× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

40 κεραμίστες από Ελλάδα, Ευρώπη και Τουρκία στην έκθεση του Μανταμάδου

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης στο Πολύκεντρο Μανταμάδου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/7/2022

40 κεραμίστες από Ελλάδα, Ευρώπη και Τουρκία στην έκθεση του Μανταμάδου

Την επόμενη Παρασκευή 29 Ιουλίου ξεκινά η 26η έκθεση κεραμικής στο Πολύκεντρο του Μανταμάδου, η οποία αποτελεί θεσμό εδώ και 2,5 περίπου δεκαετίες με συμμετοχές κεραμιστών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στη διοργάνωση ο πρόεδρος της Κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαϊδής, σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η έκθεση ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996 από τον τότε πρόεδρο της Κοινότητας Παναγιώτη Σταμάτη ο οποίος είναι κεραμίστας στο επάγγελμα και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια από τους Δημάρχους Μανταμάδου και τους δημάρχους Λέσβου και Δυτικής Λέσβου σήμερα.

Όπως τόνισε, ο κ. Τζελαϊδής  η μόνη χρονιά που η έκθεση δεν πραγματοποιήθηκε είναι το 2015 την περίοδο της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, όταν μέσα στο Πολύκεντρο φιλοξενούνταν πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φέτος τα εγκαίνια της έκθεσής μας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 9 το βράδυ και καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει και να δει από κοντά τα έργα των κεραμιστών. Την εκδήλωση των εγκαινίων θα πλαισιώσει η χορωδία «Κυριών και Δεσποινίδων η Ομόνοια» ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 104 χρόνια και είναι από τους παλαιότερους συλλόγους του νησιού.

Συμμετέχουν περίπου 40 κεραμίστες από τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λήμνο, Πάτρα, Κρήτη, Ναύπλιο, Αττική, Βόλος, Θεσσαλονίκη, από Βέλγιο, Γαλλία και Τουρκία. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Αυγούστου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6.30 το απόγευμα έως τις  8.30 το βράδυ».

Το θέμα της αφίσας της έκθεσης και του αναμνηστικού που θα δοθεί στους συμμετέχοντες σχεδιάστηκε από τους Μανταμαδιώτες κεραμίστες Στέλιο και Μαρίνα Σταμάτη και όπως σημείωσε ο πρόεδρος της κοινότητας είναι εμπνευσμένα από τα κιούπια και τα δοχεία στα οποία οι ελαιοπαραγωγοί αποθήκευαν παραδοσιακά το λάδι και τις ελιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια, σημειώνει ο Χαρ. Τζελαϊδής είναι σε πρώτη φάση να δημοπρατηθεί και να ολοκληρωθεί το έργο της επισκευής του Πολύκεντρου Μανταμάδου ώστε του χρόνου η Παλλεσβιακή Έκθεση να είναι ακόμη πιο διευρυμένη με συμμετοχές από όλη τη Μεσόγειο.

«Πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία και από τις διαβεβαιώσεις που έχω λάβει από τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, σύντομα θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου και η υλοποίησή του. Οι επισκευές που θα γίνουν σχετίζονται κυρίως με την αντικατάσταση της στέγης και των κουφωμάτων».

Φυσικά όνειρο ζωής για τον Χαράλαμπο Τζελαϊδή και τους κατοίκους του Μανταμάδου παραμένει η ίδρυση σχολής Κεραμικής. Όπως είπε το αίτημα αυτό είχε τεθεί στον Υφυπουργό Πολιτισμού όταν είχε επισκεφθεί το Μανταμάδο και υπήρξε ενδιαφέρον για την υλοποίησή του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»