× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η πολύτιμη υγεία των ματιών μας ... το καλοκαίρι

Η οφθαλμίατρος Χριστίνα Κουτζά μιλά για την προστασία των ματιών μας από τον ήλιο, τη θάλασσα και τις ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και τις προληπτικές εξετάσεις στα παιδιά προσχολικής ηλικίας

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 19/7/2022

Η πολύτιμη υγεία των ματιών μας ... το καλοκαίρι

Σημαντικές χρηστικές πληροφορίες για την υγεία των ματιών μας και συμβουλές για να την διαφυλάξουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, έδωσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» η οφθαλμίατρος Χριστίνα Κουτζά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε η κ. Κουτζά το πιο σημαντικό στοιχείο για την προστασία των ματιών μας τώρα το καλοκαίρι είναι η χρήση γυαλιών ηλίου τα οποία απορροφούν τη μπλε ακτινοβολία του ήλιου και τα οποία θα επιλέξουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας από κατάστημα οπτικών και όχι από άλλα καταστήματα που πιθανόν πωλούν γυαλιά ηλίου.

«Τα γυαλιά ηλίου είναι χρήσιμα  όλες τις εποχές του χρόνου, λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, ωστόσο το καλοκαίρι είναι αναγκαία ειδικά σε μεσογειακές χώρες όπως είναι η δική μας όπου η ηλιοφάνεια είναι πολύ μεγάλη. Γυαλιά ηλίου μπορούν να φορέσουν όλες οι ηλικίες ακόμη και τα μικρά παιδιά, με την επίβλεψη βέβαια και τη φροντίδα των γονιών τους. Απαραίτητη είναι η χρήση τους στη θάλασσα και στην παραλία όπου είμαστε αρκετή ώρα εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Ένα ακόμη στοιχείο σημαντικό για την υγεία των ματιών μας τώρα το καλοκαίρι, ανέφερε η Χριστίνα Κουτζά είναι οι επαφή με το θαλασσινό νερό ή το νερό της πισίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επαφή τους με το θαλασσινό νερό ή το νερό της πισίνας θα πρέπει να είναι οι χρήστες των φακών επαφής. Ένας μικρός τραυματισμός μπορεί να γίνει πηγή επώασης μικροβίων οι οποίες δημιουργούν δυσάρεστες κερατίτιδες. Επίσης το θαλασσινό νερό μπορεί να προκαλέσει διάφορους ερεθισμούς και επιπεφυκίτιδες με κόκκινα μάτια και αρκετή ενόχληση».

Όπως σημείωσε η κ. Κουτζά όταν παρατηρείται εμμονή κάποιων συμπτωμάτων δυσάρεστων στα μάτια μας, καλό είναι μετά το πρώτο εικοσιτετράωρο να επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο ώστε να μας συστήσει κάποιο φάρμακο για τη θεραπεία μας.

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο που αφορά κυρίως την υγεία των παιδιών είναι οι προληπτικές εξετάσεις σε οφθαλμίατρο οι οποίες όπως είπε η Χριστίνα Κουτζά θα πρέπει να γίνονται από μικρή ηλικία πριν ακόμη πάει το παιδί στο σχολείο.  Σημαντική επιβάρυνση ωστόσο, σημείωσε για την υγεία των ματιών στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες, αποτελεί η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά μέσα, όπως τα τάμπλετ, τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε η κα Κουτζά τα παιδιά λόγω της ενθουσιώδους ενασχόλησής τους με όλες αυτές τις συσκευές, κρατούν τις οθόνες πολύ κοντά στα μάτια τους με δυσάρεστες επιπτώσεις τις περισσότερες φορές στην υγεία των ματιών τους. «Έχουμε παρατηρήσει σε παιδάκια που έμεναν πολλές ώρες μπροστά σε κινητά και τάμπλετ ότι δημιουργήθηκε ένας μικρός προσωρινός στραβισμός ο οποίος όμως όταν σταμάτησαν την επαφή με τις συσκευές, εξαφανίσθηκε. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ