φιλίες Ελληνοτουρκικές, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, μέσα από τις 500σελίδες του έργου του, που του χάρισε βραβεία και διακρίσεις ! Έφτασε να μεταφραστεί στα τουρκικά, (και σε άλλες γλώσσες), και φέτος έκανε την 6η του επετειακή έκδοση. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Δανείζομαι από το οπισθόφυλλο του: Ένα μονοήμερο ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί. Κι εκεί, ανάμεσα στις δυο ακτές, μεσοπέλαγα, ένα ταξίδι στο χρόνο. Στη ματωμένη Ιστορία. Σε όσα χωρίζουν τους ανθρώπους του μικρού μπουγαζιού. Σε όσα ενώνουν τους λαούς όλης της γης. Μικρασιατική Καταστροφή. Ξεριζωμός. Χαμένες πατρίδες. Συνθήκη της Λοζάνης.

Η πρώτη μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών στη σύγχρονη Ιστορία. Εκατομμύρια τραγωδίες, αμέτρητες ιστορίες κυνηγημένων ψυχών. Τις περισσότερες δεν τις μάθαμε ποτέ. Άλλες πάλι, αυτές που οι πρόσφυγες αφηγήθηκαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, σιγά σιγά μπερδεύονται, βυθίζονται στη λήθη, χάνονται. Ελάχιστες από αυτές καταγράφηκαν στο χαρτί.Ελάχιστες σώθηκαν, για να ορθώσουν τη μνήμη απέναντι στα ανθρώπινα λάθη που, όταν ξεχνιούνται, επαναλαμβάνονται.

Εκεί, στα υδάτινα σύνορα, στο στενό πέρασμα ανάμεσα στη Λέσβο και στα μικρασιατικά παράλια, ξετυλίγονται τέσσερις από αυτές τις ιστορίες. Τέσσερις Αϊβαλιώτες αφηγούνται. Τρεις Έλληνες κι ένας Τούρκος: Φώτης Κόντογλου, Ηλίας Βενέζης, Αγάπη Βενέζη-Μολυβιάτη, Αχμέτ Γιορουλμάζ. Και όταν τα πόδια ξαναπατούν στη γη, το σήμερα προσπαθεί να λογαριαστεί με το χθες. Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει.


ΛΕΣΒΟΣ Ένας ολόκληρος αιώνας, του Στρατή Μολίνου, από τις εκδόσεις μύθος, είναι το επόμενο βιβλίο που σας προτείνω για σήμερα, με θέμα το νησί της Λέσβου. "Μια συνοπτική παρουσίαση για τα χρόνια που έφυγαν και θα μείνουν ζωντανά στη μνήμη τα ορόσημα που τα χαρακτήρισαν. Σύντομα και εντυπωσιακά." Γράφει ο συγγραφέας του Στρατής Μολίνος. Διαβάστε το, θυμηθείτε οι παλαιότεροι, μάθετε οι νεότεροι.

*H Aθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου