× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γοργόνες και θάλασσες παραμυθένιες

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 30/7/2022

Γοργόνες και θάλασσες παραμυθένιες

Γοργόνες, νεράιδες και πριγκίπισσες μας ταξιδεύουν στις θάλασσες αυτή την εβδομάδα! Πόσες και πόσες ιστορίες και παραμύθια έχουν γραφεί ανά τους αιώνες για τα μυστήρια αυτά πλάσματα της θάλασσας! Φυσικά παραμύθια γράφονται και σήμερα για γοργόνες και μάλιστα το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους! Συνάντησα μαγευτικές εκδόσεις και στην συνέχεια σας παρουσιάζω κάποιες από εκείνες που ξεχώρισα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεκινώ με μια συλλογή με Παραμυθένιες Πριγκίπισσες και Γοργόνες, από αυτές που αγαπώ, που με κάνουν να νιώθω όσο τις διαβάζω παιδί! Τι όμορφες, σχετικά σύντομες ιστορίες και τι υπέροχες και διαφορετικές εικονογραφήσεις που συνάντησα σε τούτο το βιβλίο! Από διαφορετικούς συγγραφείς και εικονογράφους! 14 τον αριθμό! Δεν έχω μια αγαπημένη, μου άρεσαν όλες! Έχουν τόσα διαφορετικά πράγματα να μας πουν! Αν έχετε στο σπίτι κορίτσια που αγαπούν τις πριγκίπισσες και τις γοργόνες αναζητήστε το, (νομίζω ότι είναι πιο πολύ κοριτσίστικο βιβλίο, όπως και τα άλλα αυτής της σειράς), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και προτείνεται για παιδιά από 5 ετών.
Για να ρίξουμε μια ματιά στο οπισθόφυλλό του: Ένας διαγωνισμός πάνω στα κύματα, ένας χορός στο παλάτι, ένα πλοίο που κινδυνεύει και άλλες πολλές ιστορίες υπέροχες και μαγικές θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τον φανταστικό κόσμο όπου ζουν παραμυθένιες πριγκίπισσες και πανέμορφες γοργόνες.

Η γοργόνα που βγήκε στη στεριά, της Αγγελικής Δαρλάση, με τις εικόνες της Μαρίας Μπαχά, είναι ένα βιβλίο από την σειρά μικρές καληνύχτες, και μάλιστα με δώρο την αφήγηση της ιστορίας σε QR code, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Είναι σύγχρονη η ματιά της συγγραφέως αλλά με γεύση αγαπημένη από τα παλιά παραμύθια με γοργόνες και το αιώνιο ερώτημα, μπορεί μια γοργόνα να ζήσει, όσο και να έχει αγαπήσει και αγαπηθεί, στη στεριά; Η απάντηση στο βιβλίο! Από του οποίου το εξώφυλλο διαβάζω: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μικρή γοργόνα όμορφη και γεμάτη περιέργεια. Μάταια η γιαγιά της την προειδοποιούσε να προσέχει γιατί δεν έπρεπε να τη δει κανείς, έτσι γοργόνα που ήταν. Κι έφτασε η μέρα που σε μια από τις βόλτες της την είδε ένας… φωτογράφος!

Η πολιτεία του βυθού, της Μάρως Λοΐζου, σε εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου, από την συλλογή χελιδόνια, των εκδόσεων Πατάκη, μας ταξιδεύει στους δρόμους του βυθού, η πρωταγωνίστρια μας φορά βατραχοπέδιλα, μα μιλά την γλώσσα την γλώσσα των πλασμάτων της θάλασσας, και προσπαθεί να μάθει τα μυστικά της, αν θα τα καταφέρει θα το μάθουμε διαβάζοντας! Η σύνοψη του βιβλίου αναφέρει: H Mαρία γεννήθηκε στις 10 Iουνίου. Tότε που τα σχολεία κλείνουν και τα παιδιά ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Έτσι, κάθε χρόνο τέτοια μέρα στο σπίτι είχανε διπλή γιορτή. Tα γενέθλιά της και το τέλος της σχολικής χρονιάς. Φέτος η τούρτα της είχε εφτά κεράκια. Tα έσβησε όλα μονομιάς. Tης φέρανε πολλά δώρα. Πιο πολύ της άρεσε το δώρο του μπαμπά της. Ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα και μια μάσκα της θάλασσας. «Για το δελφίνι μας» της είπε. Εκείνο το βράδυ τα πήρε αγκαλιά και τα έκανε προσκεφάλι. Kι ας μύριζαν λάστιχο…. Η Μαρία εκείνο το καλοκαίρι θα ζήσει μια περιπέτεια που μόνο λίγοι τυχεροί έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν... Θα αντικρίσει την πολιτεία του βυθού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γοργόνα Ελισσώ, του Χρήστου Δημόπουλου, περιέχει αφήγηση από τον συγγραφέα σε CD, μια πολύ όμορφη ιστορία με μια εξίσου όμορφη εικονογράφηση από την Σάντρα Ελευθερίου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, που όπως φαίνεται έχει κι εκείνος, αδυναμία στις γοργόνες! Αυτή εδώ είναι μια ιστορία αλλιώτικη, για μια ξεχωριστή γοργόνα που αξίζει να γνωρίσετε! Διαβάζω στο οπισθόφυλλό: Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε και πολλά για τις γοργόνες, όποιο και να ’ναι τʼ όνομά τους, απʼ όπου και αν μας έρχονται. Ήταν άραγε παιδιά των θεών; Έπεσαν μήπως από το φεγγάρι; Και είναι αλήθεια πως τα δάκρυά τους γίνονται μαργαριτάρια; Ποιος να ξέρει;
Υπήρχε, όμως, μια γοργόνα αλλιώτικη από τις άλλες, μοναδική, που γιʼ αυτή δεν έχει γραφτεί ως τα σήμερα κανένα βιβλίο.
Ήταν η γοργόνα Ελισσώ… και αυτή είναι η ιστορία της.

Ο Θησαυρός του Ποσειδώνα, της Κωνσταντίνας Ε. Μόσχου, σε εικονογράφηση της Αγάπης Στεπούνινα, από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, από την σειρά παιδική βιβλιοθήκη, είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα παραμυθένια ιστορία! Γενικότερα θυμίζει τα βιβλία που αγαπήσαμε όταν ήμασταν εμείς παιδιά και τα είχαμε σε περίοπτη θέση στην βιβλιοθήκη μας!

Στο οπισθόφυλλο του γράφει: Σε μια κρυφή σπηλιά, δίπλα στον αφρό της θάλασσας, κοιμάται αιώνες τώρα ο χαμένος θησαυρός του θεού Ποσειδώνα.
Ο Φώτης, η Ελένη και η παρέα τους θα τον γυρέψουν κυνηγώντας ένα άπιαστο όνειρο. Κι έπειτα από μύριες περιπέτειες, ποιος ξέρει;
Ίσως καταφέρουν να τον βρουν…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κόσμος της Έμιλη Γ. , η υπέροχη σειρά της Λιζ Κέσλερ, σε εικονογράφηση της Τζόανι Στόουν, σε μετάφραση της Πηνελόπης Τριαδά, για παιδιά από 6 ετών, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, μας καλωσορίζει στον κόσμο ενός κοριτσιού που είναι χαρισματικό όσο δεν φαντάζεστε! Είναι και ανθρώπινο κορίτσι και γοργονίσιο! Παραθέτω το οπισθόφυλλο του πρώτου βιβλίου της σειράς: Καλωσήλθες στον μαγικό κόσμο της Έμιλι Γουίντσναπ, του κοριτσιού που είναι μισή γοργόνα και μισή άνθρωπος! Ταξίδεψε μαζί της στη στεριά και στον βυθό και ζήσε συναρπαστικές περιπέτειες.
Μια νέα σειρά για μικρούς αναγνώστες που βασίζεται στα επιτυχημένα μυθιστορήματα της Έμιλι Γ. Στο πρώτο αυτό βιβλίο, η Έμιλι γνωρίζει την καλύτερή της φίλη, τη Σόνα.

Ο Πειρατής της Αγάπης και η Θαλασσονεράιδα, της Μαργαρίτας Παπακώστα, με την ιδιαίτερη εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα, και τις μουσικές συνθέσεις του Νικόλα Τσαφταρίδη, που συνοδεύουν το βιβλίο, που μπορείτε να ακούσετε με δωρεάν QR code. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης ενδιαφέροντα παιχνίδια.

Η ιστορία του πειρατή και της θαλασσονεράιδας, έχει παρουσιαστεί και ως διαδραστική αυτοσχεδιαστική παράσταση από την θεατρική ομάδα του Πολυτεχνείου το 2015. Φυσικά διαβάζεται πολύ ευχάριστα ως κείμενο παραμυθίας. Ένα παραμύθι που δείχνει την δύναμη της αγάπης! Απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως και 10 ετών! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική! Ακολουθεί η περίληψη της υπόθεσης: Ο Πειρατής Κοκκινοτρίχης στράφηκε με άγριο βλέμμα προς τον Πειρατή Καρχαρία:
«Πριν λίγο καιρό, όταν ταξιδεύαμε στις ανοιχτές θάλασσες,
σου αποκάλυψα πως είδα στον ύπνο μου τη Θαλασσονεράιδα, κι εσύ με κορόιδεψες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σου είπα πως μου πρότεινε να γίνω καλός, κι εσύ γέλασες,
σου είπα ακόμα πως την αγαπώ, μα εσύ με χλεύασες!
Σου λέω, λοιπόν, πως όλο αυτό το διάστημα σκέφτηκα σοβαρά
και πήρα μια σημαντική απόφαση.
Θα ακούσω τα λόγια της νεράιδας. Θα αλλάξω και θα γίνω καλός.
Γιατί μόνο τότε θα με δεχθεί στο νησί της Αγάπης
και θα ζήσουμε μαζί, για πάντα!
Θα γίνω καλός, Πειρατή Καρχαρία!».
Θα καταφέρει άραγε ο Πειρατής Κοκκινοτρίχης να μεταμορφωθεί σε Πειρατή της Αγάπης;


Οι θαλασσοπόροι του ουρανού, της Δέσποινας Γκουτζολίκα, σε εικονογράφηση της Αγγελικής Δρακάκη, από τις εκδόσεις Πνοή, δίνουν μια άλλη πνοή στο σημερινό μας θαλασσινό αφιέρωμα! Είναι ότι πρέπει για παιδιά που θέλουν να γνωρίσουν την θάλασσα μα με τον τρόπο των αστεριών, που είναι οι ήρωες της ιστορίας τούτης της θαλασσινής!

Άλλωστε τα αστέρια, η θάλασσα και ο ουρανός είναι η συντροφιά των ναυτικών! Για να ανακαλύψουμε τι ανακάλυψαν τα αστέρια του ουρανού για την θάλασσα, πρέπει να διαβάσουμε το βιβλίο. Να πω και τούτο στο τέλος του περιλαμβάνει δραστηριότητες! Προσθέτω τα του οπισθόφυλλου, για σας: «Όλοι μου λένε ότι είμαι το πιο φωτεινό αστέρι και πρέπει να φροντίζω τον εαυτό μου, να τρώω καλά για να προσέχω το φως μου» έλεγε με παράπονο ο Πολ και κοιτούσε τη θάλασσα. «Τι ωραία φαίνεται η θάλασσα από ψηλά! Νομίζω ότι η θέση μου δεν είναι εδώ. Θα ήθελα να είμαι θαλασσοπόρος και ν’ ανακαλύψω το μυστικό του ονόματός μου. Γιατί άραγε με ονόμασαν “Αστέρα των Θαλασσών”;»

Ο Πολ, ο Υγίνος και η Ελίκη αφήνουν τις θέσεις τους στο διάστημα με σκοπό να ταξιδέψουν ως τη Γη και να γνωρίσουν τη θάλασσα. Θα καταφέρουν άραγε να τη δουν από κοντά; Θα μάθει ο Πολ γιατί τον ονόμασαν «Αστέρα των Θαλασσών»; Τι θα συμβεί όταν ο Πολικός Αστέρας δεν θα λάμψει τη νύχτα και οι ναυτικοί θα κινδυνεύσουν να χάσουν τον δρόμο τους;

Κλείνω το σημερινό αφιέρωμα με ένα βιβλίο και πάζελ, με θέμα τις νεράιδες! Είναι τόσο όμορφο και σε πρακτικό μέγεθος και συσκευασία, που δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να σας το προτείνω! Κυκλοφορεί από τον Ψυχογιό.

*H Aθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης